Холмогори розводити приємно та вигідно

Хочу поділитися власним досвідом з утримання домашньої птиці, зокрема гусей. Думаю, ця стаття дасть відповідь на деякі питання.

Ще з дитинства я звик до гусячого гомону в нашому дворі. Звичайно дворові гуси без явних породних ознак. І мені дуже подобалася ця птиця. Прочитав не один десяток статей із журналів та книг. В Україні налічується понад півтора десятка окремих порід гусей. Я ж визначився однозначно — холмогори. Згодом вдалося придбати гусака й гуску цієї породи. Через деякий час сім’ю поповнив. Тепер, через п’ять років утримання цих гусей, не можу уявити свій двір без цієї гарної, розумної та вигідної птиці.

Шишка над дзьобом, «гаманець» під ним починають утворюватися з 6-7-місячного віку. Широка й довга спина, глибокі груди. На животі між лапами одна-дві і навіть три складки.

Маса дорослих гусок цієї породи 8 кг і більше. Менше цієї маси можуть бути тільки молодші самки.

Гусаки масою 10 кг і більше. Ви не подумайте, що я хочу нав’язати вам свою думку щодо вибору породи. Але повірте мені, ця порода заслуговує великої поваги. Хочу описати кілька спостережень, можливо порад, з власного досвіду утримання гусей-холмогорів.

Починається усе з яйця. Але щоб мати якісне інкубаційне яйце, потрібне правильне годування гусей у зимовий період.

Часто чую: «не було гусенят у цьому році, видно, гусак непотрібний». Не треба робити поспішних висновків стосовно гусаків. Причина, можливо, в іншому і це інше потрібно знати.

Зрозуміло, дешевше виходить годувати всю зиму, скажемо, буряками та нарікати на гусака.

Зима, безумовно, важкий період утримання і годування птиці і не тільки.

До раціону, що я його складаю, обов’язково входить: овес, висівки вівсяні і пшеничні, макуха, варена картопля. Заміною зелених кормів може добре слугувати рублене сіно. Обов’язково капустяне листя.

Приблизно за місяць до яйцекладки до раціону додаю сушену кропиву.

Холмогори — гуси важкі, і за надмірного поїдання таких зернових, як пшениця, кукурудза, можуть набирати зайву масу, що може позначитися на якості яєць. Тому гусей потрібно годувати окремо від іншої птиці, до раціону якої входить більша кількість зерна кукурудзи чи пшениці.

Зима на Вінниччині в останні роки більше схожа на холодну весну, а це дуже погано впливає на яйцекладку. Гуска знесла 2—3 яєць. У цей час температура навколишнього середовища знижується на 5 — 10°С. Яйцекладка тимчасово припиняється. І це зниження температури може тривати тиждень чи більше. Час спливає, і знесені раніше ці кілька яєць, а їх може бути й більше, значно втрачають виводимість з них.

Ми одержуємо непевний термін яйцекладки. І щоб вийти з цього з меншими втратами, потрібен інкубатор чи індичка. Я розв’язує це питання за допомогою індички. А у випадку однієї з моїх гусок, ці зниження температури вийшли мені тільки на користь.

У минулому році одна із гусок знесла 13 яєць. За поведінкою гуски було зрозуміло, що яйцекладка у неї ще не закінчена, а тимчасово припинена. Після 16-денної перерви вона знесла ще 12 яєць. Хоча холмогори відкладають 12-15 яєць.

Гуска трирічна і яйцекладка минулих років становила 12 і 14 яєць. Дехто з тих господарів, котрі притримуються думки, що чим більше яєць, тим менша маса гусині. Але ж ця гуска має масу 8,5 кг. І тому все-таки — 25 яєць.

Наприкінці січня я виставляю гнізда, ящики розміром 70 х 70 і висотою 40 см, одна стінка 10 см. Гуси несуться через день. Знесені яйця забираю з гнізда і зберігаю за температури 12°С у горизонтальному положенні. Яйця підписую і обов’язково щодня обертаю. Коли гуска закінчує яйцекладку, вона затримується у гнізді. Чекаю день-два, поки гуска так би мовити розсидиться.

Яйця підкладаю увечері.

Потім поява на світ гусенят, вирощування, відбір на плем’я, утримання дорослого стада і т.д. І цілий рік поряд з ними — холмогорами.

У нашому дворі гуси — це птиця номер один. Хотілося б, щоб любителів птиці, зокрема гусей, ставало дедалі більше. А коли надумаєте придбати породистих гусей, придбайте холмогорів, і тоді ви зрозумієте самі в чому їхня перевага перед іншими гусьми.

Безумовно, в одному матеріалі про всі особливості утримання цієї своєрідної породи гусей детально розповісти не так просто. Тому, напевно, я з часом ще повернуся до цієї теми і поділюся тим, чого не розповів зараз. А водночас хотів прочитати думку й інших господарів про утримання цієї породи гусей у домашніх умовах.

Гадаю, такий обмін досвідом принесе нам велику користь у господарюванні пернатих, а відтак і сімейний достаток.

Тож ділімося своїм досвідом і станемо мудрішими у своїх господах, а від того матимемо успіхи у розведенні пернатих та задоволення у житті.

Микола Віталійович Болтак, Вінницький р-н, Вінницька обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply