Перспективні сорти ремонтантної малини

Про ремонтантні сорти малини існує багато інформації, але більшість з цих сортів вже застарілі, не відповідають сучасним вимогам, малопродуктивні, з такими недоліками, як велика шипуватість, що ускладнює роботу в малиннику, в тому числі і збір ягід, слабка ремонтантність, дрібноплідність та ін. Про видатні сорти російського селекціонера, професора, талановитого вченого, автора більше 20 новітніх, кращих світових сортів ремонтантної малини І.В. Казакова мало відомо. Тому хочу поділитися інформацією про унікальні сорти, отримані від міжвидового схрещування малини, в результаті якого створені сорти з цінними господарсько-корисними властивостями.

Особливості агротехники ремонантної малини

Особливо стрімкий стрибок у селекції ремонтантної малини зроблено за останні десять років. Іван Васильович Казаков у співпраці з Сергієм Миколайовичем Євдокименком вивели сорти малини, які мають масу ягід до 12 г. Є відомості, що садівники в Росії за гарного догляду за малиною отримують ягоди масою до 15 г і більше. Існують сорти ремонтантної малини, ягоди якої можуть висіти на кущі стиглими 5-7 днів, не втрачаючи якості і не осипаючись. Деякі сорти мають 1-3 пагони заміщення у вигляді малинового деревця, вони не потребують підв’язування (штамбового типу). Під масою врожаю пагони не полягають, що спрощує вирощування ягід без додаткових затрат.

Є сорти, котрі мають ягоди з блиском, з добрим, смаком, що приваблює покупців на ринку. Жовтоплідні сорти малини мають оранжеве, абрикосове, золотисто-жовте забарвлення. Наприклад, сорт Оранжеве чудо оригінального кольору, за смаковими якостями йому немає рівних. Ягоди духмяні, масою близько 9 г, завдовжки 3,5 см. Нові ремонтантні сорти здатні віддавати основний врожай до настання перших ранніх осінніх приморозків.

Плодоношення на пагонах поточного року — по всій висоті зверху до низу. Достигання перших ягід ранніх ремонтантних сортів розпочинається з половини липня і масове достигання продовжується до кінця серпня — початку вересня. В подальшому ягоди будуть достигати до настання стійких морозів, але вже в меншій кількості. Ягоди всіх ремонтантних сортів здебільшого витримують заморозки до -2°С, після цього зелені плоди продовжують визрівати, але перестають рости. Останні п’ять років ягоди ремонтантних сортів достигали до 1 листопада, поки не починалися стійкі морози.

У всіх нових ремонтантних сортів після пожовтіння листя пагони зрізують на зиму на рівні землі. Якщо восени цього зробити не змогли, потрібно зрізати ранньої весни, до набубнявіння бруньок. Вислів «малина, котра двічі плодоносить», який часто в народі вживають, до нових ремонтантних сортів не підходить. Нові сорти плодоносять один раз протягом 3,5 місяця безперервно, а в південних районах і довше, поки не настануть стійкі морози. Для такого тривалого періоду плодоношення потрібна родюча земля, а в посушливе літо — поливи.

У старих сортів пагони гілкуються слабо, як за звичайного плодоношення, так і в ремонтантних, тому рекомендують прищипнути верхівку, щоб викликати розгалуження пагонів і збільшити врожай. Але для ремонтантних сортів це має негативне значення: запізнюється період достигання ягід.

Ремонтантна малина з плодоношенням на дворічних пагонах — це старі малопродуктивні сорти. Ягоди в них починають достигати на цьогорічних пагонах у другій половині або наприкінці серпня чи навіть на початку вересня, та й то тільки на верхівках 30-50 см. Нижня частина пагона залишається плодоносити на наступний рік, але врожай на минулорічних пагонах у ремонтантних сортів слабкий, набагато гірший, ніж на пагонах поточного року, до того ж дуже виснажує кущ. Багато енергії витрачає рослина на формування та визрівання насіння. Тому дворазове плодоношення старих ремонтантних сорт в сукупності дає набагато менший врожай, ніж у нових тільки на однорічних пагонах. Отож малину, виведену І.В.Казаковим, потрібно вирощувати як однорічну культуру. Це здешевлює собівартість ягід, а їхнє вирощування стає більш рентабельним.

Зараз важко розібратися в такій великій різноманітності запропонованих сортів, котрі надходять з усіх боків. Кожен рік з’являються все нові й нові сорти різних культур, у тому числі й малини. Тож поширилася реклама неіснуючих суперсортів, за суперцінами. Пропонуються сорти з гучними привабливими назвами: Головний маршал, Червона гвардія тощо. Таких сортів немає у Держреєстрі Росії і не існує сортоформ, переданих на дослідження. Це любительські «сорти», які, на мою думку, великої цінності не представляюсь Тому будьте уважні: хто хоче придбати справжній хороший сорт, потрібно зібрати якомога більше інформації про нього, а не зваблюватися гарними назвами без конкретної характеристики, бо написати можна що завгодно.

Під час придбання саджанців потрібно порадитися з якомога ширшим колом садівників, аби не повторювалися випадки, як із суницею, що в’ється. Інформація пішла з одних рук і багато любителів кинулися купувати цю культур , а там — обман. А це робиться дуже просто: створюється колона, щільно висаджуються рослини в пророблені отвори, і реклама готова. Це для інформації тим, хто не знає, як це робиться.

Сорти ремонтантної малини селекції І.В. Казакова

Повертаємося до малини. Наводимо коротку характеристику деяких сортів І.В. Казакова. Перший ремонтантний сорт Бабине літо отриманий у 1973 році. Ягоди цього сорту масою 2-3 г (середнього розміру), округло-конічнні, яскраво-червоні, кисло-солодкі, з неоднорідними, міцно-з’єднаними кістянками, врожайність близько 1,8 кг. Пагони середньорослі (1,2-1,5 м), шипуваті. Шипи тверді, тонкі.

Бабине літо-2. Ягоди середнього розміру (3-3,5 г), тупо-конічні, з однорідними дрібними кістянками, міцно з’єднаними між собою, кисло-солодкі, рубінового кольору. Врожайність — близько 2,2 кг з куща, достигання на початку серпня. Недолік — тверді, тонкі, гострі колючки.

Геракл, отриманий у 1991 році. Ягоди великі (5-6 г), кисло-солодкі, усічено-конічної форми, рубінового кольору, з однорідними, міцно з’єднаними кістянками. Деякі садівники свідчать, що за гарного догляду можна отримати ягоди величиною до 10 г. Мені таких великих ягід отримати не вдалося. Продуктивність — близько 2,5 кг з куща. Достигання ягід на молодих пагонах починається з 15-20 липня. Пагони висотою до 1,6 м, вкриті прямими твердими шипами.

Брянське диво (8-79-2). Один з найновіших ремонтантних сортів, отриманий у 2001 році. Вирізняється великоплідністю ягід (до 11 г) привабливої видовжено-конічної форми, червоних, кисло-солодких, з однорідними кістянками, з високою транспортабельністю. Достигання ягід починається на початку серпня, врожайність висока, близько 3 кг з куща. В разі садіння рослин малини 3 х 0,5 м (для обробітку міжрядь великогабаритною технікою) врожайність становить близько 17 т з 1 га. Якщо вирощувати цей сорт малини на маленьких присадибних ділянках з ручною працею або з використанням малогабаритної техніки (мотоблок), можна висаджувати з меншими міжряддями за схемою 1,5 х 0,5 м, при цьому врожайність підвищується. Висота пагонів цього сорту до 1,7 м. У нижній частині вони вкриті тонкими м’якими шипами. За два роки вирощування мною не було помічено уражень хворобами та пошкоджень шкідниками. Сорт цінується за дуже великі й гарні ягоди, постійно високі врожаї.

Недосяжна (Р-34), відібраний В.В.Кичиною в 1990 році. Перші ягоди масою до 6 г, середня маса 2-4 г, тупо-конічної форми. Темно-червоні кістянки міцно з’єднані між собою, солодкі, з невеликою кількістю насіння. Початок достигання ягід на пагонах поточного року — з 15-20 липня, врожайність — до 3 кг з куща. Пагони висотою 1-1,4 м, рідко вкриті неколючими шипами. Цей сорт отримав визнання як ранній, великоплідний, врожайний та ремонтантний.

М.М. Макаренко, с. Любомирка, Олександрівський р-н, Кіровоградська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply