Ремонтантна малина прикрасить ваш сад

Малина цінується як за харчові, так і за лікувальні властивості, й користується великим попитом у населення. Внаслідок споживання ягід поліпшується діяльність шлунково-кишкового тракту, можливе навіть заспокоєння болю в шлунку, позаяк її ягоди мають протиблювотну і протизапальну дію. Споживання свіжих і сушених ягід допомагає при атеросклерозі та гіпертонічній хворобі, незамінні вони і при застудах, особливо у початкових стадіях.

Використовують також листки, гілки та квітки малини, в яких міститься велика кількість саліцилової кислоти, котра діє як жарознижувальний, потогінний та знеболювальний засіб.

Малина — добрий медонос, до того ж — це швидкоплідна культура. Вже на другий рік після садіння, особливо за ущільнення в ряду, вона може дати досить значний урожай. А ремонтантні сорти дають урожай вже у рік садіння.

Серед великої кількості сортів малини є такі, у котрих надземна частина від появи пагонів до достигання ягід розвивається за один вегетаційний сезон.

Квіткові бруньки на однорічних пагонах проростають влітку, а ягоди достигають з кінця серпня до жовтня (до перших заморозків), наступного ж року — як у звичайних сортів. Причому в перший рік вони плодоносять на бокових гілках, що ближче до верхівки. Такі сорти називаються ремонтантними. Є ремонтантні сорти з пагонами, що не гілкуються, і сорти із сильним боковим галуженням.

Незважаючи на велику кількість плодів інших культур, що достигають восени, ремонтантна малина — це цінна знахідка для любителів свіжої малини.

Тож, підбираючи сорти малини для свого саду, не забудьте і про ремонтантну.

Перевагу слід віддавати тим сортам, котрі плодоносять переважно на пагонах, що виросли в поточному році. Це дає змогу вирощувати малину як однорічну культуру. При цьому агротехніка вирощування малини дещо відрізняється від агротехніки вирощування звичайних сортів. Вона полягає в тому, що восени, відразу після збирання врожаю, всю надземну частину малини слід зрізати до рівня землі, не залишаючи пеньків. Нові пагони, що інтенсивно відростуть навесні наступного року, вже до середини літа сформують квіткові суцвіття, а з кінця серпня — початку вересня і до осінніх заморозків плодоноситимуть (до середини жовтня і пізніше). Після збирання врожаю пагони малини знову зрізуємо над самою землею і, таким чином, щороку підтримуємо однорічний цикл розвитку і плодоношення малини.

Переваги вирощування ремонтантних сортів малини на осінній урожай за правильного добору сортів полягають у тому, що її не треба підв’язувати (стебла під масою врожаю не вилягають), немає небезпеки, що вони вимерзнуть зимою (бо їх зрізують восени) і до того ж таку малину немає потреби захищати від шкідників і хвороб, бо всі пагони з шкідниками та хворобами видаляються і спалюються.

Вирощуючи малину звичайних сортів і ремонтантну, можна споживати свіжі ягоди понад 4 місяці на рік (з середини червня і до осінніх приморозків), а використовуючи продукти переробки (варення, повидло, джеми) та сушені і заморожені ягоди — то цілий рік.

У своєму малиннику випробував кілька ремонтантних сортів, як в однорічній, так і дворічній культурі, і дійшов висновку, що кращі сорти — це Херітейдж (США), Люлін (Болгарія), Мліївська ремонтантна та ще кілька нових сортів, що в стадії випробування та розмноження. А такі ремонтантні сорти, як Бабине літо, Журавлик, Зєва, Англійська ремонтантна довелось вибракувати.

Люлін — сорт виведений у Болгарії. Можна вирощувати в одно— і дворічній культурі.
Кущ невисокий (до 1,5 м), компактний, пагоно-утворювальна здатність висока. Пагони товсті й середні, сильно шипуваті, стійкі проти вилягання, гілкуються.
Плодоношення на пагонах поточного року з кінця серпня — початку вересня і до осінніх приморозків.
Ягоди великі (до 3 г), конусоподібні, доброго смаку, універсального призначення, транспортабельні. Урожайність висока.
Сорт відзначається добрим плодоношенням, зимостійкістю, стійкістю проти хвороб, пристосований до різних умов вирощування.

Херітейдж. Цей сорт вирощую тільки в однорічній культурі з одержанням лише осіннього врожаю.
Кущ середньорослий (до 1,7 м), компактний, пагоно-утворювальна здатність середня. Пагони пряморослі, розгалужені, сильно шипуваті, стійкі проти вилягання.
Ягоди великі (до 4 г), округло-конічні, відмінних смакових якостей. Урожайність висока.
Сорт відзначається зимостійкістю, стійкістю проти хвороб, добре пристосований до різних умов вирощування.

Звичайно, добрий сорт — це ще не все. Слід також дотримувати умов агротехніки. Обов’язкова умова — розміщення на добре освітлюваному, що прогрівається сонцем, і забезпеченому вологою місці з родючим грунтом.

І.І.Янко, с. Попівка Миргородського р-ну Полтавської обл., 37633

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply