Саджанці — де і як купувати. Як вибирати саджанці

Вибираючи саджанці, необхідно пам’ятати, що з поганого саджанця не можна виростити доброго древа. Саджанці яблуні, груші варто брати дворічного віку, а вишні, сливи, черешні, абрикоса можна висаджувати і в однорічному віці. Саджанці персика висаджувати слід в однорічному віці. Дерева старшого віку при викопуванні втрачають більшу кількість мичкуватого коріння. А від стану і життєздатності підземної частини рослини залежить її «здоров’я» в цілому.

При пересаджуванні дерев, з врахуванням втрати кореневої системи, здійснюється й обрізування надземної частини дерева, щоб сприяти подальшому його росту. Враховуючи, що у дорослого дерева втрачається багато мичкуватого коріння, відповідно і багато гілок обрізується, на відновлення яких у подальшому дерево витрачає багато енергії і, як наслідок, пересаджені дорослі дерева більше хворіють та повільно вступають у плодоношення.

Якими повинні бути саджанці плодових дерев

Стандартні плодові саджанці повинні мати добре розвинуту кореневу систему (скелетне й обростаюче коріння) завдовжки не менше 35-40 см, без ракових наростів. У місці зростання підщепи й прищепи не повинно бути напливів. Надземна частина саджанців повинна мати не менше трьох добре розвинутих бічних гілок і рівний центральний провідник. Вибираючи саджанець, зверніть увагу, щоб штамбик був рівний, без механічних пошкоджень, з добре загоєними ранами в місцях вирізування шипиків підщепи і мати поблизу кореневої шийки товщину діаметром не менше 15 мм.

Окремі садівники віддають перевагу буйно ростучим саджанцям (з дуже товстими штамбиками і довгими гілками), які не закінчили росту. Або надто високі саджанці, понад 1,5 м і без гілок. Неякісний садивний матеріал не слід брати, тому що він буде вразливий до хвороб, навряд чи вдасться і сформувати потрібну крону, що, безумовно, позначиться не тільки на формі дерева, а й на його врожайності.

Від висоти штамбу в подальшому буде залежати і висота дерева. Чим вищий штамб, тим вище буде дерево. Для кожної плодової породи і її сорту визначається висота штамбу. Зокрема, у яблуні і груші вона має бути 70-90 см, у черешні з розлогою кроною 50-70 см, 30-40 — з пірамідальною, у слаборослих вишень — 40, у середньорослих — до 60 см. Штамб у абрикоса 50-70 см, у персика — 50-60 см.

При всьому цьому не слід забувати й про запилювачі. Треба вибирати такі сорти, які б сприяли доброму запилюванню, а це покращує не тільки врожайність, але і якість плодів.

Правила посадки саджанців

Безумовно, найкраще саджанець брати, коли його щойно викопали, і в той самий день посадити. Але не завжди так буває, ось тому і рекомендують фахівці, щоб коріння саджанців обов’язково було занурене у бовтанку з коров’ячого перегною та глини. Хочу доповнити: якщо саджанець зберігався після того, як він був викопаний, для поповнення втраченої вологи обов’язково ставлю його у воду з температурою близько 18°С і у відро додаю не менше двох ложок бджолиного меду. Так тримаю саджанець не менше 8 годин.

Не слід брати садивний матеріал з листям. Такий садивний матеріал продають люди, які на мій погляд, ніякого відношення до вирощування саджанців не мають, або справжні зловмисники.

Висаджуючи дерева, я особисто попередньо заповнюю садивну яму водою і, коли ставлю саджанець, то під нього кладу склянку ячменю, коріння посипаю попелом і, розправивши його, опускаю саджанець у яму. Засипаю землею верхнього шару так, щоб коренева шийка була на 5-6 см вище рівня ґрунту. Втоптування не допускаю, аби не пошкодити обростаючого коріння. Завдяки виконанню цих вимог мої дерева раніше вступають у плодоношення і радують добрими врожаями.

Саджаю дерева, з врахуванням порад посівного календарю, коли місяць перебуває у «родючих знаках»: Тільця, Рака, Терезів, Скорпіона, Козерога й обов’язково, коли він зростає.

А.І. Кочур

Бабушкин сад has written 1694 articles

2 thoughts on “Саджанці — де і як купувати. Як вибирати саджанці

  1. Садівник says:

    Навіщо купувати саджанці? Якщо вже хочете вирощувати сад, то й саджанці варто вирощувати самостійно, адже це вже й не так важко, тим більше стільки є інформації в інтернеті — читайте, пробуйте, тоді будете впевнені в тому що ви виростите, а не прочекавши років з 5 переконатись, що купили не те дерево що хотіли.

  2. Valentine says:

    Гадаю просто необхідно купувати саджанці у перевірених розплідниках, адже не кожен здатен виростити самостійно, та й де ж взяти посадковий матеріал перспективних та нових сортів? А почитавши відгуки яких в мережі достатньо кожен в змозі знайти надійного постачальника та виробника.

Leave a Reply