Як виростити огірки на вікні

Вирощування розсади у зимовий час потребує досвічування люмінесцентними лампами. Температура поверхні цих ламп не перевищує 45-50°С, що дає змогу розміщувати їх над рослинами на відстані 3-4 см, уникаючи опіків. Також останнім часом більшість городників використовують для досвічування світлодіодні лампи, але вони трохи дорогі, але дозволяють економити на рахунках за електроенергію, тому що дуже економічні. Досвічування треба починати з появи сходів, з 6-8-ї години ранку. У січні досвічують по 8-10 годин на день, у лютому — 6-8 годин. Досвічування прискорює одержання врожаю.

Хімічні добрива, які використовують для живлення рослин, можна зрівняти з продуктами, які вживають люди. Деякі з них сприяють нашому здоров’ю, інші самі по собі або в різних сполуках шкодять і руйнують його. Добрива подібним чином діють і на рослини. Підживлюйте їх розумно і правильно, й рослини будуть здоровими та продуктивними. А якщо це робити аби як або давати неправильні комбінації добрив, рослини погано розвиватимуться і навіть можуть загинути.

Американський вчений, доктор Джекоб Міттлайдер розробив технологію вирощування рослин і застосував її на практиці на всіх континентах. Він розробив збалансовану суміш добрив з 11 елементів. Ось один із рецептів: 4 кг нітрату кальцію, 1,8 кг нітрату амонію; 0,68 кг діамоній-фосфату (18-46-0); 2,1 кг сульфату або хлориду калію: 2,7 кг сульфату магнію; 240 г сульфату заліза; 4 г сульфату міді; 8 г сульфату цинку; 12 г сульфату марганцю; 12 г борної кислоти; 5 г молібденової кислоти. Всього за цим рецептом виходить 11,5 кг .суміші. Не рекомендується готувати менше, ніж вказано. Потім треба взяти 475 г цієї суміші і розчинити у 200 л води. Це і буде розчин для постійного живлення. Тільки цим розчином слід поливати рослини. Навіть коли поливаєте щодня або двічі на день, використовуйте лише цей розчин.

Коли бочка спорожніє, слід знову заповнити її водою і додати туди 475 г суміші. Розчин для постійного живлення не обпікає листя навіть у найбільш чутливих до солей рослин. Використовуючи його, неможливо «перегодувати» або перезволожити рослини незалежно від їхнього розміру.

Особливості агротехніки партенокарпічних гібридів

Гібриди Московський тепличний і Зозулю у зимово-весняній культурі вирощують з 1-5 січня. Розсаду висаджують у фазі чотирьох-п’яти листочків не пізніше 10 лютого. Під час формування рослин на головному стеблі у нижньому ярусі рослин (50 см від ґрунту) видаляють з пазухи листків усі бокові пагони та квітки. Це роблять для того, щоб та частина рослини, де буде формуватися основна маса врожаю, була краще освітлена. Потім на головному стеблі (до шпалери) залишають 5-8 плодів залежно від освітлення і стану рослини. Біля вікон «осліпляють» до 90-100 см від підвіконня. При цьому з бокових пазух видаляють усі бокові пагони і бутони. Коли стебло доросте до верхнього дроту, його обережно перекидають через нього і прив’язують.

У міру відростання стебла з листям його перекидають через дріт і знову підв’язують. У першого листка над шпалерою пазушні пагони при його появі вищипують, інакше він затінить і затримає плодоношення на головному й другому бічних пагонах. При відростанні головного пагона до четвертого листка його верхівку (ростову бруньку) теж прищипують. Бокові пагони першого порядку, що відростають вниз, прищипують кожні 40-50 см, допоки відстань до ґрунту залишається не більше 1 м. Усі пагони другого порядку прищипують над другим-третім листком залежно від наявності зав’язі. За січневого строку садіння рослини починають плодоносити наприкінці лютого, а закінчують у першій декаді червня.

Огірки пошкоджують шкідники (павутинний кліщ) і хвороби — прикоренева гниль, борошниста роса, бура плямистість плодів. Для боротьби з ними використовують колоїдну сірку, настої цибулі та часнику.

В. В. Беспалов, вул. Васляєва, 4 А, кв. 102, Миколаїв

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply