Як отримувати високий урожай томатів щороку

Кожен городник мріє про добрий врожай томатів і робить все, щоб його збільшити. Одним із важливих заходів є проріджування суцвіть. Адже на базарі мають найвищу ціну томати розміром з кулак. Досвід показав: якщо на кожному суцвітті залишати по 4-5 квіток, то загальна вага плодів, одержаних з одного стебла, майже не зменшиться.

Проте деякі сорти томатів не підлягають цій операції. Це дрібноплідні сорти, як от Смородиновий, у нього плоди, як велика порічка. Там суцвіття — як віник, весь увішаний плодами. Для споживання у свіжому вигляді вони занадто дрібні. Але якщо їх законсервувати у невеликих банках, то такі томати прикрасять святковий стіл. Або сорт Янтарна капля (саме так його назвав селекціонер). Плоди в нього у формі краплі, янтарного кольору, розміром до 25 см, але їх дуже багато на кущі. Є у мене ще сорт Афганська сливка, висотою до 70 см, з красивими плодами, що мають форму невеликої сливки. Всі плоди вирівняні. Сорт детермінантний, у серпні закінчує вегетацію. Він не пасинкується, росте густим кущем, за літо увесь стає червоним від плодів три рази. Тобто, ми збираємо три врожаї.

Не підлягають проріджуванню й суперранні сорти з вирівняними плодами. Наприклад, Барон Солемахер, Господар, Кременчуцький. Вони мають висоту до 1 м і великі вирівняні плоди. А навіщо проріджувати суцвіття сортів Де Барао? Ви всі їх знаєте, бо це найкращі сливки для консервації, різного кольору. А ось сорт Гарна дівка не завадило б прорідити. Річ у тому, що рослини цього сорту мають висоту до 3,5 м і не пасинкуються. З них у мене була червона від плодів стінка шириною до 3 м. На кожній китиці — до 8 плодів. Тільки перші два великого розміру, а далі — дрібнота.

Рослини, у яких будуть проріджувати суцвіття, спочатку формують в одне стебло, підв’язують до кілків чи до шпалери в міру їхнього росту. Сформовані в одне стебло рослини дають суцвіття, на кожному з яких від 4 до 50 квіток залежно від сорту. Суцвіття розміщені на стеблі на відстані 15-20 см одне від одного. Кожне суцвіття має потенціальну можливість давати стиглі плоди з однією і тією ж супервагою, отож не має значення, там 5 або 10 плодів. Різниця буде лише у їхніх розмірах. Звичайно ж, суцвіття, на якому менше плодів, даватиме більші томати. Тому слід залишати на суцвітті по 4-5 зав’язей.

Збирання врожаю томатів

Кожний городник, який посадив томати, з нетерпінням чекає, коли можна буде зірвати перші стиглі плоди. Адже для цього він працював кілька місяців. І якщо робив свою справу добре, то має право сподіватися на великий урожай. Залежно від того, для яких потреб вирощують томати — на продаж, чи для сім’ї, залежить час, коли краще їх збирати.

Для продажу потрібні плоди, які зберігають товарний вигляд протягом двох-чотирьох тижнів. Тому їх знімають тоді, коли зелений колір змінюється на червоний. Найкращі для транспортування — це сорти, виведені для машинного збирання. Їх возять у кузові машини насипом, як картоплю. Плід у них має суцільний щільний м’якуш, а тому вони найкращі для консервації. З цієї групи маю насіння сортів Персей, Смілянський, СХ-1, СХ-2, СХ-3, СХ-4. Останні п’ять сортів вивів А.П. Рудас на Смілянській дослідній станції. Всі вони однакові за щільністю плодів, відрізняються лише формою та масою. У сорту Смілянський невелика сливка, у СХ-1 велика сливка, СХ-2 — круглий, а СХ-3 і СХ-М салатні. Останній з них Рудас назвав чемпіоном щодо щільності.

Якщо залишити томати на стеблах до повної стиглості, то кількість плодів з тріщинами збільшиться, але покращення смаку бланжево-стиглих томатів значно перевищить неприємності, які спричинило розтріскування. Безумовно, це сорти салатного призначення, такі, як Деліціозус, що дає стиглі плоди через 97 днів після появи сходів. Найбільший плід важить 1,60 кг, висота куща 2,5 м. Або Гігант дружби, відповідно 110 днів, 800 г, 1,7 м. У моєму каталозі 38 сортів.

Збільшення строку збирання томатів

Стиглі томати можна мати майже цілий рік. Використовуючи мою інформацію, ви можете додати не один тиждень до сезону збирання плодів. Індетермінантні сорти починають зав’язувати суцвіття після 9-го, 11-го листка, і далі через кожні 2-3 листки. Тому перед першими холодами вони будуть обсипані плодами різного розміру. Не дайте їм замерзнути. Перед тим, як настануть холоди, зберіть усі великі зелені помідори. Загорніть кожен окремо в газету і тримайте їх у холодному місці. Якщо умови дозволяють, розкладіть томати в один шар незагорнутими на полицях у холодній коморі чи в сараї.

Зелені томати будуть дозрівати дуже повільно, їх можна зберігати 2-3 місяці, поступово збираючи червоні плоди. Для цього я зробив ящики шириною 0,5 м, довжиною 0,8 м, по боках ізсередини прибив кілочки висотою 13 см, і ящички ставив один на одний. Полиць ніяких не робив, а ящички стояли майже до стелі. Там був весь урожай зелених плодів.

У нашій місцевості перші заморозки трапляються на початку вересня і тривають лише 2-3 ночі. Після першого похолодання тепла погода може триматися до жовтня, аж поки не настануть морози. Якщо ви зумієте закрити томати на тому місці, де вони ростуть, захистивши їх від першого похолодання, то у вас час збирання стиглих плодів збільшиться на декілька тижнів. Коли ж дізнаєтеся, що йдуть морози, треба зробити наступне. Натягніть дріт на висоті 2-2,5 м всередині гаража, що не опалюється, або в сараї. Перед першою морозною ніччю вирвіть кущі томатів повністю з корінням. Струсіть з нього ґрунт, тільки не знімайте томатів із стебел. Обережно зріжте шпагат, який тримав рослину, і внесіть у гараж чи в сарай та підвісьте їх до дроту за коріння.

Якось у мене на грядці залишився сорт Де Барао. Коли висмикнув рослини із землі, то на стеблах було дуже багато томатів, і більшість з них розміром з горошину. Підвісив їх у сараї. Всі маленькі горошинки почали рости, набувати форми сливки, а коли почервоніли, я їх зривав. Так свіжі томати дозрівали аж до Нового року.

Після Нового року стиглі плоди дають лежкі сорти, їх сіють тільки в ґрунт, а восени збирають зеленими і зберігають у приміщенні, яке провітрюється, за температури не нижче +10°С. Такого приміщення я не мав, тому розкладав їх на підвіконні. Якщо за температури +18° вони дозрівають до травня, то сорт Жираф може лежати аж до нового врожаю. Мої ж ледве дотягували до середини лютого. Справа в тому, що, чим вища температура, тим швидше вони червоніють, аби лишень була кімната без опалення.

Томати — моя улюблена культура, отож щоб одержувати щороку хороші врожаї, треба добряче попрацювати, спираючись на останні досягнення провідних вчених. Я був знайомий з Тарасенком і Рудасом. Крім того, застосовую піраміди й освоїв вирощування овочів за технологією доктора Д. Міттлайдера. Що це дало? Переконався, що насіння, яке зберігалося у піраміді, дає такі рослини, які не уражуються фітофторою, швидше ростуть, стійкіші до несприятливих погодних умов і на 50% дають вищий урожай. Вважаю, що кожен городник повинен мати піраміду як не у квартирі, то на ділянці (це значно краще). Щоб її збудувати, не треба багато матеріалу, потрібні тільки точні розрахунки.

В.В. Беспалов, м. Миколаїв

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply