Кімнатний перець: переваги вирощування

Пекучий перець — невибаглива рослина, красива і корисна, яку можна вирощувати в квартирі і у відкритому грунті, на зиму пересаджуючи в квітковий горщик. Головна прикраса гіркого перцю — це його плоди. Деякі види перцю плодоносять, змінюючи колір плодів від зеленого, жовтого і фіолетового до червоного, що є ознакою дозрілого плоду.

Перці відрізняються один від одного не тільки за забарвленням, але й за формою плодів: витягнуті, круглі, овальні.

Тепер трохи про свою колекцію перців, які успішно ростуть і в квартирі, і у відкритому грунті. З вересня вони всі пересаджуються в квіткові горщики і радують своєю неповторною красою протягом тривалого часу.

Перець Веселка. Ефектний, шикарний перчик: круглі маленькі, з трохи витягнутим «носиком» перчики у міру дозрівання рясніють різними кольорами.
Перець Квінтішо. Дика різновид. Дуже рідкісний сорт. Невеликий чагарник: темні, ніби шкірясті, листя, дрібні квіти, вертикально стирчать жовті плодики. Смак хороший, гострота середня. При дозріванні кущик перцю усипаний яскраво-жовтими, стирчать вгору, ліхтариками.

Сорти пекучого перцю

Перець Стигла черешня. Оригінальний, шикарний перчик, що нагадує стиглу черешню.

Перець Tabasco. Класичний сорт, з якого роблять знаменитий соус. Помаранчево-червоні плоди довжиною до 5 см, що стирчать вгору, зібрані в пучки. З цього перцю виходить хороший соус завдяки м’якій і соковитій м’якоті.

Перець Дзвіночок. Стиглі плоди перцю, що нагадують квітку дзвіночок, досягаючи біологічної стиглості, пофарбовані в червоний колір. Перець в «пелюстках» на смак майже солодкий, а до серцевини — гіркий. Два в одному. Ідеальний варіант до м’ясних страв.

Перець Mushroom Yellow. Дуже цікавий і рідкісний сорт з жовто-помаранчевими плодами незвичайної форми, що нагадують гриб, приблизно 4-5 см в діаметрі. Відмінно походять для фарширування. Рясно цвіте і плодоносить.

Перець Родзинка Баджіо. Плоди темно-коричневого кольору і з легким ароматом родзинок. Жоден Мексиканський кухар не обходиться без цього делікатесу. Сушені стручки перцю дають смакову основу для різних соусів мексиканської кухні. Застосовується в основному в сушеному вигляді, цінується за «копчений» присмак.

Перець Палець Петра. Рідкісний і урожайний сорт! Жовтоплідний різновид, що нагадує чоловіче єство. Плоди близько 10 см завдовжки.

Перець Saint Lucia. Прекрасний сорт. Слабо-гострий, з відмінним смаком, плоди невеликі, розміром з велику черешню. Зовнішній вигляд, як у очищеного апельсина, часточками. Сорт урожайний.

Перець Aji Brazilian pumpkin. Сорт приголомшливої краси. Рослина обвішана маленькими глянцевима «тиковками», досить гострими і товстостінними. Розмір плоду близько 3 см в діаметрі. Зрілі плоди мають гарний «помідорний» червоний колір.

Перець Медуза Горгона. Цей сорт перцю цікавий розташуванням і формою плодів на кущику, що нагадують щупальця медузи. Компактний кущ, перчинки мають гострий смак і використовуються в кулінарних стравах, заготовках. Зрілі плоди забарвлюються в яскраво-червоний колір.

Перець ряболистий Тролль. Розкидистий, з дивно строкатим листям.

Перець Чорна перлина. Перший у світі чорнолистий шикарний перець. Листя спочатку зелені, пізніше — чорні, блискучі. Плоди за формою нагадують злегка витягнуті горошини теж чорного кольору. Дозріваючи, вони набувають темно-червоне забарвлення.

Перець Фіолетова куля. Темно-зелене листя, фіолетові плоди, дозріваючи, вони стають червоними, і в цей період кущик з перцями стає незвично красивий.

Перець Салют. Самий низькорослий перчик (15 см у висоту) з жовто-помаранчевими перчиками, стирчать вгору. Щодо кущика перчики досить великі, що надає кущикові неповторний вигляд.

Перець Mini Mini from Brazil. Вкрай рідкісний сорт. Насіння спочатку зібрані в Бразилії, в дикій природі. Дуже гострі плоди розміром приблизно у дві сірникові голівки, що стирчать вгору, і дрібне листи, що надає кущикам деяку легкість. М’якоть плодів соковита.

Перець Tepin. Дикий дрібноплідний перець з плодами з вибуховою гостротою.

«Ковбойська ягода», ці плодики їли ковбої, сидячи на чергуванні, щоб не заснути. Листя дрібне, сантиметрові плодики червоного кольору. Цей сорт, як і Mini, неперевершений на підвіконнях.

Розмноження перцю

Розмножують кімнатний перець насінням, яке попередньо треба замочити у воді для кращого проростання. Брати насіння для посадки слід з дозрілих плодів. Земля для посадки повинна бути пухкою, добре заправленою перегноєм. Сіяти насіння перцю можна в будь-який час року. Не тільки навесні, але навіть восени, під зиму. Сходи не витягуються від поганого освітлення, вони лише завмирають, розвиваючи коріння, а зі збільшенням світлового дня охоче рушають у ріст. Головне при посадці під зиму: не треба стимулювати зростання перцю, не слід його додатково підгодовувати. Поливати потрібно стільки, щоб він лише не висох. Грунт не пересушувати!

Згодом, коли паростки вашого кімнатного перцю досягнуть 5 см у висоту, їх краще всього розсадити в окремі горщики, інакше рослини будуть дуже слабкими і не зможуть добре плодоносити. Пересаджувати перці надалі потрібно в горщики або в грунт методом перевалки, щоб не пошкодити коріння.

Догляд за кімнатним перцем

Кімнатний перець дуже економічний. При засолюванні і маринуванні овочів одного-двох стручків кімнатного перцю цілком достатньо на трилітрову банку маринаду або солінь. Кількість перчиків залежить від гостроти кожного виду.

Перцю потрібно багато світла і щодня кілька годин ранкового сонця. Оптимальна для нього температура від +10 ° С до +21 ° С.

У період росту поливайте його рясно, у міру просихання грунту в горщику, якщо в квартирі жарко — кожен день. Але не допускайте пересихання грунту, особливо якщо рослина знаходиться на яскравому сонці. Коли почнуть зав’язуватися плоди, поливати треба частіше. У період вегетації раз на тиждень підгодовуйте перець рідким мінеральним добривом. Після появи плодів підгодівлю припиніть.

Бажано обприскувати кімнатний перець з пульверизатора з відстані 15 см не менше разу на тиждень. Обприскування сприяє зав’язуванню плодів.

Восени, коли період плодоношення закінчується, рослини обрізають на 1/3, при цьому скорочують поливи, але знову ж, не допускаючи пересихання грунту в горщиках. І залишають рослини в такому стані до весни, а навесні їх ставлять ближче до світла, посилено підгодовують, і тоді перчик знову починає цвісти і плодоносити. Якщо ви створите хороші умови для росту і розвитку рослин і взимку, то ваш перчик буде радувати вас протягом усього року. За наявними даними, гострий перчик здатний плодоносити на одному місці протягом 5 років.

Пересаджений з відкритого грунту кущик перцю необхідно восени підгодувати (у тому числі й ті перці, які росли виключно в горщику), а взимку краще підгодівлі припинити. Полив помірний, у міру необхідності. Виняток — якщо в квартирі жарко і перець стоїть на підвіконні, під яким знаходиться батарея, то полив слід збільшити, не забуваючи рихлити землю. Перець — вологолюбна рослина.

Підживлення треба починати з середини січня, зі збільшенням світлового дня та активності рослин. На засклені балкони і лоджії перці можуть бути перенесені вже в середині травня. У період спокою при необхідності можна підрізати крону, роблячи її компактною, у формі кулі, що додасть надалі кущикові більш декоративний вигляд.

Ближче до весни рослинам потрібен азот. І тому можна негусто посіяти насіння гірчиці в горщику з перцем. Підрослу гірчицю потім акуратно «перекопати», вона спушить грунт в горщику і наповнить його необхідним азотом, який потрібен для росту рослин. Раз на два тижні проводиться підгодівлю добривами з більшим вмістом фосфору, ніж азоту, що сприяє цвітінню і зав’язування плодів. Не зайвою буде і деревна зола. Перець чуйний і на підживлення органікою. Підгодовувати слід тільки після гарного поливу, щоб добривами не обпекти коріння.

Кімнатний перець, крім краси і застосування в кулінарії, виконує ще очисну і бактерицидну функцію: відмічено, де росте кімнатний перець, гинуть багато хвороботворних мікробів.

Висушені плоди перців (без насіння) можна перемолоти через м’ясорубку і вийде чудова натуральна приправа. Встановлено, що пекучий перець знижує кров’яний тиск. Речовина капсоіцін, що додає перцю гостроти, благотворно діє на кровоносні судини — активує нервові закінчення їх внутрішніх стінок. Приміром, в південно-західних регіонах Китаю, населення яких постійно споживає гострий перець, гіпертоніків на 20% менше, ніж у північно-східних, де він в раціон не входить. Додавання пекучого перцю в їжу сприяє спалюванню жиру. Настоянки з перцю втирають при ревматизмі, ще він збуджує апетит і сприяє покращенню травлення, якщо тільки немає протипоказань!

Тим, хто вирішив вирощувати перець в горщику, треба знати, що перець допоможе в боротьбі зі шкідниками (попелиці, кліщі). Капсоіцін, що міститься в перці — хороший засіб від таких небажаних «гостей». Пропустіть плоди гострого перцю через м’ясорубку, залийте теплою водою 1:10 на добу. Процідивши, додайте на 1 л води 1 ч. л. тертого мила і обприскайте рослини разів зо три, через кожні 5 днів.

Особливо красивий кімнатний перець взимку, коли його зелене листя контрастує з червоними плодами і жовтими плодами на тлі зимового пейзажу за вікном.

Кімнатний перець — унікальна рослина! Посадіть — не пошкодуєте!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply