Лікарські трави проти застуди

З приходом осінньо-зимового періоду ми починаємо простуджуватися все частіше і частіше: достатньо трохи довше почекати на зупинці міського транспорту або недостатньо щільно укутати горло шарфом. І ось ми вже надсадно кашляємо або безперервно чхаємо, нескінченно змінюючи носовички. Та й погода цього року сприяє поширенню респіраторних захворювань, адже віруси комфортно почувають саме в вологому середовищу та температурі близько 0.

Які зазвичай наші перші дії в цьому випадку? Ми хапаємося за улюблений аспірин, парацетамол або новомодні патентовані розчинні препарати, щоб знизити підвищену температуру. І робимо це абсолютно недоречно, бо підвищення температури — захисна реакція організму.

До складу слизу, який виробляється в трахеї і бронхах, входять особливі речовини — ендогенні пірогени. Саме вони викликають розвиток «захисної лихоманки» — підвищення температури тіла на 2-3 градуси. Ця температура сама по собі згубно діє на деякі бактерії і віруси. Тому не поспішайте приймати таблетки, дайте організму самому поборотися з інфекцією — може бути, він з нею впорається самотужки.

А нашими помічниками в боротьбі з хворобою замість таблеток або разом з ними стануть трави, городні овочі та мед.

Перший фільтр, через який проходить вдихаємо повітря, можна побачити неозброєним оком, поглянувши на себе в дзеркало: це волоски на початку носових отворів, що затримують великі пилові частинки.

Деталі наступного фільтра — слизової оболонки порожнини носа — видно лише під електронним мікроскопом. До речі, картина ця дуже красива: вона нагадує поле жита чи пшениці що колишеться.

Слизова оболонка порожнини носа, стінок трахеї і бронхів виробляє необхідні для захисту від мікробів речовини. Щоб допомогти їй у цьому, потрібно виконувати наступні рекомендації:

1. Промивати ніс відварами трав: ромашки, листа малини, листа лісової суниці, звіробою.
Промивати можна як закапуючи відвари піпеткою в кожну ніздрю, так і просто втягуючи відвар носом, як рекомендують індійські йоги.
Розчин повинен бути прохолодним, не тепліше +20 ° С. Крім того, взагалі корисно промивати ніс холодною кип’яченою водою, особливо з ранку — це має загартовуючий вплив.
Починати треба знову ж таки з води температури +20 ° С, поступово знижуючи температуру до +5 … + 7 ° С.

2. Корисно закапувати в ніс при застуді і нежиті сік алое, сік чорної редьки з медом, розчин меду в теплій воді (якщо у вас відсутні алергічні реакції на мед), сік ріпчастої цибулі (але тільки свіжовіджатий, так як необхідні нам речовини — фітонциди — швидко гинуть на відкритому повітрі).
Якщо у вас сильний кашель і біль у грудній клітці, то на допомогу прийдуть такі засоби:
— Цетрарія ісландська (або ісландський мох). Його варять у молоці на повільному вогні 10-15 хвилин. Потім дають охолонути, проціджують і п’ють по 0,5 склянки перед сном. Температура молока повинна бути не менше температури тіла.
— Чорна смородина, мелена з цукром (але не варення).
— Чай з листя малини і лісової суниці. Малинове варення (краще з лісової малини).
— Гаряче молоко з «Боржомі» або з йодом (1 ч «Боржомі» на 2 ч молока або 5 крапель йоду на склянку молока).

Хто не зможе «витримати» неприємного смаку молока з йодом, може пити гаряче молоко з вершковим маслом і медом. Мед в молоко класти не потрібно, його їдять «вприкуску», так як корисні властивості меду втрачаються при впливі високих температур.

Крім усього розказаного, потрібно знати, що хороший союзник в боротьбі з застудою — сухе тепло. Насипте трохи гірчичного порошку в вовняні шкарпетки і надіньте їх — ваші ноги будуть зігріті. Гарні також і гарячі ванночки з гірчицею для ніг.

І ще — не забувайте про вітамін «С», який згубно діє на віруси, і про фітонциди — їжте побільше часнику, цибулі, лимонів і журавлини.

Перемога над застудою буде за вами, будьте певні!

Ю. Орлова

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Лікарські трави проти застуди

Leave a Reply