Картопля з жовтим м’якушем більш корисна та смачна

Хочу почати цю публікацію словами відомого ботаніка П.М. Жуковського: «Найцінніше, що дало нам відкриття Колумба — це картопля». І як з цим не погодитися? Нині, коли у світовій колекції картоплі налічується понад 9 тисяч культурних і диких зразків, мало хто замислюється, який довгий шлях пройшла наша улюблениця, щоб отримати почесне звання «другого хліба». Цей шлях не завжди був успішним. Коли цар Петро І привіз її до Росії, картоплю змушувати садити силоміць, а в наш час її прагне виростити кожен городник. Та й тепер трапляються різні, так би мовити, «прецеденти». Один з них стосується картоплі із жовтим забарвленням м’якуша. Так історично склалося, що українці аж до останнього часу віддавали перевагу сортам картоплі з білим м’якушем.

У нашій виробничій практиці був епізод, коли ми не могли продати картоплю з жовтим м’якушем. А були то усім відомі тепер сорти Бородянська рожева та Світанок київський.

Сьогодні вони — визнані лідери щодо смакових якостей. А ще зовсім недавно їх відмовлялися купувати для харчування, мотивуючи це жовтим кольором м’якуша. Люди вважали, що це забарвлення йому надає соланін, який у великих дозах є смертельною отрутою для людини. Нас обурило таке ставлення, тож ми звернулися за роз’ясненням до науковців, аби, принаймні, для себе мати достовірну інформацію: що ж насправді впливає на забарвлення бульб?

З наукових джерел ми дізналися, що картопля як зовні, так і в середині може мати білий, жовтий, рожевий і навіть синій колір. Причому колір м’якуша у культурних видів варіює від білого до жовтого. Жовтого забарвлення різної інтенсивності надають йому каротиноїди.

Цікаво, що картопля з білим м’якушем у своєму біохімічному складі теж містить вищезгадані каротиноїди — приблизно від 0,014 до 0,053 % пігменту, а з жовтим м’якушем — 0,11-0,40%. У зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС в Інституті картоплярства УААН почали приділяти значну увагу створенню сортів, що містять каротиноїди, які відіграють роль радіопрожекторів. Це сорти: Незабудка, Світанок київський, Кобза, Водограй, Обрій, Горлиця, Слов’янка. Вони створені шляхом залучення до селекційної роботи сортів з жовтим м’якушем. Сорти з жовтими бульбами характеризуються підвищеним вмістом каротину, амінокислот і аскорбінової кислоти.

Відомо, що каротин позитивно впливає на зір та організм людини в цілому. Особливо потрібен він навесні, коли гостро відчувається нестача вітамінів. Виходячи з усього вищесказаного, можна з впевненістю стверджувати, що споживання таких бульб сприяє поповненню запасів каротину. Оскільки він розчинний тільки у жирі, то такі бульби багатші на жир і під час варіння не розсипаються, вони м’якші й корисніші.

Під час наукових експедицій до батьківщини картоплі — Латинської Америки ученим не вдалося побачити у використанні сортів картоплі з білим м’якушем. Такі сорти там просто вибраковують, в їжу йдуть тільки з жовтим м’якушем.

Значного поширення картопля з такими ознаками набула у Європі, зокрема, в Німеччині, Нідерландах. Характерно те, що ген, відповідальний за колір м’якуша, є домінуючим. Під час схрещування сортів з різним забарвленням м’якуша є більша ймовірність того, що нащадки матимуть жовтий колір. Саме завдяки цій особливості ученим-селекціонерам вдалося створити таке велике розмаїття сортів з жовтим м’якушем.

Повертаючись до нашого присадибного господарства, буде не зайвим констатувати той факт, що тепер ми не боїмося мати справу з картоплею, у якої колір м’якуша має жовтий відтінок. Останніми роками на нашому городі з’явилося багато новинок, в тому числі й зарубіжної селекції. Ці сорти смачні, вирізняються гарною формою, привабливі на вигляд і мають м’якуш уже багаторазово згадуваного тут кольору. Це Альвара, Беллароза, Бетгіна, Дезіре, Джаерла, Моллі, Розалінда, Розара, Санте, Тімоте.

Українські селекціонери теж вносять свій доробок у скарбницю сортів. Останніми роками в Україні було створено ряд цінних і перспективних сортів картоплі, які придатні для споживання свіжими і для переробки.

Для своєї земельної ділянки ми придбали у оригінатора сортів — Інституту картоплярства Української аграрної академії наук такі добірні сорти, як Повінь, Серпанок, Віринея, Купава, Поляна, Промінь, Слов’янка, Явір, Мелодія. Який у них колір м’якуша, писати не буду, здогадайтесь самі. Усі згадані сорти мають великий перелік цінних ознак, пристосовані до вітчизняних ґрунтово-кліматичних умов, стійкі до різних видів захворювань. Вони радують нас високим урожаєм. А як їх вирощувати і за якими технологіями, ми знову ж таки звертаємося за консультаціями до фахівців і професіоналів. Також переймаємо досвід у картоплярів і однодумців.

Наталя Задворна, с. Вахнівка, Вінницька обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply