Бордоська рідина: як приготувати та застосовувати

Досвідчені садівники як і раніше застосовують в своїх садах не чистий мідний купорос або нові препарати на його основі, а бордоську рідину. Причому, за відгуками людей, досвіду яких я довіряю, краще все-таки самим її робити з сухих порошків мідного купоросу і вапна, ніж купувати вже готовий рідкий концентрат.

Бордоську рідину застосовують в садах ось уже понад 100 років. Вона вважається одним з кращих хімічних препаратів проти парші та грибних захворювань дерев і чагарників. Використовують її по зеленому конусу, тобто до розпускання листових і квіткових бруньок. Так само її можна використовувати для дезінфекції ран і інших ушкоджень на корі і для додавання в садову побілку. В приготованому вигляді — це рідина бірюзового кольору.

Як приготувати бордоську рідину

Потрібно купити пакет, на якому написано «Бордоська суміш». У ньому містяться 2 пакетика — з мідним купоросом (синього кольору) і вапном. Для приготування рідини годиться тільки пластиковий або скляний посуд. Спочатку в літровій скляній банці 300 г мідного купоросу розчиняють в гарячій воді (50-60 ° С). Окремо в відрі 400 г вапна гасять в невеликій кількості води, потім доводять вапняне молоко водою до 10 л і ретельно розмішують. Далі в цей розчин тонкою цівкою при постійному помішуванні вливають купорос. Готовий розчин фільтрують і заливають в обприскувач. Я ж ще в обприскувач додаю столову ложку рідкого господарського мила. Це допомагає бордоській рідині краще прилипнути до гілок, а значить міцніше «запечатати» спори грибів.

Обов’язково перевіряю кислотність рідини. Роблю це так: опускаю на 3-4 хвилини в розчин залізний цвях. Якщо він забарвиться в червоний колір, значить, суміш має недостатню лужну реакцію. Тоді я додаю ще трохи вапняного молока, ретельно розмішую. Використовувати бордоську рідину потрібно відразу.

Коли обприскувати дерева бордоською рідиною

Цією 3-х відсотковою небесно-блакитною рідиною я обприскую рано навесні все плодові дерева і чагарники, виноград, троянди, гортензії, деревовидний піон, сходи півоній трав’янистих, ірисів і флоксів. Тобто ті рослини, які найбільше схильні до хвороб що викликаються грибами.

Чому я вважаю, що навесні потрібно використовувати саме бордоську рідину, а не сучасні препарати міді (Хлорокис міді, ХОМ або Купроксат)? Та тому що в наших садах дерева дуже страждають від нестачі кальцію, грунти найчастіше мають слабокислу, а то і кислу реакцію. Ми ж в стадії висування листових і квіткових бруньок не тільки блокуємо шкідників, а й даємо рослинам кальцієву підгодівлю. В період вегетації, якщо у вас є потреба в захисті рослин від хвороб саме хімічним способом, краще використовувати чисті препарати міді.

Але мій досвід говорить, що однією обробки навесні бордоською рідиною досить, далі для профілактики краще використовувати Фітоспорін. Це найбільш безпечний спосіб стримування хвороб. Якщо все-таки рослини хворіли, тоді слід повторити обприскування бордоською рідиною восени

Бордоська рідина також як і мідний купорос може викликати отруєння людини. Тому засобами захисту (окуляри, капелюх, халат, рукавички і респіратор) не можна нехтувати.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply