Комбікорм домашнього приготування

Комбікорм — це багатокомпонентна суміш, призначення якої повністю забезпечити потреби тварин в обмінній енергії, вітамінах, мікроелементах і поживних речовинах. Комбікорм іноді відносять до концентрованих кормів, як зернові та зернобобові або продукти їх переробки, тому що в порівнянні з іншими кормами концентрати містять набагато більше кормових одиниць на одиницю маси.

Чим привабливі комбікорми? По-перше, вони мінімум у чотири рази знижують витрати праці по догляду за тваринами. По-друге, вони забезпечують повноцінний раціон, гарний розвиток тварин, надбавку у вазі і продуктивність. Комбікорм дозволяє використовувати бункерні годівниці з запасом корму на кілька днів.

Комбікорм буває двох видів: розсипний і гранульований. Розсипний у вигляді крихтоподібного порошку найчастіше використовують для годування птиці. У тварин такий корм в сухому вигляді може потрапити у верхні дихальні шляхи, тому його використовують для приготування вологих мішанок. Такі мішанки схильні до закисання, з цієї причини їх готують відразу перед роздачею. При бажанні розсипний комбікорм можна гранулювати або брикетувати. Для гризунів підійде і брикетований корм, вони легко справляються з великими плиточками. І в заводських, і в домашніх умовах для приготування комбікорму основою служить обгрунтований рецепт. Спочатку готується розсипна маса, а потім вона гранулюється. Для скріплення гранул можна використовувати зелену пасту, виготовлену з овочів: капустяного листа, бурякового листу, бадилля, коренеплодів моркви і т. п. І зеленої соковитої трави. У домашніх умовах найкращим часом для приготування комбікорму є час збору врожаю, в теплу пору року для висушування гранул або брикетів можна використовувати сушарку на сонячному обігріві.

Процес виготовлення комбікормів складається з наступних етапів: приготування білково-вітамінно-мінеральної добавки, що включає премікс, розмелювання зернових і бобових компонентів, введення трав’яного борошна та шроту або макухи, змішування, введення зеленої пасти, процес гранулювання або брикетування та сушка з одночасним відсівом дрібної фракції. Я пропоную вам рецепт комбікорму ПГК-4 для сукрольних і лактуючих кролиць, складений співробітниками НІІСхоза, який набагато краще відповідає потребам тварин, ніж наявний у продажу Гостовский.

КОМПОНЕНТИ у відсотках:

Трав’яне борошно ……………………. 25
Ячмінь …………………………….. 25
Шрот / соя, соняшник ………………… 20
Овес ………………………………. 12,3
Горох ……………………………… 5
Висівки пшеничні ……………………. 4,2
Рибне борошно ………………………. 2
Дріжджі кормові …………………….. 1
Сухе знежирене молоко ……………….. 0,5
Фосфат обесфторенний ………………… 1
Крейда……………………………… 1
Сіль ………………………………. 0,5
Премікс ……………………………. 1
Зелена паста ……………………….. 1,5

Компоненти можна замінити іншими, рівноцінними за поживністю. У запропонованому рецепті джерелами протеїну і лізину служать овес і горох, протеїну тваринного походження — рибне борошно і сухий обрат, кальцію — крейда, фосфору — висівки і обесфторенний фосфат. В якості білкового компонента можна використовувати горох, овес, шрот, рибне і м’ясо-кісткове борошно, сухий обрат і кормові дріжджі. Введення синтетичного метіоніну в премікс забезпечує профілактику жирової дегенерації і покращує формування вовняного покриву.

Додавання вуглекислого цинку (40 г на 1 т) в премікс покращує діяльність органів розмноження.

Дорослі кролики в період спокою потребують комбікорм зі зниженим вмістом протеїну, але з більш високим вмістом клітковини.

Вітамінно-мінеральний премікс додається до комбікорму по 1% до ваги. У продажу є безліч преміксів, для кроликів. У комбікорм для кролів і птиці рекомендують додавати кокцідіостати, зараз з’явилися препарати широкого спектру дії, які можна з успіхом використовувати для профілактики багатьох захворювань. Їх вводять в комбікорм згідно інструкції.

Приготування відносно невеликих партій комбікорму для особистих підсобних потреб не складає труднощів. Для гранулювання можна зібрати електричну установку, яка складається з електроприводу з власне гранулятором (по типу сучасних електричних м’ясорубок, тільки ніж у матриці знятий) і сушильної шафи, обладнаного вентилятором і гратчастими деками для сушіння гранул. Знизу знаходиться суцільний піддон для збору дрібної фракції.

Восени я готую гранули зі свіжих бобових зерен в суміші з відвареною картоплею в мундирі за допомогою звичайної м’ясорубки. Для більш сухої консистенції додаю сінну потерть, а сушу гранули на сітчастих піддонах для сушіння яблук. Гранули дуже поживні та й кролики їдять їх із задоволенням як білкову підгодівлю. Для гранулювання головне, щоб підготовлена суміш не була занадто сухою або занадто вологою. Оптимальна вологість суміші 40-50%. Всі компоненти, особливо тваринного походження, повинні бути свіжими і якісними. Ще краще, якщо є можливість перед помелом піддати зернові термічній стерилізації. Для зеленої пасти не можна використовувати гнилі відходи овочів або перепрівшу траву. Зберігати комбікорм дуже легко, найкраще в паперових пакетах, головне — не допускати його підмочування і, звичайно ж, берегти від гризунів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply