Як отримувати великі врожаї без покупних добрив

Я не проти застосування так званої «хімії» на городі. Вважаю, що якщо рослина росте на бідних грунтах, то їй обов’язково необхідно допомагати. Ми ж з вами п’ємо вітаміни з аптеки, щоб підтримати свій імунітет. Але, як і з вітамінами, так і з добривами в першу чергу важливе дозування.

Якщо перегодувати рослини, то вони неодмінно накопичать зайві елементи в своїх плодах, але вже у вигляді шкідливих для нашого організму нітратів. Адже обов’язково десь випадково всиплеш або більше дози, або менше. Тим більше, коли треба підживити кущів 50-100 томатів. А ще огірки, перець, капуста. Саме з цієї причини хотілося поменше поїти своїх вихованців хімічними препаратами. Але на нашому кислому піщаному грунті по-іншому досягти пристойного врожаю не виходило.

Звичайно, застосовувати добрива з магазину дуже зручно — розчинив потрібну кількість препарату в воді і полив. Правда, бігати з відрами і кланятися кожному паростку доводилося дуже часто — то підживлення органічним добривом, то комплексним мінеральним, то окремо, наприклад, селітрою, тому що її не можна змішувати з азотовмісними препаратами. Дивишся, поки бігала, і сезон підійшов до кінця!

До того ж зараз ціни стали настільки високими, що доводиться економити буквально на всьому. А покупка добрив для забезпечення всього городу повноцінним підживленням завжди пробивала в моєму гаманці відчутну діру. І виходило, що простіше купити ті ж помідори на ринку, ніж стільки сил і коштів вкладати в вирощування своїх. Правда, ще жодного разу я не зустрічала на тому самому ринку хоча б близьких за смаком огірків і помідорів, які могли б зрівнятися з моїми. Мій маленький синок, наприклад, взагалі не їсть куплені помідори, а вирощені на дачі уплітає за обидві щоки.

Поміркувавши одного разу на цю тему, я вирішила збирати всі кухонні відходи, які раніше потрапляли у відро для сміття у величезних кількостях. Це картопляні і морквяні очистки, шкірка яблук, гарбуза, кабачків, лушпиння цибулі та часнику, шкірка бананів, цитрусових, шкаралупа яєць, чайна заварка, залишки хлібобулочних виробів зі столу або вже зіпсовані і непридатні в їжу хліб, пряники і т.п. Перший час було клопітно, але потім це стало абсолютно звичним.

Взимку відходи від овочів сушу на батареї в марлевих мішечках. Естетика квартири не псується, тому що за шторами нічого не видно. Через день-два складаю «сухі вітаміни» в картонну коробку. Хлібні залишки висушую на кухонній шафі на підносі. Заварку з чаю розкладаю на тарілку, суху пересипаю в банку. Яєчну шкаралупу спочатку промиваю гарячою водою, просушую, кладу в іншу банку і утрамбовую товкачем. Коробки з сухарями і очистками зберігаю на балконі, а баночки з заваркою і шкаралупою — в шафі. Для моїх домочадців моє «хобі» залишається майже непоміченим. До весни набирається ящиків десять готового добрива і кілька банок з заваркою і шкаралупою, які так багаті мікроелементами.

Якщо чесно, стійкий інтерес до цього заняття з’явився, коли на власні очі побачила перший результат своєї праці — кущі овочів, обвішані прекрасними по якості й смаку плодами. І це без єдиної підгодівлі покупними препаратами! Адже що потрібно рослині в період вегетації? Повноцінне підживлення, регулярний полив, світло і тепло.

Перед посадкою удобрювати всю грядку цілком немає необхідності. Під час висадки розсади томатів, огірків, перців, капусти і баклажанів вношу по жмені сухарів і сухого лушпиння тільки в лунку, додаю по щіпці заварки і яєчної шкаралупи. При посадці, наприклад, цибулі або моркви, попередньо прокопую на півштика лопати поперек грядки траншейки, рівномірно розкладаю свої сухі припаси, присипаю землею і сію або саджу овочі звичайним способом. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити рослини підживленням на весь сезон. Попрацювати доводиться тільки в весняний період, а далі тільки полив і мульчування.

Влітку, відходи не сушу. Придбала пару відер з кришками і протягом тижня складаю очистки і скоринки хліба в них. Коли їду на дачу на вихідні, забираю відра. Розкладаю їх вміст під кущами ягідних кущів і в пристовбурних кругах дерев, злегка присипавши землею або прикривши скошеною травою. У період консервування таких відходів набирається особливо багато. За останні кілька років, як стала удобрювати свої посадки таким способом, мої чагарники і дерева змінилися до невпізнання! А які великі плоди стали давати!

Щоб у моїх рослин не було дефіциту фосфору, влітку і навесні перестала виливати прострочене молоко і кефір. Розводжу ці продукти в воді в довільних пропорціях і поливаю всі культури.

До речі, лушпиння цибулі і часнику, шкірка цитрусових допомагають в боротьбі з шкідниками. Помітила, що при перегниванні в землі вони своїм ароматом відлякують хрестоцвіті блішки, тлю і білокрилку.

Крім кухонних відходів на дачі заготовлюю перегній з бадилля овочів, опалого листя дерев і кущів, бур’янів. Але його завжди виявляється мало. Золи теж завжди не вистачає. Щоб отримати хоча б піввідра золи, потрібно перепалити величезну купу гілок або дошок. А де ж їх набратися? Тому сухарі і овочеві очистки здорово допомагають збагатити грунт на моїй ділянці органічними і мінеральними речовинами.

Ось таким не надто трудомістким способом я вже чотири роки економлю сімейний бюджет. Радує і те, що тепер не потрібно боятися випадково перегодувати посаджені культури хімічними добривами і отримати в результаті не корисний, а шкідливий урожай. Та й в літній період більше не потрібно витрачати час на підгодівлі, а можна зайнятися більш приємними справами.

Ірина Кудріна

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply