Ломикамінь – особливості вирощування

Ті, хто бував в горах, звичайно, бачили і милувалися квітучими рослинами, які притулились в ущелинах скель, між кам’яних брил, на крутих укосах. Ці рослини називають — ломикамінь, або саксіфрага. Назва походить від латинських слів «saxum» — скеля і «frango» — розбивати, і дана за здатність рослин рости в тріщинах скель і своїм корінням руйнувати камені.

Біологічний опис ломикамені

Відомо більше 200 видів ломикамені, які мешкають в основному в холодних і помірних зонах земної кулі.

Зустрічаються ломикамені не тільки в горах, але в лісах і на болотах.

Ломикамень давно сподобалися садівникам і прикрашають сади і парки, без них не може бути жодної альпійської гірки. Рослини невибагливі, ростуть на бідних грунтах, задовольняючись невеликим шаром землі, що покриває камені. Але якщо додати листової землі або компосту, то цвітіння буде рясніше.

Ломикамені досить швидко розростаються і утворюють дернинки, які слід періодично ділити і розсаджувати в свіжу землю. Ранньоквітучі види варто пересаджувати в кінці літа, решту — навесні. Розмножується вегетативно (розетками) і насінням, яке висівають під зиму або навесні. Насіння дрібне, його закладати в грунт не варто, а злегка притиснути до вологого грунту і прикрити плівкою. Сіянці зацвітають через 2-3 роки.

Сорти ломикамені

У квітникарстві використовують кілька видів ломикамені.

Ломикамінь дерниста. Батьківщина — арктичні райони Азії, Скандинавії та Північної Америки, росте на кам’янистих схилах і в тундрі. Добре росте як на сонці, так і в півтіні, на вологому удобреному грунті. Пагони численні, висотою до 15 см, з дрібними, 3-5 см, пальчасто-розсіченим листям. Квітки дрібні, широко-дзвонові, білі і рожеві, розташовані по 1-3 шт. на верхівці стебла.

Ломикамінь супротівнолистна з гірських арктичних областей Європи, Азії та Північної Америки. Зустрічається на Алтаї, Камчатці. Росте по кам’янистих схилах, по щілинах, на розсипах, у льодовиків. Рослина висотою до 5 см, утворює густі дернинки. Стебла повзучі, гіллясті. Листя численні, потовщені, супротивні, еліптичні. Квітки поодинокі, до 2 см в діаметрі, пурпурно-рожеві або червоні. Цвіте рано навесні.

Ломикамінь круглолиста. Батьківщина — передгір’я середньої і південної Європи. Зростає у вологих тінистих місцях. Стебла розгалужені, висотою до 30 см. Листя блискуче, зазубрені, ниркоподібні. Квітки дрібні, білі з червоними цятками на пелюстках. Рясно цвіте влітку. Дуже невибаглива рослина, розмножується самосівом.

Ломикамінь метельчата родом з гірських областей центральної та південної частини Західної Європи, арктичної зони Північної Америки. Стебла висотою до 25 см, листя щільні, витончені, зубчасті. Квітки білі. Зацвітає влітку.

Ломикамінь тіньова родом з Піренейських гір. Росте в тінистих вологих місцях. Стебла тонкі, висотою до 30 см. Листя оберненояйцеподібні, шкірясті, темно-зелені, в низьких щільних розетках. Квітки дрібні, білі з темними крапками. Цвіте влітку. У культурі довговічна, добре розмножується бічними розетками.

Ломикамінь маньчжурська зустрічається в Примор’ї, Китаї, Кореї по берегах річок, в чагарниках, густій траві на вологому грунті. Стебла прямі, міцні, густоволосисті, висотою 15-30 см. Листя блискуче, м’ясисте, зубчасте, ниркоподібне. Квітки білі, дрібні, зібрані в кулясту мітлу. Цвіте восени.

Ломикамінь довголиста родом з Піренейських гір. Росте в ущелинах на прямовисних вапнякових скелях. Листя ланцетні, сіро-зелені, в крупній щільній розетці діаметром до 17 см. Стебла висотою до 60 см. Квітки численні, білі, іноді пурпурні в центрі, зібрані в довге волотисте суцвіття. Цвіте в червні-липні.

Ломикамінь священна. Батьківщина — Македонія і Мала Азія. Рослина висотою 5 см, з темно-зеленими ланцетними листками і дрібними оранжево-жовтими квітками, які розпускаються в червні-липні. Дуже добре виглядає в рокаріях.

Ломикамінь твердолиста. Батьківщина — арктичні і високогірні райони Західної та Східної Європи і Канади. Росте на кам’янистому і піщаному вологому грунті, в тундрі, на березі океану. Пагони видовжені, розгалужені, висотою до 17 см. Листя клиновидні, жорсткі, війчасті по краю, зелені або червонуваті. Квітки жовті з помаранчевими цятками на пелюстках. Цвіте в кінці літа.

Ломикамінь болотна зростає в арктичних зонах в моховий тундрі, на болотах і сирих луках. Утворює дернинки. Прикореневі листя довгасто-овальні, стеблові — численні, вузькі, поступово зменшуються до верху пагона. Квітки жовті, до 2 см в діаметрі. Висаджувати слід поблизу водойм.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply