Проблеми озимих посівів

Кліматична зима в центральних регіонах України настає зазвичай 27 листопада, коли середньодобова температура повітря в межах 0 утримується понад п’ять днів. Але, мабуть, минулого року зима не поспішала в наші краї. Перший мокрий сніг випав 8 листопада. Тричі випадав сніг в листопаді, але довго лежати йому не довелося. Триденне тепло змінювалося триденним холодом. В останніх числах місяця вогка заметіль поступалася місце дрібному дощу кілька разів на день. Зрідка в листопаді видавалася ясна погода з невеликим морозом -5-6, вночі двічі опускалася температура до -13 при занадто слабкому покриві снігу.

Прийшов час вкривати нетканим матеріалом троянди та інші багаторічники. На початку грудня хвиля атлантичного циклону утримувала температурний фон значно вище норми. Температура коливалася зі змінним успіхом від 2 до -2. Часом на дорозі стояли калюжі і капало з дахів, як навесні. Депресивна похмура погода без єдиного променя сонця, з дощем замість снігу і поривчастим вітром, підвищеною вологістю повітря сприяла набухання бруньок у бузку.

Жива природа завмирає і готується до зими. Перші заморозки не страшні суниці. Листя покриваються памороззю і розморожується при потеплінні, але надійно прикривають коріння від вимерзання. Важливо, щоб до осені кущики добре розрослися, набрали хорошу «шубу». Тим, хто пізно обрізав суницю, слід прикрити слабкі кущики тирсою або сухим листям. А ось озимі посіви бажано відразу укрити нетканим матеріалом, який надійно захищає пророслі коріння від різких коливань температури. Сніг добре затримується на грядці, його не здуває вітер, а при потеплінні волога поступово вбирається в грунт, не перезволожуючи її. Однак при сильних морозах і невеликому сніговому покриві треба передбачити додатковий захист, розклавши лапник поверх укриття. Це буде сприяти затриманню снігу, врятує коріння від вимокання і випрівання.

Озимі посіви овочевих культур ще не пізно провести в будь-яку відлигу взимку, якщо заздалегідь підготовлена грядка, зроблені борозенки для посіву та підготовлений сухий пісок або торф для прикриття насіння. Переваги озимих посівів очевидні, так як більш ефективно використовуються зимові запаси ґрунтової вологи. Особливо вигідні вони на ділянках, де навесні грунт повільно прогрівається. Значний виграш виходить при примхливій весні, якою обдаровує природа все частіше і частіше. Посушливої весни поява сходів затримується, а в холодну — терміни посіву відсуваються іноді на 2-3 тижні.

Сходи озимих посівів завжди з’являються незалежно від погоди, що дає можливість отримати свіжу продукцію на початку літа, тобто на два тижні раніше. Якщо навесні додатково вкрити посіви плівкою, то віддача продукції настане ще на тиждень раніше. Для озимих посівів як не можна краще підходять південні схили або пагорби, які швидше просихають навесні і добре прогріваються сонцем.

Під зиму можна сіяти моркву, петрушку, селеру, пастернак, редис, буряк, шпинат, салат, кріп, цибулю (чорнушки), озимий часник і цибулю-ріпку на вигонку. Для озимого посіву найкраще підходять холодостійкі сорти буряка столового — Підзимовий А 474, Грибовський А 473, Єгипетський; моркви — Вітамінна 6, Лосіноостровська 13, Шантене 2461, Нантська 4; редису — Дунганський 12/8, Стійкий, Червоний велетень, Кварта, Новіред; салату — Новорічний, Берлінський жовтий, Рів’єра, Крупнокочанний.

Придатні будь-які сорти шпинату, кропу, капусти кольорової і червонокачанної, пастернаку, цибулі. У цибулі-сівка під зиму можна висаджувати тільки дрібну фракцію — менше 1 см в діаметрі, більша може пестити стрілку. Сухе насіння можна сіяти по замерзлому ґрунті, але з запасом, збільшуючи норму висіву на 25-30% в порівнянні з весняним посівом. Якщо вже випав сніг, зметіть його віником, зніміть укриття з грядки. Борозенки після посіву присипте заздалегідь приготованим сухим піском або торфом. Зверху посіви прикрийте ялиновими гілками, листям, тирсою, нетканим полотном тонким або середньої товщини. Будь-яка мульча, як чарівна ковдра, сприяє збереженню вологи, захищає кореневу систему від пошкоджень при різких перепадах температури, сприяє дружній і ранній появі сходів навесні.

Рано навесні з озимих посівів зніміть укриття і підгодуйте рослини золою (1 склянка на 1 кв. м. або по 15-20 г азотних і калійних добрив на 10 л води). Далі догляд такий же, як і за весняними посівами. При появі сходів навесні грунт розпушують, посіви прополюють і підгодовують. При гарному догляді в кінці квітня — початку травня з’являються зелена цибуля з сіянки, салат, кріп, редис. Пучкова морква і буряк достигають в середині червня, а цибуля-ріпка з сівка — в липні.

Треба пам’ятати, що морква і буряк від озимого посіву на тривале зимове зберігання закладати не рекомендується. Її слід використовувати для домашніх заготовок і кулінарії в літньо-осінній період.

А. Лебедєва, кандидат сільськогосподарських наук

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply