Як позбутися хруща на ділянці

Навесні в сади прилітають у величезній кількості хрущі. Після такого нашестя сильно страждають посадки суниці та плодових дерев, особливо молодих.

Довелося серйозно задуматися над тим, якими методами вести боротьбу з ненажерливим шкідником. Солодку ягідку вирощую для улюбленого внука, тому намагаюся обходитися без «хімії».

Чимало корисної інформації про хруща і його личинок відшукала на просторах Інтернету, в газетах, журналах. До свого жаху дізналася, що глибоко в грунті шкідлива личинка проводить 3-4 роки. Улюблені ласощі личинок — коріння суниці. І тут я вирішила, що свою дачну суничну галявинку личинці на поживу не віддам, буду відстоювати її до останньої краплі терпіння…

Зустрілася мені рекомендація боротися з жуками механічним способом, тобто просто відловлювати комах. Порада бачиться цілком розумною, адже кожна самка відкладає до 70 яєць. Але на ділі виявилося, що бігати по ділянці з сачком або склавши долоні будиночком — заняття веселе, але малоефективне, у всякому разі для мене.

Вичитала, що хрущів і їх личинок з задоволенням поїдають їжаки. Щоліта до нас на ділянку частенько навідується колюча матуся з дитинчатами, тому завжди шанували цих симпатичних гостей. Пізньої осені і взимку, відвідуючи дачу в вихідний день, ніколи не чіпаю дрова, бо колись випадково виявила в ній спляче сімейство їжаків. Але і ці добровільні комахоїдні помічники не в силах впоратися з навалою хруща.

Знайшла рецепт: третину відра цибулиння залити доверху окропом, витримати 5 днів, влити в настій ще відро води. Цим розчином радять поливати грунт навколо рослин. Все літо готувала настій і поливала свою суницю, але в сутичці з личинками перемогу отримала не я: личинок виявилося занадто багато.

Пропоную всім, кому вдалося скоротити чисельність ненажерливих личинок хруща, поділитися досвідом. Зовсім не хочеться втрачати урожай улюбленої культури через цього шкідника.

Коментує Юрій Рогач, кандидат сільськогосподарських наук:

Хрущ — багатоядний шкідник. У його раціоні листя берези, дуба, яблуні, сливи та інших рослин. Смакові переваги різноманітні, але полуниця і суниця не стоять на початку списку. Інша справа — його личинки, особливого вибору у них немає: де самка зробила кладку, там личинкам і жити. Відкладати яйця жуку зручніше в пухкий і м’який грунт — на грядку, в компостну купу, гній.

Охоче поїдають хрущів і їх личинок сороки, сойки, шпаки, граки і інші птахи, тому розмістити на ділянці будиночки для пернатих простіше, ніж вручну збирати жука. У грунті личинок жука поїдають кроти, землерийки. Полюють на хрущів і їх личинок жужелиці.

Зустрічається думка, що личинки жука не переносять підвищений вміст азоту: досить засіяти ділянку конюшиною, щоб позбутися від жука. Це не зовсім вірно. Думаю, справа в тому, що конюшина створює щільну дернину і жуку важче її копати. Крім того, коріння конюшини — добре середовище проживання для ґрунтових нематод. Серед них зустрічаються і хижі, які знищують грунтових шкідників, в тому числі личинок хруща. На основі таких хижаків розроблений біопрепарат «Немабакт», досить безпечний для людини, тварин, бджіл.

Також личинки хруща та сам хрущ є відмінним кормом з високим вмістом протеїну для домашньої птиці. Кури, качки чи цесарки з індиками будуть вам вельми вдячні за таку добавку до їхнього раціону.

Проти личинок травневого хруща можна застосовувати препарати «Валлар», «Почин», «Грізлі», «Мухоїд», «Грім», «Грім-2», «Землин» і деякі інші. Всі вони рекомендовані в основному проти грунтових шкідників. З їх допомогою можна зменшити популяцію хруща.

Найнадійнішим способом боротьби, на мою думку, є комплекс агротехнічних заходів. До них відносяться розпушування грунту в період масового відкладання яєць, підзимове перекопування грунту, боротьба з бур’янами, видалення з ділянки старих пнів, дошок, під якими личинки зимують. Важливо також прикопувати органічні добрива при їх внесенні, щоб не привертати самок жуків для яйцекладки.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply