Кропива — цінний корм для птиці

У VII ст. знаменитий англійський травник Ніколас Кульпепер з усією серйозністю стверджував, що кропиву легко відшукати навіть темної ночі, а хворі артритом щосили стібають себе її пекучими стеблами, позбавляючись від болів.

У дикому вигляді кропива дводомна росте по всій помірній зоні з Північної і по всій прохолодній частині Південної півкуль. У сприятливих умовах вона може перетворитися на бур’ян якого важко позбутись.

Рослина рідко уражується хворобами, але її листя є важливим джерелом корму для гусениць багатьох метеликів. У медичній практиці використовують і листя, і коріння кропиви. У лікуванні їх застосовують при артриті і багатьох шкірних захворюваннях, пов’язаних з накопиченням в організмі токсичних речовин. Молоде листя кропиви — відмінна вітамінна добавка до весняної дієті людини і тварин.

На підставі проведених досліджень на курчатах-бройлерах в умовах Республіки Дагестан автори показали, що згодовування бройлерам комбікормів, що містять 2% борошна з кропиви, сприяло підвищенню живої маси на 5,9%, схоронності на 3% і зниження витрат кормів на 1 кг приросту живої маси на 6,8 відсотка.

Велика роль біологічно активних речовин в годівлі птиці сучасних кросів для реалізації їх генетичного потенціалу. Багато добавки використовуються в даний час в якості вітамінів, мікроелементів, проте деякі мають низьку доступність, що створює певні проблеми для здоров’я птиці та її збереження.

Кропива є найбільш раннім вітамінним кормом для птиці. Найбільшою цінністю володіє кропива дводомна. До і під час цвітіння в ній міститься до 4% повноцінного протеїну, більше 50 мкг / г каротиноїдів, всі вітаміни групи В і вітамін Е, в 3 рази більше марганцю і заліза і в 5 разів — міді і цинку в порівнянні з люцерною. Урожай сіна з кропиви становить на Півночі 280, на Україні — до 700 ц / га.

У промисловому птахівництві велике значення має використання сушеної кропиви. У борошні з неї більше 24% протеїну, 5 — жиру, 18,5 — клітковини. У 1 г борошна міститься (мкг): каротиноїдів — 150-250, вітаміну Е — 25, рибофлавіну — 12, аскорбінової кислоти — 1000, вітаміну К — 25. Доступність для птиці поживних речовин з борошна кропиви близька до зеленої трави.

При масовій заготівлі кропиву можна сушити на агрегатах АМВ, а в дрібних господарствах її зв’язують у пучки, підвішують і сушать у тіні або провітрюваних приміщеннях. Борошно для зберігання повинно містити не менше 8 і не більше 17% вологи. Оптимальна доза введення борошна з кропиви в раціони курчат і індичат складає 3-5%, каченят і гусенят — 5-8 відсотків. Курям сушену кропиву згодовують по 10 г на одну голову на добу, індичкам — 25, качкам — 30, гусям — до 70 грамів. При максимальному введенні сушеної кропиви в раціони можна забезпечити птицю протеїном до 15%, а вітамінами на 15-20 відсотків. Молода кропива покращує апетит, підвищує засвоєння поживних речовин, стимулює ріст і продуктивність птиці. Зеленої подрібненої кропиви гусенята можуть споживати по 800 г, качки та індички — до 100 і кури — до 50 г на 1 голову на добу.

Гусятам і каченятам в перший тиждень життя дають по 20 г кропиви, індичатам — по 10, курчатам — по 5, поступово збільшуючи дозу.

Птахівникам відомо, що введення в раціон молодої кропиви оберігає птицю від багатьох захворювань, збільшує несучість, покращує інкубаційні якості яєць курей, качок, гусей, індиків та перепелів, тому селяни здавна вважали кропиву основним вітамінним пташиним кормом.

Як вже було зазначено, молода кропива, підвищуючи апетит у птаха, покращує засвоєння поживних речовин кормів і знижує їх витрати на одиницю продукції. Рівень біологічно активних речовин в кропиві, як і в інших рослинах, залежить від фази вегетації і істотно знижується після цвітіння. При цьому кількість клітковини збільшується. Встановлено, що концентрація каротиноїдів в зеленій масі кропиви раннього збору (весняного) істотно вище, ніж осіннього. Тому після цвітіння слід збирати тільки верхівки рослини, листя і молоді пагони.

Для отримання кращого результату подрібнену зелену масу слід згодовувати птиці відразу після її приготування. У селянських господарствах подрібнену кропиву курям дають з окремих годівниць, а каченятам, гусятам і індичатам в суміші з зволоженими висівками або комбікормом. Згодовувати дрібно різану зелень з кропиви можна з перших днів вирощування птиці. За рахунок молодої кропиви можна забезпечити птаху заповнення в протеїні до 20%, у вітамінах — на 60-70%, мікроелементах — на 100% і заощадити при цьому до 30% комбікормів. Смакові якості м’яса і яєць і їх біологічна цінність істотно підвищуються при додаванні в раціон птиці кропиви.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply