Цей величний представник родини айстрових неможливо не помітити. Лопух справжній (Arctium lappa L.) сягає висоти 1,5—2 м, має могутнє ребристе стебло та великі листки. Росте повсюдно як бур’ян — у садах та на городах, біля доріг, по берегах річок, у лісах.
Лопух — дворічна рослина: у перший рік розвитку утворює корінь і розетку листків, а наступного року з липня до вересня цвіте великими рожевими квітками. Народні назви: бодак, бодняк, будяк, вовки, дідівник, капелюшник, лопушняк, реп’ях, чіплякта ін.
У багатьох країнах (Франція, США, Китай, Японія) лопух культивують як овочеву рослину, де його вирощують не тільки аматори на присадибних ділянках, а й у промислових умовах. Розроблено агротехніку вирощування та технологію переробки цієї цінної рослини в умовах культивування.
Для лікарських потреб використовують кореневище, листя, плоди. Листя містить вітаміни, дубильні речовини, ефірну олію, органічні кислоти, флавоноїди, антоціани, слиз, а корінь — дубильні та гіркі речовини, ефірну олію, органічні кислоти. Та найбільше лопух цінують за порівняно високий вміст полісахариду інуліну, що рекомендується при цукровому діабеті. Тому препарати з кореня лопуха застосовують як стимулятор інсуліноутворювальної здатності підшлункової залози та для покращення загального обміну речовин, при подагрі і нирковокам’яній хворобі, гастриті, виразці шлунка. Доволі часто корінь застосовують від захворювань шкіри та для стимулювання росту волосся (реп’яхова олія).
У харчуванні корінь лопуха використовують до цвітіння. Наприкінці літа або восени у перший рік вегетації його викопують і ретельно промивають. Можна викопати корінь і після перезимівлі на другий рік напровесні до цвітіння. Так само, як і лопух справжній, застосовують й інші види: лопух малий, лопух павутинистий, лопух дібровний (гайовий). Але корінь у них значно менший, ніж у лопуха справжнього.
Молоде листя використовують у борщ та в салати, а відварені черешки — для салатів та вінегретів. Корінь смажать і запікають, як картоплю, готують кавовий напій.
Хоча в Україні лопух трапляється доволі часто, в їжу його майже не використовують. Тому у читачів є можливість спробувати приготувати страви з лопуха, користуючись рецептами з літератури та розробляючи власні.
Страви з лопуха
САЛАТ З ЛИСТЯ. Для салатів використовують свіже молоде листя, яке ретельно промивають, бланшують 1 —2 хвилини в окропі, дають воді стекти, нарізують. Додають зелень, приправи, заправляють сметаною.
На 150 г листків лопуха беруть 50 г зеленої цибулі, З0 г тертого хрону, сіль за смаком, 20 г сметани.
САЛАТ З ЧЕРЕШКІВ. Черешки лопуха варять і очищають від шкірки. Нарізують, додають до салатів та вінегретів.
КАВОВИЙ НАПІЙ. Корінь лопуха, зібраний до цвітіння, промивають, розрізують на шматки і сушать на сонці. Досушують у духовці за температури не вище 50°С. Підсмажують, розмелюють. Використовують для приготування напою, як з кавових зерен.