Чи потрібна теплиця на власній ділянці

На зорі створення свого саду я побудував дорогу теплицю з дерева, заліза і скла, яка прослужила 20 років. В ті часи на ринках і в магазинах овочі були в дефіциті, а скло і метал порівняно доступні, і теплиця дозволила мені забезпечити сім’ю дешевими овочами. Зараз часи змінилися. Восени ціна на огірки наближається до цін на картоплю, томати та перці дешевше яблук, і тримати дорогу теплицю для їх вирощування нерентабельно. Я став прихильником овочівництва у відкритому грунті.

Маючи досить органіки при мінімумі витрат, я забезпечую сім’ю усіма овочами з грядок без плівки при собівартості нижче ринкових, використовуючи закони екологічного землеробства. Якість моїх овочів не зрівняється з овочами з супермаркету.

Город без теплиці нудний. Колекція рослин, з якими хотілося б поекспериментувати, без неї буде неповною. Тому одна невелика теплиця у мене є, шириною на дві грядки по три метри. Зроблена вона з відходів поліетиленових труб і покрита плівкою. На плівці економити не варто. Я використовую тільки кольорові, з ними урожай на 15-20 відсотків вище і служать вони довше. У цьому році збираюся поекспериментувати з двошаровим укриттям (нетканий матеріал + поліетилен).

Основа теплиці — грунт. У мене є вівці і кролики, можна недорого купити торф. Тому я завжди маю компост. Навесні такий пухкий компост заношу в теплицю і укладаю шаром 20-30 см, зверху 5-10 см торфу з добавкою добрив «AVA» і «Кеміра городня» — здоровий грунт готовий. Рослини не хворіють. Раніше, коли я вносив свіжий гній, щоб він горів і грів теплицю, рослини хворіли через наявність патогенів в грунті і розбалансованого живлення. Один рік я вніс відпрацьований субстрат після вирощування печериць на овечому гної. Результат був як не можна краще. Всі овочі в теплиці росли і плодоносили чудово. І все літо серед них я збирав свіжі шампіньйони. Природно, пізно восени я намагаюся майже весь грунт з теплиці винести в сад, мульчую землю під деревами і ягідниками. У теплиці я перестав вирощувати баклажани (у серпні десяток баклажанів з теплиці користі не дадуть, вони завжди є на ринку кращої якості), різко скоротив кількість перців. Тримаю тільки дрібноплідні ранні сорти, щоб в будь-який час були на столі і в заправках, і в салати можна додати свіжої зелені.

Виходить, що зараз основні культури в теплиці — це огірки і помідори. Я їх вирощую, всупереч рекомендаціям, разом. У мене не промислова теплиця для ринку. Все повинно бути поруч, під боком. Вранці зайшов, зірвав свіжий огірочок, помідорчик, перчик, зелені і відразу на стіл. У засіки і для засолювання підуть овочі з відкритих грядок, в серпні.

Теплиця мені потрібна тільки для того, щоб продовжити споживання свіжих овочів з травня по листопад. Огірки саджу лише салатні, самозапильні гібриди (вони смачніше). Березень-квітень вони стоять на вікні в горщиках, на початку травня висаджую квітучими в теплицю, а через 10 днів — перший огірочок. Те ж і з томатами. Ранні гібриди зацвітають на вікні в квітні, а в теплиці, висаджені з зав’язями, дають зрілі плоди в кінці травня. І це без всякого підігріву. У холодні ночі я вкриваю рослини одним-двома шарами нетканого матеріалу, і проблема тепла легко вирішується. Теплиця розгороджена плівковою фіранкою. Там, де огірки, вентилює тільки в дуже сонячний день. Там, де томати, сухіше і прохолодніше, двері і фрамуга весь день відкриті.

Раніше я вирощував найурожайніші сучасні промислові томати типу Евпатор від Гавриша. Урожай великий для переробки, а смачних помідорів на столі немає. Зараз знову перейшов на аматорські сорти типу Хурма, Космонавт Волков і т.д., які можна придбати у любителів. Багато з них плодоносять весь вересень і лежать до кінця листопада. Довго ще взимку всією сім’єю обговорюємо, який сорт був найсмачнішим і цукристим. Поповнюємо колекцію для нового сезону. Влітку заходити в мою теплицю цікавіше, ніж в будь-яку оранжерею. Висять плоди різних форм та всіх кольорів веселки — від ніжно-жовтого до темно-фіолетового.

В такій теплиці на стерильному біогумусі я перестав застосовувати будь-яку хімію. У грунт — трохи «AVA», поливаю настоєм трав і золою. Для профілактики хвороб обприскують «Байкалом ЕМ-5» і Фітоспорін. Навіть «Зав’язь» перестав використовувати. Нехай урожай поменше, зате цілющі властивості овочів вище. Бажаю і всім створити таку теплицю, де мета не кількість врожаю, а якість. Перш за все — здоров’я вашої сім’ї, яке складається з багатьох складових. Чиста продукція, радість від творчості у вашій теплиці, постійні фізичні навантаження, свіже цілюще повітря і радість, що внуки переймають ваш досвід і захоплюються садівництвом — ось головний результат роботи.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply