Як боротися проти хвороб на огірках без отрути

Останнім часом огірки дуже уражуються хворобою — пероноспорозом, або несправжньою борошнистою росою. А обробляти їхні посіви проти цієї хвороби хімічними препаратами (бо інших поки що немає) незручно, оскільки врожай плодів потрібно збирати часто, а після застосування отрутохімікатів не можна вживати овочів впродовж 15 — 20 днів. Крім того, деякі препарати досить дорогі, та й не завжди надійно захищають рослини.

Існують сорти огірків, частково стійких проти борошнистої роси. Це переважна більшість сортів далекосхідної селекції — Далекосхідний 27, Каскад, Стимул, Далекосхідний 6, Владивостоцький 1 55, Авангард. Серед сортів української селекції майже не пошкоджується пероноспорозом Конкурент. Це ранній, високоврожайний посухостійкий сорт, який плодоносить до морозів, смачний, придатний для засолювання і консервування. Його можна сіяти на одній площі влітку вдруге, і плоди встигають вирости до морозів. Стійкі до несправжньої борошнистої роси сорти також гібриди Молдавського НДІ овочівництва: Мірабела, Фаворит, Антракт, Вернісаж, Контакт, Епілог. Їх рекомендують вирощувати у весняних та літніх посівах, у плівкових теплицях та у відкритому грунті.

Є сорти й гібриди, які не тільки стійкі до ураження несправжньою борошнистою росою, але й ні за яких погодних умов не бувають гіркими і мають високі засолювальні та смакові якості. Це сорти НДІ овочевого господарства (м. Митищі Московської області) — Топольок, МОВІР 1 тощо.

Названі сорти можна вирощувати без застосування хімічних засобів захисту, замінивши позакореневим підживленням (обприскуванням листя) однопроцентним розчином карбаміду з мікродобривами. Щоб підготувати такий розчин, потрібно у 10 л води розчинити дві столові ложки карбаміду, додати по 2 г борної кислоти та мідного купоросу, З — 4 г марганцівки. Такого розчину вистачає на п’ять соток площі. Перший раз обробляють рослини після появи ознак захворювання несправжньою борошнистою росою, а потім ще двічі, з інтервалом 8 — 10 днів. З метою профілактики позакореневе підживлення можна починати після появи на рослинах трьох-чотирьох справжніх листочків.

Висівати краще насіння дво-трирічного строку зберігання, оскільки свіже дає багато пустоцвіту. Щоб мати добрий урожай огірків, потрібно насіння прогріти протягом 4-6 годин при температурі 50°С або 1-2 місяці тримати при температурі 35°С, підвісивши його біля печі чи батареї. Перед сівбою необхідно обов’язково знезаразити насіння розчином марганцівки (1 г на 0,5 л води), Тримати в розчині 15 — 20 хв, після чого добре промити чистою холодною водою. Після цього потрібно насіння замочити на ніч у такому розчині: 1 чайна ложка нітрофоски або просіяного деревного попелу чи по чайній ложці рідкого коров’яку та попелу. Насіння обов’язково повинно бути у мішечках з тканини. Після замочування його промивають холодною водою.

Сіяти огірки потрібно на удобрених перегноєм-сипцем площах, попередники — картопля, помідори, коренеплоди чи бобові. Не слід сіяти огірки по огірках, які хворіли борошнистою росою, протягом трьох років. Під час росту огірків їх потрібно тимчасово накривати плівкою, захищати від кислотних дощів та зайвої вологи, яка сприяє розвитку грибкових захворювань.

Листя й плоди огірків часто пошкоджує вірусна хвороба — оливкова плямистість. Характерна ознака цієї хвороби — поява на плодах виразок, з яких витікає слиз; огірки стають викривленими, гіркими, набагато знижується урожайність. Інколи посіви гинуть. Хворі рослини потрібно негайно вирвати й винести з площі, щоб не дати можливості вірусу поширитися. З метою профілактики обприскати усі рослини розчином такого складу: 1 л молока на 9 л води, додати 1 % крапель йодної настойки. Обприскувати 2 — 3 рази за сезон з часу появи хвороби. Обприскування робити після спадання роси в тиху безвітряну погоду, або надвечір.

Запорука високого врожаю смачних огірків — доброякісне насіння та відповідна підготовка до сівби. Щоб плоди огірків були ніжними і дуже смачними, потрібно перед висівом замочити насіння у свіжому молоці на 1 — 2 дні або у медовій воді (розчин меду у воді). Дуже важливо правильно відібрати насінники-жовтяки. Плоди огірків за своєю формою діляться на два типи: чоловічий і жіночий. Як їх розпізнати? Плоди з трьома ребрами на поверхні огірка — чоловічі, а з чотирма — жіночі. На насіння потрібно залишати жовтяки жіночого типу, вони дають більший урожай, а з насіння жовтяків чоловічого типу виростає більше пустоцвітів.

Щоб огірки не були гіркими, насіння вибирають тільки з передньої частини плоду, яка становить дві третини його довжини.

А. І. Опанасюк, агроном

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply