Як вибирати саджанці дерев для плодового саду


Залежно від породи, сорту, грунтово-кліматичних умов плодові дерева, які ми добираємо для нашого саду, можуть плодоносити 20— 50 і навіть до 100 років. Тому під тс добору дерев слід враховувати величину земельної ділянки, розміри будівель, місце розташування дерев на ділянці, їхнє призначення тощо.

Суттєве значення має й розмір самого дерева в майбутньому. Кінцева його висота і розмір крони визначаються видовими особливостями, умовами вирощування, підщепою та прищепленим сортом.

Розміри дерева можна також регулювати і формуванням та обрізуванням крони.

Дерева досягають передбачуваних розмірів тоді, коли кліматичні умови відповідають вимогам породи і сорту (особливо це стосується ніжних теплолюбних рослин), а на ділянці їм відведені кращі місця з достатнім забезпеченням поживними речовинами, водою і добрим сонячним освітленням.


Для переважної більшості порід і сортів найкращими є грунти, які не підтоплюються підгрунтовими водами й мають реакцію грунтового розчину, близьку до нейтральної.

Якщо для якоїсь конкретної грунтово-кліматичної зони характерні весняні похолодання із приморозками, то краще добирати пізньоквітуючі сорти та відносно стійкі проти приморозків. Краще дерева будуть захищені від холодних вітрів у суворі зими та від весняних заморозків, коли їх посадити з південного боку будівель, високих парканів та інших споруд. Не слід також забувати й про можливе затінення одних дерев іншими та будівлями. У затінку потрібно садити лише тіневитривалі культури.

А ще раджу на присадибній ділянці перевагу віддавати десертним сортам, плоди яких споживають свіжими. Бо для переробки необхідну продукцію можна знайти на ринку, а рідкісні десертні сорти з ніжними малотранспортабельними плодами — це надбання конкретного садівника-аматора.
Більшість плодових дерев перехреснозапильна, тому на ділянці варто мати декілька сортів одного виду плодових, виходячи з рекомендацій селекціонерів про кращі сорти-запилювачі. Крім того, важливо, щоб у саду були сорти різних строків достигання. Це дасть змогу подовжити строки надходження свіжих плодів до столу прямо з дерева.

Під час добирання сортів для власного саду доречно також скористатися порадами щодо районування їх у конкретних грунтово-кліматичних умовах (занесених до Реєстру сортів рослин України). Адже районують ті сорти, що найкраще себе зарекомендували в даному регіоні.
Після визначення потрібних порід та сортів дуже важливо вдало їх купити. Саджанці плодових дерев слід купувати лише у відомих фірм чи підприємців, які гарантують походження та якість садивного матеріалу. Ні в якому разі не раджу купувати садивний матеріал з рук та в невідомих фірм. А якщо хочете придбати садивний матеріал у нової фірми, то обов’язково перевірте, чи має вона сертифікат на право вирощування саджанців і чи її саджанці пройшли апробацію і відповідають вимогам стандартів. Адже оздоровлений садивний матеріал можна виростити лише у плодових розсадниках, оснащених відповідними лабораторіями, що дають змогу перед розмноженням оздоровлювати рослини меристемним методом, перевіряти їх на зараження карантинними шкідниками і хворобами. Крім того, перед реалізацією саджанці в таких розсадниках піддаються спеціальним хімічним обробкам.

Потрібно також впевнитися, що саджанець є представником того помологічного сорту, який вам потрібний, а підщепа, на якій прищеплений цей сорт, відповідає вашим вимогам.
Не існує твердих правил щодо віку саджанців. Якщо ви добре розумієтеся на технології вирощування плодових дерев, то краще вибрати однорічний несформований саджанець і попрацювати з ним, доклавши своїх знань та фантазії.

Придбання 2—3-річного саджанця із сформованою кроною також має свої переваги — простіше буде з ним працювати в майбутньому, і перший врожай отримаєте швидше.

Саджанець, який ви купуєте, має бути викопаним у плодовому розсаднику в стані спокою, коли з нього повністю обпало листя. Коренева система відразу після викопування і в період транспортування повинна бути запакована вологим торфом і обгорнута мішковиною чи поліетиленовою плівкою. Ні в якому разі не можна купувати саджанці з оголеною підсохлою кореневою системою. Вони, як правило, погано приживлюються, відстають у рості й пізно вступають у плодоношення.

Останнім часом спеціалізовані розсадницькі господарства, фірми та підприємці пропонують саджанці із закритою кореневою системою, у так званих контейнерах. Такі саджанці можна висаджувати в сад протягом усього вегетаційного періоду. Але перед купівлею також потрібно ретельно перевірити їхню якість. Саджанець треба обережно вийняти з контейнера, при цьому грунтова суміш має грудкою триматися коріння, бути злегка вологою. Не слід купувати саджанці, у яких після витягування з контейнера частина грунту залишилася в контейнері і він продовжує відвалюватися грудками від кореневої системи.




Поділитись своєю думкою