Для більшості з нас черемша асоціюється з тоненькими листочками, схожими на конвалію. Але, на відміну від конвалії, ці листочки можна їсти. Наприклад, готувати з них салат, який за смаком нагадує часник, після якого не завадило б почистити зуби або освіжити дихання… Насправді черемша, або, як її ще називають, левурда, дика цибуля — це не тільки салат з запахом часнику. Це перші весняні вітаміни, які дадуть фору будь-яким раннім овочам, та й без нітратів — зростає черемша в основному в лісі.
Черемша багата на вітамін С, каротин, містить ефірне масло, фітонциди.
У 100 г черемші міститься 100-120% денної дози цього вітаміну — це досить таки значна кількість.
Салатик з черемші буде до речі навесні, коли в раціоні мало вітамінів. Завдяки багатому вмісту вітаміну С, черемша насичує організм енергією, позбавляє від весняної втоми і сонливості.
Черемша покращує травлення: підвищує апетит, посилює виділення травних соків. Черемшу корисно їсти людям з порушеннями шлунково-кишкового тракту зі зниженою секреторною активністю шлунку, наприклад, при гастриті зі зниженою секрецією.
Черемша, як і всі спеції і трави з пекучим смаком, підсилює кровообіг, за рахунок чого поліпшується і обмін речовин. «Дія черемші на процеси метаболізму можна порівняти з сухими гілочками, кинутими в багаття». Однак схуднути черемша не допоможе — вона, як вже говорили раніше, підвищує апетит.
РЕВМАТИЗМ: дрібно наріжте черемшу, розімніть, збризніть рослинним маслом, кашку загорніть в марлю. Прикладайте до хворих місць на 1,5 ч. Кожен день 2 тижні.
АВІТАМІНОЗ: додавайте в салат по 5 — 10 г черемші в день.
НАСМОРК: кашку стовчених цибулин черемші загорніть в марлеву серветку, скрутіть і вкладіть в ніс на 10 хвилин перед сном.
ГІПЕРТОНІЯ І БЕЗСОННЯ: подрібніть листя, цибулини черемші, засипте доверху в пляшку, залийте горілкою, залиште в теплому місці на 2 тижні. Приймайте 4 р. в день по 15 кап. на 100 мл води (2 тижні).
Черемша протипоказана при різних запальних процесах в шлунку і кишечнику, панкреатиті, холециститі, гепатиті, гастриті, виразці шлунка і епілепсії.
Черемшу можна вживати вагітним жінкам.
Денна норма черемші не повинна бути більше 15-20 великих листків. При великих дозах може статися загострення виразки, з’явитися безсоння, головний біль, пронос.
Дуже смачні салати з черемшею з яйцем, кукурудзою. З неї готують соус песто, голубці, желе і смачні коржі, додають в супи і омлети.
А ви збираєте навесні черемшу?