Роботи в саду та на городі у грудні

… Якщо снігу дуже мало, то не слід особливо тупцювати на пристовбурних кругах дерев та особливо молодих саджанців, на грядках, біля кущів під час укриття рослин снігом.

Снігом необхідно також наповнити теплиці. Його зазвичай згрібають з даху теплиці і заносять всередину. А якщо є можливість зняти частину верхніх рам в теплиці, то природа-матінка сама потурбується про накопичення там снігу.

У грудні необхідно подбати і про захисників саду — розвісити поблизу ділянки і на будівлях, якщо цього ви не зробили раніше, годівниці для птахів. Синиці будуть ховатися в них від негоди і залишаться на вашій ділянці для гніздування влітку. Їх треба систематично підгодовувати, особливо при сильних снігопадах та ожеледиці.

У годівниці корми треба класти трохи, щоб птахи не припиняли шукати шкідників. Але під час сильних снігопадів та ожеледиці корму насипають більше, ніж зазвичай, оскільки в цей час птахам дуже важко відшукати комах під снігом і скоринкою льоду, що покриває землю.

Для підгодівлі використовують насіння соняшнику, конопель, проса, бур’янистих трав, сушені ягоди, зернові відходи, хлібні крихти, а також кістки із залишками м’яса, шматочки несолоного сала і т.д. Великі насіння треба обов’язково подрібнити.

Найпростіша годівниця — поличка з дошок, підвішена на дереві. Але краще робити закриті годівниці, щоб туди не потрапляли опади. Іноді годівниці майструють на жердинах, які встановлюють на ділянці.

Необхідно завжди пам’ятати, що птахи, особливо синиці, добре знищують яйцекладки шкідників, які ви не знищили восени або взимку, тобто цю роботу вони роблять за вас.

У грудні багато мишей з’являється в садових будиночках і харчується там залишками продуктів. Для їх знищення в магазинах є готові засоби.

Добре знищує мишей в садових будиночках і старий народний засіб — суміш борошна і алебастру, взятих у рівних частках, з невеликою добавкою цукру. Цю суміш розкладають у невеликі ємності, доступні для мишей, і присипають зверху борошном. Алебастр, потрапивши в шлунок гризунів, закупорює кишковий тракт, що викликає швидку загибель гризунів. Але у вологому середовищі така приманка швидко втрачає свою придатність…

В.Г. Шафранський

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply