Як пікірувати розсаду помідорів?

Пікіровка — важливий етап вирощування розсади. Для деяких сіянців цей процес шкідливий (огірки, баклажани, гарбузи). А ось щодо помідор пікірування має ряд переваг. Коли і як робити пікірування розсади помідор? Що таке пікіровка розсади помідорів, як її краще зробити. Секрети успішної пікіровки, чи обов’язково потрібно робити пікіровку — ці та інші питання стосовно пікіровки розсади помідорів у нащі статті.

Що таке пікіровка розсади помідор?

Пікіровка, або пікірування — це пересадка рослин з маленьких ємностей близько 100 мл або із загальних ящиків в більший близько 500 мл з метою поліпшити розвиток кореневої системи.

Плюси пікірування помідорів:

  • Дає потужну кореневу систему
  • Полегшує витяг сіянців
  • Уберігає від переплетення коренів

Навіщо це потрібно і чи можна обійтися без пікірування? Зазвичай помідори вирощують в загальних ящиках. На ранніх стадіях розвитку розсаді не потрібно великої кількості кисню, відповідно, і великих площ теж. Коли коренева система розростається, рослинам потрібно більше поживних речовин.

Але в ящиках отримати потрібну кількість поживних речовин неможливо: коріння починають сплутуватися, і витягти сіянці окремо буде важко. Тому площа живлення розширюють за рахунок пікіровки.

Обійтися без пікірування розсади помідорів можна, але є випадки, коли вона необхідна:

  • Якщо сходів більше, ніж було сплановано
  • Якщо в ящику є хворі рослини
  • Якщо зростання розсади потрібно уповільнити

Коли можна пікірувати помідори?

Пікірувати помідори потрібно на 10-15 день після посадки, коли з’являться перші листи: коріння вже будуть не такими слабкими, щоб пошкодити їх при пересадці, але і не занадто довгі, щоб цей процес ускладнити. У цей час у сіянців найбільш оптимальний розмір паростків — 8-10 см. Розмір кореня — 15-17 см.

Пікірування розсади помідор

Існує кілька способів пікірування розсади помідор – Бабусин сад пропонує один з них, дуже зручний і простий. Робити це будемо з допомогою звичайних целофанових пакетів. Від того, яка у вас вже розсада, буде залежати розміри пакета. Підготуйте для пікіровки хорошу землю, ми радимо брати спеціальну для розсади. Пакети використовуйте звичайні пакувальні (ті, що можна побачити в магазинах біля овочів). Грощик з розсадою злегка пролийте водою. У кругле пластикове відерце або харчовий контейнер на дно насипте трохи тирси. Розгорніть біля себе десяток пакетів, або можливо, знадобиться їх більше. Застеліть робочу поверхню газетами, щоб не забруднити все в процесі пікіровки. Покладіть один пакет на газету, по краю його насипте 2-3 ст. л. землі. Збризніть землю трохи водою з розпилювача. Тепер акуратно візьміть 1-2 помідори і помістіть на землю на пакеті. Якщо у вас велика розсада, можна викладати по одному паростку. Сім’ядольні листя томатів можуть бути засипані трохи землею, заглиблення не страшно. Коріння не рекомендуємо прищипувати. Зверху на паросток насипте ще жменю землі. Поверніть туго пакет з томатом в ковбаску. Денце залишилося відкрито. І потім відерце з тирсою заповнюйте готовими пелюшками з томатами. Збризніть розсаду помідорів зверху з розприскувача. Поливу вона сильно не любить, робіть це акуратно через спринцівку 2-3 рази в тиждень.

Чим підгодувати помідори після пікіровки?

Після пересадки сіянці вимагають ретельного догляду. Рослини потрібно помістити в прохолодне затемнене місце і постійно поливати теплою водою. Відновляться рослини на п’ятий день процедури, і їх знову можна повернути на підвіконня. Під час відновлення помідори слід постійно підгодовувати поживними речовинами. Першу підгодівлю помідор після пікіровки роблять через тиждень після процедури до посадки на постійне місце. Між підгодівлею потрібно робити тижневі перерви. Використовуйте настій з золи і води. Для цього змішайте золу в обсязі 1 ст. л. з 2 літрами гарячої води. Після того як розчин настоїться, процідіть його і поливайте розсаду. Ефективною підгодівлею стане настій з шкаралупи курячих яєць. Для цього на 3 літри води використовуйте шкаралупу 2-3 яєць.

І на кінець пропонуємо вам переглянути відео де мова йде про тонкощі пікіровки помідорів

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply