Пташиний послід – одне з найкращих добрив

Пташиний послід — ще одне повсюдно доступне дачникові цінне органічне добриво. Одна курка за добу «дарує» нам до 200 г свіжого посліду. Качка — до 400, індичка — до 450, а гусак — цілих 600 грамів. Вміст поживних речовин в цьому «добрі», звичайно ж, залежить від виду птиці.

Однак найпоширеніша домашня птиця в Україні, безсумнівно, курка. І її посліду для потреб вітчизняних городників виробляється найбільше. Тому обговоримо всі переваги курячого посліду, який значно перевершує за всіма своїми показниками гній великої рогатої худоби.

В якості органічного добрива послід навіть краще підвищує врожайність, ніж мінеральні добрива. А також при цьому, як і будь-яка органіка, посилює мікробіологічні процеси в грунті.

Крім основних речовин (азоту, фосфору і калію) послід містить велику різноманітність необхідних рослинам мікроелементів. Після внесення пташиного посліду збільшується кількість дощових черв’яків, грунт стає легшим і більш пухким, його структура якісно поліпшується.

Свіжий пташиний послід — сильно концентроване добриво, і використовувати його в чистому вигляді неможливо. Якщо вам пощастило придбати таке добриво, то застосовуйте його акуратно. Найкраще розвести в бочці з водою в пропорції 1: 1, накрити кришкою і настояти 2-5 днів. Потім цей концентрований настій розбавити не менш ніж у 15-20 разів і підгодовувати по 0,5-1 л під рослину. До цього і після підгодівлі рясно полити водою. Дуже ефективно застосовувати у весняно-літній період.

Послід що залишився – складіть у компостну кучу. На дощатий настил покладіть пошарово торф (або тирсу, дерновий грунт до 30%, солому та ін.) і свіжий послід шарами по 15-20 см. Накрийте плівкою і залиште цю масу на 2-3 місяці для дозрівання компосту.

Але найкращий варіант — удобрювати сухим курячим послідом. Наші сьогоднішні виробники пропонують дачникам сухий гранульований послід в різних упаковках: від 0,2 до 20 кг. Послід висушується при 600 градусах, знезаражуючи від хвороботворної флори, насіння бур’янів і неприємного запаху.

Для підгодівлі сухий послід заливають водою (краще теплою) в співвідношенні 1: 20-25. І залишають на 1-3 дні. Підгодовують потроху, під кожну рослину не більше 0,5 літра. Для підгодівлі овочів рекомендується розбавляти ще в 2 рази і проливати по грядці. Підживлення провести ввечері або в похмуру погоду, потім полити чистою водою, щоб змити розчин з листя. Дійте за інструкцією, і врожаї вас приємно здивують.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply