Ехінацея: посадка, догляд та застосування

Ехінацея — багаторічна рослина з безліччю корисних властивостей, яку іноді називають «американською ромашкою», так як завезена до нас вона було в сімнадцятому столітті з Америки.

І якщо раніше існувало всього два сорти цієї квітки з пурпуровими і білими квітами, сьогодні кожен садівник має можливість вибрати суцвіття з незвичайним, яскравим забарвленням. Посадка та догляд за ехінацеєю не вимагають особливих навичок, а область застосування цієї рослини досить обширна.

Посадка ехінацеї

Ехінацею розмножують в основному насінням, висівають в закритий або відразу у відкритий грунт. В кінці зими насіння поміщають в ящик із землею на глибину 0,5 — 1 см, зверху присипають піском і помірно поливають. Перші сходи з’являться через 2-5 тижнів. Важливо, щоб грунт в цей період не пересихав, а температура не опускалася нижче 13 градусів. У травні підрослу розсаду пересаджують у відкритий грунт.

Крім насіннєвого способу для розмноження ехінацеї застосовується метод ділення куща. Кращий час для цього — весна.

Також великим успіхом в комерційному середовищі користується меристемний метод. До нього вдаються в тому випадку, коли необхідно швидко і у великій кількості розмножити сортові рослини, що несуть всі ознаки материнської рослини, здатні зацвісти в найкоротші терміни. Правда рослини виходять в перший рік вельми компактними і часто в магазинах продаються вже квітучими.

Меристемний метод — складний спосіб застосування верхівкового живцювання по зелених паростках з сортового маточного рослини, із застосуванням складних біологічних технологій.

Купуючи ехінацею, розмножену меристемно, ранньою весною, надайте їм реабілітаційну допомогу і догляд при посадці:

По-перше, пересадыть не пошкоджуючи кореневий ком в більш просторі горщики з поживною сумішшю;

По-друге, забезпечте розвиток при рівній температурі, без доступу прямих сонячних променів;

По-третє, не забудьте про помірний полив, не допускаючи пересихання грунту.

Коли температура грунту і повітря достатньо прогріється, висадіть ехінацею на постійне сонячне місце, дотримуючись інтервалу, в залежності від сорту: 30 — 60 см між рослинами з кожного боку.

Якщо ехінацея куплена в розпал посадкового сезону, допоможіть їй пристосуватися до нового місця, створивши особливий мікроклімат навколо рослини: для цього досить посаджену квітку накрити 5-ти літровою пластиковою пляшкою з обрізаним дном без кришки. Тримати таке укриття від 2-х тижнів до місяця залежно від того як буде розвиватися рослина.

Догляд за ехінацеєю

Говорячи про ехінацею, посадку та догляі за цією рослиною, слід уточнити, що росте вона найкраще на сонячних ділянках. Виростити здорові, красиві квіти можна, дотримуючись наступних рекомендацій з догляду:

  • ехінацея не вимоглива до грунту, але для її активного росту в кислий грунт краще додати трохи вапна;
  • садити насіння потрібно в заздалегідь підготовлені лунки близько п’яти сантиметрів глибиною. Відстань між кущами від 30 до 60 сантиметрів. Перед
  • посадкою на дно ямок насипають невелику кількість компосту;/li>
  • у весняний час, коли рыст ехінацеї особливо активний, робиться перша підгодівля мінеральними і органічними добривами;/li>
  • друга і остання підгодівля проводиться в період формування бутонів./li>

Цвітіння ехінацеї припадає на другий рік її життя і триває три місяці. Щоб надати належний догляд ехіна цеї, особливу увагу варто приділити можливим хворобам і шкідникам рослини.

Борошниста роса і гниль часто вражають ехінацею в дощове літо. У цьому випадку слід негайно обробити квіти фунгіцидними засобами.

Це і є основні правила посадки та догляду за ехінацеєю, з якими цілком зможе впоратися навіть початківець садівник.

Застосування ехінацеї

Одна з причин популярності ехінацеї полягає в її унікальних корисних властивостях. Ця лікарська рослина широко застосовується в лікуванні самих різних захворювань, ефективно бореться з патогенними бактеріями і допомагає зміцнити імунну систему.

Для приготування відварів, настоїв, чаю з ехінацеї, які часто застосовуються в боротьбі з простудними захворюваннями, потрібні тільки ті рослини, вік яких становить не менше двох років. В якості сировини збираються не тільки квітки, але також коріння, листя і стебла.

Ехінацею можна застосовувати не тільки всередину, але і зовнішньо при лікуванні багатьох шкірних захворювань. Завдяки корисним властивостям, якими володіє ехінацея, застосування її можливо і для дітей, що страждають різними респіраторними патологіями.

Важливо: Правда, перед застосуванням ехінацеї, необхідно проконсультуватися з лікарем, особливо якщо існує схильність до алергічних реакцій (зокрема на трави), якщо вік менше 12 років або є якесь аутоімунне захворювання. Ну і звичайно не можна застосовувати для лікування ехінацею вагітним і годуючим жінкам.

Дослідження показують, що ехінацея містить активні речовини, які підвищують активність імунної системи, знімають біль, зменшують запалення і володіє противірусним і антиоксидантним ефектами.

Загальне застосування ехінацеї:

  • професійні травники рекомендують застосовувати ехінацею для лікування інфекцій сечовивідних шляхів, інфекції піхви (кандидоз);
  • інфекції вуха (також відомі як середній отит), мікоз, синусит, сінна лихоманка (також званий алергічний риніт);
  • а також ран, що повільно загоюються.

Сьогодні люди застосовують ехінацею, щоб скоротити тривалість застуди та грипу і зменшити больові симптоми, такі як біль у горлі (фарингіт), кашель і лихоманку.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply