Вирощування саджанців винограду в кімнатних умовах

Цілком очевидно, що з ряду причин ціни на посадковий матеріал (як і на інші товари) будуть рости. Не стануть винятком і саджанці винограду. Вже зараз в каталогах нерідко значаться ціни, особливо на нові сорти, у сотні і більше гривень. Далеко не кожному садівнику-любителю це по кишені.
Вихід у цій ситуації один — навчитися вирощувати саджанці самому з живців (цибухів), які в рази дешевше саджанців.

Практично всі садівники знають, що саджанці з живців можна вирощувати у відкритому грунті. Тим часом існує більш прогресивний спосіб вирощування посадкового матеріалу винограду (теж з живців) в кімнатних умовах — в контейнерах (плошках) із закритою кореневою системою. З усіх застосовуваних технологій я успішно випробував і використовую дві. Про них і розповім.

Перший спосіб

При першій технології нарізаються живці з двома вічками. Верхній зріз роблю прямим, відступивши від бруньки 4 см, нижній — через 3 см під брунькою, прямий або косий. На нижній третині держака роблю 3-4 поздовжні подряпини на корі, не прорізаючи деревину, і видаляю бруньку.

Потім живці вимочую у воді (краще сніговий), зануривши їх у неї повністю, не менше доби. Після цього воду заміняю, але живці в неї занурюю вже на одну третину. Надалі воду необхідно міняти кожні три дні. Посуд з живцями повинен розташовуватися біля вікна так, щоб тепло від батареї опалення йшло тільки на нижню їх частину, а верхня охолоджувалася б від скла.

Однак на черешках спочатку відростуть пагони (якщо вони досягнуть довжини 10 см, їх треба прищипнути), а потім (приблизно через місяць) з’являться молоді паростки коренів. Коли вони витягнуться до півтора сантиметрів, саджанці акуратно висаджують в миски із землею. При цьому треба бути надзвичайно обережним — молоді паростки дуже ніжні і можуть легко відламатись.

Після пересадки важливо не перестаратися з поливом, інакше корінці згниють. Помірний полив, достатня освітленість і температура повітря не нижче +20 градусів забезпечать належний розвиток саджанців.

Другий спосіб

При другому способі поступаю наступним чином:

  • нарізаю живці з двома вічками;
  • дряпаю кору і видаляю нижню бруньку;
  • вимочую живці повністю зануреними у воду;
  • обробляю нижню частину черешків (замочую) стимуляторами коренеутворення — медово-водним розчином, корневіном і т.д.;
  • висаджую оброблені живці в миски із землею з нахилом до однієї зі стінок миски.

Контейнери, як і в першому випадку, розміщую так, щоб нижня частина їх прогрівалася, а верхня охолоджувалася. Оскільки стінки в ємностях прозорі (використовую обрізані пластикові пляшки), утворення коренів легко спостерігати.

Найкращими строками вкорінення живців винограду в кімнатних умовах вважаються кінець лютого — початок березня.

На закінчення додам, що завжди використовую обидва прийоми і вирощую не менше чотирьох саджанців кожного сорту.

Олексій Сергійович Дев’ятко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply