Багатоликий доліхос

Доліхос лябляб, або лобія, або гіацинтові боби (Dolichos lablab L., Lablab vulgaris Savi.) — однорічна трав’яниста рослина родини бобових, що має харчове, лікарське і декоративне значення.

Листки великі, серцеподібні, трійчасті, зелені, червонуваті або пурпурні. Рослина витка, довжина стебел 3-4 м, обвиває опору проти годинникової стрілки. Квітки метеликові, зібрані в довгі (до 40 см) суцвіття — пазушні багатоквіткові грона, спрямовані вгору. Вони схожі на орхідеї, мають ніжний аромат, як у гіацинта.

У квітництві доліхос ще називають «кучерявим бузком».

Цвітіння триває з червня-липня до морозів, одна кисть цвіте до трьох тижнів, тому на рослині є одночасно безліч і суцвіть, і бобів різного ступеня стиглості.

При вирощуванні потребує опори, подібно до виткої квасолі. На городі як опору можна використовувати кукурудзу, посіяну рядами — кулісами. Ліана придатна для декорування «непрезентабельних» куточків ділянки, господарських будівель, формування зелених стінок, затінення альтанок.

У доліхоса декоративний ефект справляють не тільки квітки і листки, а й боби, які забарвлені в насичений буряково-червоний колір (можуть бути й іншого кольору — зелені різних відтінків, жовті). Боби вигнуті, пласкі, з носиком, довжиною до 6 см. Вони мають пергаментний шар, тому в їжу придатні тільки молоді (недостиглі) і достиглі (чорного кольору).

Доліхос як овочева рослина відомий із прадавніх часів. У кулінарії його використовують подібно до квасолі. Боби мають ніжний трав’янистий смак, що нагадує спаржеву квасолю. Маса 1000 насінин 120-150 г. Схожість насіння зберігає 4-5 років.

Агротехніка вирощування доліхосу така сама, як і у квасолі кучерявої, або, якщо йдеться про квіткову ліану, подібна до іпомеї («кручені паничі»). Вирощують його на теплих, добре освітлених ділянках; у тіні він розвивається погано, пізніше зацвітає, цвітіння не рясне.

Доліхос потребує пухких, поживних, помірно зволожених ґрунтів, з реакцією ґрунтового розчину, близькою до нейтральної (кислі й сильно лужні не витримує). У північних областях України у відкритий ґрунт сівбу проводять у першій декаді травня. Насіння висівають через 30-50 см на глибину 3 см.

О.В. Позняк, ДС «Маяк» ЮБ НААН, Чернігівська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply