Грунт для помідорів: який краще?

Помідор — дуже смачний овоч, який до того ж є і джерелом безлічі вітамінів і поживних речовин. Помідор має розвинену кореневу систему, а насіння томата можуть зберігати свою схожість протягом довгих років.

Помідор є дуже корисним овочем, який вирощують як фахівці на великих площах, так і аматори на своїх невеликих ділянках.

Помідор — культура урожайна, однак і досить вимоглива. Помідор вимагає внесення добрив в грунт вже на початку осені, щоб до весни грунт мав усі необхідні речовини.

Вирощування помідорів — одна з найскладніших городніх робіт, яка вимагає не тільки правильного догляду за розсадою, але і правильної підготовки грунту до висадки томатів.

У даній статті хотілося б торкнутися теми саме підготовки грунту для помідорів, з’ясувати, який саме грунт помідорам потрібен, як правильно вибрати місце для посадки, і як правильно висадити помідори в грунт.

Для початку пропоную розібратися з місцем для посадки помідорів на Вашій ділянці.

Грунт для помідорів: вибираємо підходяще місце на ділянці

Як відомо, розміщення культур на ділянці необхідно чергувати. Процес чергування культур на ділянці називається сівозміною. Якщо не здійснювати сівозміну, а залишати овочі на колишніх місцях, овочі будуть накопичувати в собі ті чи інші хвороби, властиві даній культурі.

Помідори прекрасно приживуться на місці де раніше росли: морква, цибуля, огірки, капуста, кабачки, бобові. Не рекомендується висаджувати томат на місце картоплі, баклажана, перцю. На колишнє місце томати можна буде висадити не раніше, ніж через 3 роки.

Після прибирання «попередника», ділянку, де будуть рости помідори, боронують. Після таких «попередників», як, наприклад, огірок або цибуля (які рано прибираються з ділянки), проводиться обробка грунту. Потім зяб орють, а навесні — боронують в два сліди.

Які грунти помідори «не люблять»?

— Помідори не люблять грунт з надлишком органічних добрив
— Помідори не переносять тісноту, відстань між кущами має бути не менше 40 см
— Помідори не люблять бути надмірно залитими водою, але при цьому грунт не повинен бути сухий
— Помідори не люблять тінь

Грунт для розсади помідорів: підготовка

Під розсаду помідорів грунт заготовлюється вже восени. Зберігати грунт під розсаду краще в ящиках на вулиці. При такому способі зберігання, бактерії, які могли б зашкодити помідорам, гинуть, завдяки морозам. Суміш повинна складатися з землі, перегною, компосту (1: 1: 1) + 2 склянки золи, 3 ст ложки суперфосфату, 1 ст ложка сірчанокислого калію.

Грунт під помідори: підготовка грунту

Грунт під помідори повинен бути пухким, багатим поживними речовинами і вологою. Грунт для помідор повинен бути нейтральним або слабокислим, помідори не будуть рости на кислому ґрунті.

Основна робота з підготовки грунту відбувається в кінці літа-восени. Глибина перекопування ґрунту повинна становити близько 20 см, з подальшим додаванням добрив. Перекопка грунту проводитися в суху погоду.

Навесні, перед посадкою томатів, грунт неодмінно повинен бути перекопаний кілька разів. Восени у грунт вноситься перегній і мінеральні добрива. А пізніше, під час висадки розсади томатів, добрива вносяться безпосередньо в самі лунки.

Висаджування розсади помідорів в грунт

Висаджування розсаду помідорів — досить таки відповідальний момент. Адже від правильної висадки томатів в грунт і буде залежати кількість та якість майбутнього врожаю. Висадка саджанців помідорів здійснюється в кінці травня – на початку червня.

Висадка помідорів може здійснюватися як в теплицю, так і у відкритий грунт.

Висадка помідорів у відкритий грунт

Підготовка ґрунту під посадку помідорів повинна проводитись заздалегідь. Щоб позбутися від шкідників, за тиждень перед висадкою томатів, грунт рекомендується обробити гарячим розчином мідного купоросу. Потім грунт під томати удобрюється мінеральними і органічними добривами. Після внесення добрив ділянка перекопується.

До висадки в грунт придатні саджанці помідорів, які досягли 20 см в висоту, при цьому саджанці помідорів повинні мати добре розвинену кореневу систему. Посадка саджанців повинна здійснюватися ввечері або в похмуру погоду.

У міру зростання саджанців помідорів, їх необхідно підгодовувати (наприклад, суперфосфатом або сумішами з золи). Для більшої родючості грунту, в нього додають торф, гній, перемішаний з землею.

Підводячи підсумки, можна зробити висновок, що підготовка грунту, вирощування розсади і сама висадка саджанців — справа досить таки складна, але цікаве. Тим більше воно того варто, якщо в майбутньому благодатний грунт зможе порадувати Вас гідним урожаєм помідорів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply