Заморозити сік на зиму — дуже простий рецепт

Переді мною, як і перед будь-яким городником, стоїть одвічна проблема заготовок на зиму. Як примудритися переробити овочі та фрукти, щоб не довелося частину врожаю викидати, так би мовити, в свіжому вигляді, а частину — навесні, після зимового зберігання. Заморозити. Але не окремими плодами, а соками. Заморозити можна будь-який сік — і з м’якоттю, і освітлений, і навіть сік-пюре. Зробити таку заготовку дуже просто, але потрібна спеціальна підготовка.

Спочатку про кількість плодів

Найвигідніше заморозити сік тих ягід і овочів, яких дозріває багато. Це можуть бути: вишні, яблука, помідори, огірки.

Якщо взяти 65 кг помідорів, то соку з них вийде близько 50 літрів. Можна трохи зменшити цю кількість, якщо дати соку відстоятися і злити прозору частину; її можна використовувати влітку — для супів, а восени — для заливки при консервуванні. Це всяко краще, ніж закривати воду в банки. Вже вона-то з крана тече цілий рік. Тобто, овочів (фруктів, ягід) для соків потрібно багато. Все піде в справу.

Як приготувати томатний сік

Добре, якщо в домі є електрична соковижималка; на звичайній ручній м’ясорубці з насадкою процес віджимання соку займе дуже багато часу. Він буде витрачатися на розбирання, промивання і нову збірку механізму. Електричні соковижималки працюють швидко, для них не потрібно ретельно готувати помідори, досить просто нарізати на відповідні за розміром шматочки.

Як приготувати томатний сік

Я в цьому році для приготування томатного соку купила китайську соковижималку на ціле яблуко. Апарат мені сподобався, працює швидко, майже не вібрує, лунають тільки хлюпаючі звуки, коли, з кожної завантаженої порції помідорів, шкірка вилітає в приймач відходів.

Є ще міксер фірми Цептер, він працює дуже швидко; йому потрібно всього 3-4 хвилини, щоб подрібнити повне відро підготовлених помідорів. У соку немає грубих включень, але залишаються зернятка і трохи дрібних шматочків шкірки. Міксер не може весь помідор подрібнити так, щоб грубих включень не було зовсім.

Як заморозити сік

Для заморожування потрібні пластикові пляшки, які використовують для фасування питної води. Можна взяти старі пляшки з-під води, але вони повинні зберігатися складеними в стіл і відкритими, щоб не задихнулися. Ємність тари ролі не грає, тут важливіше кількість споживачів в сім’ї, і спосіб використання соку взимку.

Свіжий сік заливається в пляшку, її трохи стискають із боків, щоб повітря видавити (нехай навіть соку трохи потече), і щільно закривають. Наповнені пляшки обмивають, обсушують і укладають в морозилку. Така упаковка сама економічна. А вільні місця між пляшками будь-яка господиня завжди знайде, чим заповнити.

Як зберігати заморожений сік

Для зберігання потрібна морозильна камера. Зараз продають будь-які — від вертикальних, схожих зовнішнім виглядом на холодильник, до величезних скринь. Відразу скажу, що ларі краще. Чому? Тільки раз спробувавши заморожений сік, побажаєте робити таку заготовку щороку.

Як використовувати заморожений сік

Заморозити сік потрібно так, щоб при зимовому зберіганні морозильник жодного разу не довелося б розморожувати. Навіть короткочасне розморожування псує сік.

Перед використанням пляшку з замороженим соком потрібно вийняти з морозильної камери і перекласти на нижню полицю холодильника. Пляшка-полторашка відтає приблизно за добу. З цим соком можна варити супи, компоти, киселі, готувати з них соуси і підливи. Це залежить від виду плодів, які перетворили в сік. Але краще і корисніше для здоров’я — пити.

Заморозити сік просто, і не потрібно купувати. Ви вирішили, спробуєте?

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply