Капуста кольрабі — «північний лимон» на грядці

Хочу розповісти про цікавий і ще зовсім новий овоч на наших городах. Це капуста кольрабі — дворічна рослина сімейства капустяних. А прийшла вона до нас із Середземномор’я, її батьківщиною вважається Сицилія: ще в Стародавньому Римі кольрабі масово використовувалася в кулінарії. Зараз же широкого поширення набула в країнах Західної Європи.

За смаком кольрабі нагадує капустяний качан, але вона значно соковитіше і ніжніше. Часто її називають «північним лимоном». Цю назву капуста отримала заслужено: за вмістом вітаміну С кольрабі перевершує навіть лимон і апельсин. Багата кольрабі й іншими вітамінами, солями калію і цукрами, перевершуючи білокачанну капусту.

Кольрабі корисна при захворюваннях печінки, жовчного міхура і шлунково-кишкового тракту, благотворно впливає на нервову систему і обмін речовин.

В Японії капусту застосовують не тільки в кулінарії, деякі вирощують її як декоративну рослину, що прикрашає клумби до самого кінця осені.

У перший рік життя кольрабі утворює коротке стебло, яке розростається в ширину і формує плоско-подовжений або округлий стеблоплід. Цим вона і відрізняється від всіх інших капустяних культур. Вегетаційний період триває від 70 до 150 днів залежно від сорту. При цьому дещо відрізняється і агротехніка вирощування кольрабі.

У всьому світі налічується приблизно 100 видів капусти. Найпоширенішими є червонокачанна, пекінська, броколі, цвітна, савойська, брюссельська і кольрабі.

Ранні сорти

До таких відносяться: Віденська біла 1350 і Атена. Їх можна висівати 2-3 рази за сезон: перший раз — в середині березня, потім — в травні і середині липня. Місячну розсаду висаджують за схемою 30х25 см. Великий мінус ранніх сортів в тому, що навіть при невеликому перетриманні на грядці стеблеплод переростає, стає грубим і волокнистим, практично неїстівним. Тому я віддаю перевагу пізньостиглим сортам, на вирощуванні яких зупинюся детальніше.

Висаджуємо розсаду

Посів на розсаду проводжу в середині березня в окремі стаканчики по 2-3 насінини в кожен, залишаючи потім найсильніший сіянець. Висадку загартованої розсади у відкритий грунт проводжу в травні — за схемою 50х45 см. У кожну лунку вношу 1-2 жмені перегною, 1 ст. ложку комплексного органо-мінерального добрива і стакан золи. Все ретельно перемішую і рясно поливаю розчином гумату натрію. Рослини заглиблюю до перших справжніх листочків. Висаджую розсаду в похмурі дні або у вечірній час. Молоді рослини прикриваю укривним нетканим матеріалом, який пом’якшує різкі перепади температури і створює оптимальні умови для росту капусти.

Догляд за кольрабі надалі не представляє особливих труднощів. Поливаю в міру необхідності, зазвичай в посушливий період. Допускати пересихання грунту не можна, інакше стеблоплід може стати твердим та несмачним.

Підживлення

Підживлюю один раз в 2-3 тижні настоєм коров’яку. Протягом всього часу вегетації треба пам’ятати про те, що сам стеблоплід підгортати не можна.

Переваги пізньостиглих сортів
До самого прибирання у вересні стеблоплід неухильно нарощує масу. При цьому грубіє тільки його шкірка, що лише збільшує терміни зберігання і надійно захищає соковиту м’якоть від зовнішніх впливів. При збиранні рослини висмикують із землі, розетку листя обрізаю секатором, а коріння настільки потужні, що їх доводиться відпилювати ножівкою.

Зберігаю свою кольрабі в підвалі при температурі 0 … + 1 ° С і вологості повітря понад 90%. Такими плодами можна ласувати всю зиму, прекрасно доповнюючи раціон вітамінами до самої весни.

Вибір сортів, на жаль, невеликий. Щорічно кращі результати показує у мене сорт Гігант. Це жаро- і посухостійкий сорт з плодами світло-зеленого кольору, соковитою і ніжною м’якоттю і відмінною лежкістю. І хоча в Держреєстрі у нього заявлена вага до 3 кг, мені регулярно вдається отримувати плоди, які повністю відповідають назві сорту, масою від 6 до 8 кг. Додам, що для отримання такого врожаю кольрабі треба висаджувати на самому світлому місці, а грунт не повинен бути кислим.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply