Власна ділянка подарує вам здоров’я

Людина — дитя природи. Вона дає людині їжу, воду, повітря. Натуральну їжу, а не продукт хімічної промисловості! Але сьогоднішній прогрес приніс людству як користь, так і шкоду. Їжа наша стає все менш натуральною, все більш нездоровою, і навіть небезпечною. Все частіше і більше ми їмо суп, приготований з бульйонних кубиків; пюре їх сухого картопляного порошку. Їмо не сир, а сирний продукт; не натуральні масла, а штучні — транс-жири (їх містять маргарин, майонез, морозиво, цукерки, шоколад, більшість молочних продуктів, чіпси, торти, печиво, тістечка, згущене молоко і багато іншого). Транс-жири — це справжній бич нашого здоров’я. Вживання їх веде до ожиріння, діабету, зниження імунітету, онкологічних захворювань. Підірване такою їжею здоров’я призводить до хвороб. Йдемо в аптеку, а там теж хімія з купою побічних ефектів. Лікуємо наслідки, але не причину. Найкращий варіант зберегти здоров’я — придбати дачну ділянку!

Якщо у Вас є ділянка землі, значить, є і шанс поліпшити здоров’я своє і членів своєї сім’ї. Кожна рослина має складну хімічну структуру і свій набір корисних для людини харчових речовин. Чим ширше різноманітність культур на садовій ділянці, тим ширше склад рослинних компонентів нашого меню, тим більше користі отримає кожна клітина нашого організму. Засвоївши цю тезу, садівник повинен з великою увагою ставитися до підбору сортів і культур. З весни до осені на столі і «в засіках» взимку повинен бути максимальний асортимент плодів, ягід, овочів, зелені.

У ягідник потрібно обов’язково посадити їстівну жимолость, адже вона достигає найпершою — з 20-25 травня. Урожай її дуже важливий для зору і судин. Жимолость діє на очі так само благотворно, як і чорниця. Йде на користь всім від малого до великого. Ягоди у неї кисло-солодкі або з невеликою гіркуватістю. Додаю ягоди в зелений чай. Садити жимолость потрібно не менше 2-х кущів різного ґатунку для перезапилення. Місце в саду їй знаходять під захистом великих дерев, але не в тіні. Любить вологий грунт і вологе повітря.

На середину червня встигають перші ягоди суниці. Вона займає 2-е місце після чорної смородини за кількістю вітаміну С, містить кальцій, фтор, фолієву кислоту, залізо. Корисна для поліпшення складу крові і кровотворення. Серед посадок потрібно обов’язково мати ремонтантний сорт, який хороший тим, що плодоносить до самого снігу. І все літо й осінь можна ласувати цієї чудової ягодою. Кількість і якість врожаю суниці залежить від кількості органіки і підгодівлі, внесених протягом усього періоду вегетації, — суниця дуже інтенсивна культура і не розкриває себе повністю при недоліку живлення.

Королева липневого врожаю, звичайно, чорна смородина — джерело вітамінів групи В, К, провітаміну А і особливо вітаміну С. До того ж в ній мало ферментів, що руйнують аскорбінову кислоту. На моїй ділянці росте багато сортів чорної смородини. Підбираю їх з урахуванням строків достигання, щоб продовжити споживання у свіжому вигляді. Найпершою достигає Десертна Ольхін — сорт солодкий. Хороші і інші десертні сорти — Екзотика, Санюта, Вернісаж, Фаворит, Пігмей, Московська рання, Дачниця — їсти одне задоволення! Для переробки саджу урожайний сорт Селеченська.

Обов’язково тримаю червону, білу і рожеву смородини. Вона добре висить, і її можна їсти з куща до самих морозів. Вона також багата вітамінами, каротином (особливо червона). Вся смородина багата на пектин, який виводить з організму всі шкідливі речовини, аж до радіонуклідів. Дуже цінна культура для здоров’я! З червоних перевагу віддаю великоплідним сортам Татран.

Смородину, особливо чорну, саджу за східним або західним периметром крони великих дерев, щоб частину дня вона перебувала в півтіні, так як сильний перегрів вона переносить погано. Обов’язково мульчую пристовбурне коло товстим шаром органіки, щоб зберегти вологу, тому що коріння в смородини знаходяться дуже близько від поверхні землі. У чорної смородини цілющі не тільки плоди. Свіжі та сушені листя додають чаю аромат смородини і є легким сечогінним. Однорічні пагони з бруньками допомагають позбавитися від шкірних хвороб — діатез, алергічний висип. Їх потрібно нарізати шматочками і поварити 15-20 хвилин в емальованому посуді. Як охолоне, можна пити скільки захочеться. Можна просто покласти кілька шматочків в чай. Заготівлю з ягід чорної смородини роблю тільки в сирому вигляді. На 1кг прокручених через м’ясорубку ягід додаю 1,1-1,2кг цукру.

Дуже корисно тримати в саду пару кущів агрусу. Один кущ неодмінно повинен бути зеленоплодним — багатий вітамінами Е, К, фолієвою кислотою, магнієм, серотоніном, що володіє протипухлинною активністю, здатністю знижувати рівень цукру в крові при діабеті. Ціла аптека з одного куща! Досвід вирощування цієї культури показав, що самі смачні ягоди все-таки у сортів з шипами! Є багато хороших сортів агрусу, у яких шипів дуже мало, вони в основному на однорічному прирості. У мене росте малошіпний сорт Канадський рожевий (прямостоячий, стійкий до хвороб)…

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply