Фенхель любить тепло і світло


Фенхель звичайний (Foeniculum vulgare) — багаторічна трав’яниста рослина сімейства селерові. Родина фенхеля — Середземномор’я. Зараз він поширений майже у всіх країнах світу. У великій кількості його обробляють у Франції, Італії, Польщі, Японії, Аргентині.

Фенхель — родич кропу пахучого

Фенхель — найближчий родич кропу пахучого. За зовнішнім виглядом він схожий на кріп, але має приємний анісовий запах і солодкувато-пряний смак, як в свіжому, так і в сушеному вигляді. По суті це і є різновид кропу.

На жаль, в садах фенхель зустрічається дуже рідко, хоча він добре росте на грядках в городі і може широко використовуватися як пряна овочева рослина, що володіє чудовими лікарськими властивостями, особливо для поліпшення роботи шлунка при його атонії. Він входить до складу багатьох зборів, в т.ч. жовчогінних, сечогінних, проносних, заспокійливих, грудних і т.д. Незаперечні і дезінфікуючі властивості рослини.

Самі того не знаючи, ми з самого раннього дитинства застосовуємо лікувальні препарати з фенхелю. Хто не знає воду з кропу, яку дають маленьким дітям, щоб у них не було здуття животику? Так цю воду роблять з плодів фенхеля.


Біологічні особливості

Фенхель — дворічна трав’яниста рослина, але у нас вирощується як однорічна. Він має прямостояче, сильно гіллясте стебло вистою до 1-1,5 м. Нижні листя черешкові, верхні — сидячі. Вони багаторазово розсічені на лінійно-волосоподібні частки і схожі на листя кропу. Корінь у фенхеля м’ясистий, стрижневий, гіллястий, жовтувато-білого кольору.

Фенхель любить тепло і світло, погано переносить затінення. Особливо він вимогливий до тепла під час цвітіння і дозрівання плодів. А під час проростання насіння потрібна висока вологість грунту. Його насіння починає проростати при температурі 6-8 ° С, але оптимальна температура 20-22 ° С. Сходи з’являються на 12-15-й день.

Вирощують фенхель на сонячному, захищеному від холодних вітрів місці. Він віддає перевагу дуже родючим грунтам з нейтральною реакцією. Але вносити свіже органічне добриво під фенхель не можна. Глинисті, піщані та заболочені грунти для його вирощування не придатні. Краще розміщувати його після картоплі і коренеплодів, під які вносили гній і перегній. На одному місці можна вирощувати 3-4 роки поспіль. Тривалість вегетаційного періоду 130-170 днів.

Існує два різновиди фенхеля: звичайний, який вирощують для отримання листя і насіння, і овочевий (італійський або качанний).

Овочевий фенхель має сильно гіллясте стебло з м’ясистим потовщенням, що утворюється з листкових черешків (помилковий стеблеплод), масою до 150-300 г, який теж вживається в їжу.

Сорти фенхелю

В останні роки в торгівлі з’явилися нові сорти та гібриди фенхеля:

Аромат — середньостиглий сорт фенхеля, від сходів до технічної стиглості проходить 75-78 днів. Урожай зелені 2-3 кг з 1 кв.м.

Корвет — новітній середньостиглий качанний сорт фенхелю. Рослина висотою до 60 см, гілляста. Від сходів до утворення «качанів» проходить 120-125 днів. Качанчики білуватого кольору, щільні, масою до 300 г. Урожай з 1 кв.м: зелені — 1,2 кг, качанів — до 2,5 кг.

Лідер — ранньостиглий сорт фенхеля, від сходів до технічної стиглості проходить 40-50 днів. Рослини висотою до 170 см. Стебло добре облистяне, з великими листками. На зелень прибирають до початку цвітіння.

Лужниковський Семко — середньостиглий качанний сорт. Рослина висотою 50-60 см. Качанчики масою 150 г і більше, білі, щільні, з невеликими щілиноподібними порожнечами.

Осінній красень — від сходів до технічної стиглості проходить до 40 днів. Рослини висотою 160-170 см, розетка листя піднята. Відрізняється від інших сортів більш ніжним і менш різким запахом зелені.

Руді F1 — середньостиглий качанний гібрид фенхелю. Рослини високі. Качани дуже великі, масою до 300 г, округлі, щільні, забарвлення від білуватого до світло-зеленого.

Сопрано — новітній середньостиглий качанний сорт. Від повних сходів до технічної стиглості проходить 115 днів. Рослина висотою до 150 см, гіллясте, з піднятою розеткою листя. Качанчик білий, овальний, середньої щільності, масою до 100 г. Урожай зелені до 4 кг з 1 кв.м, а качанів — до 2 кг з 1 кв.м.

Молодець — середньостиглий качанний сорт. Рослина висотою до 50 см. Качанчики масою до 100 г, середньої щільності. Здатний формувати качани в умовах довгого дня.

Вирощують також сорти зарубіжної селекції: Італійська великий, Сицилійський, а також ефіроолійні — Кримський, Чернівецький і т.д.




Поділитись своєю думкою