Лопух – лікарська та кормова рослина

Цей величний представник родини айстрових неможливо не помітити. Лопух справжній (Arctium lappa L.) сягає висоти 1,5—2 м, має могутнє ребристе стебло та великі листки. Росте повсюдно як бур’ян — у садах та на городах, біля доріг, по берегах річок, у лісах.

Лопух — дворічна рослина: у перший рік розвитку утворює корінь і розетку листків, а наступного року з липня до вересня цвіте великими рожевими квітками. Народні назви: бодак, бодняк, будяк, вовки, дідівник, капелюшник, лопушняк, реп’ях, чіплякта ін.

У багатьох країнах (Франція, США, Китай, Японія) лопух культивують як овочеву рослину, де його вирощують не тільки аматори на присадибних ділянках, а й у промислових умовах. Розроблено агротехніку вирощування та технологію переробки цієї цінної рослини в умовах культивування.

Для лікарських потреб використовують кореневище, листя, плоди. Листя містить вітаміни, дубильні речовини, ефірну олію, органічні кислоти, флавоноїди, антоціани, слиз, а корінь — дубильні та гіркі речовини, ефірну олію, органічні кислоти. Та найбільше лопух цінують за порівняно високий вміст полісахариду інуліну, що рекомендується при цукровому діабеті. Тому препарати з кореня лопуха застосовують як стимулятор інсуліноутворювальної здатності підшлункової залози та для покращення загального обміну речовин, при подагрі і нирковокам’яній хворобі, гастриті, виразці шлунка. Доволі часто корінь застосовують від захворювань шкіри та для стимулювання росту волосся (реп’яхова олія).

У харчуванні корінь лопуха використовують до цвітіння. Наприкінці літа або восени у перший рік вегетації його викопують і ретельно промивають. Можна викопати корінь і після перезимівлі на другий рік напровесні до цвітіння. Так само, як і лопух справжній, застосовують й інші види: лопух малий, лопух павутинистий, лопух дібровний (гайовий). Але корінь у них значно менший, ніж у лопуха справжнього.

Молоде листя використовують у борщ та в салати, а відварені черешки — для салатів та вінегретів. Корінь смажать і запікають, як картоплю, готують кавовий напій.

Хоча в Україні лопух трапляється доволі часто, в їжу його майже не використовують. Тому у читачів є можливість спробувати приготувати страви з лопуха, користуючись рецептами з літератури та розробляючи власні.

Страви з лопуха

САЛАТ З ЛИСТЯ. Для салатів використовують свіже молоде листя, яке ретельно промивають, бланшують 1 —2 хвилини в окропі, дають воді стекти, нарізують. Додають зелень, приправи, заправляють сметаною.
На 150 г листків лопуха беруть 50 г зеленої цибулі, З0 г тертого хрону, сіль за смаком, 20 г сметани.

САЛАТ З ЧЕРЕШКІВ. Черешки лопуха варять і очищають від шкірки. Нарізують, додають до салатів та вінегретів.

КАВОВИЙ НАПІЙ. Корінь лопуха, зібраний до цвітіння, промивають, розрізують на шматки і сушать на сонці. Досушують у духовці за температури не вище 50°С. Підсмажують, розмелюють. Використовують для приготування напою, як з кавових зерен.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply