П’ять помилок, які заважають отримувати гарні врожаї помідорів

Поки не пізно їх виправити!

1. Не загущуйте посадки

Особливо це відноситься до тепличних томатів. Відстань має бути не менше 60-70 см.
Обов’язково вищипуйте всі пасинки! Краще всього, якщо кущ буде формуватися в одне стебло.
Не допускайте змикання і взаємного перекривання листя з сусідніх кущів.

2. Підв’язуйте 3-4 рази за сезон

Щоб створити хорошу освітленість, рослини потрібно підв’язувати за сезон кілька разів. Але найголовніше — шпагат не затягувати занадто туго і не пошкоджувати стебла рослин.

3. Не допускайте підвищеної вологості

Томатам вона не потрібна. Добре і досить часто проливати землю потрібно буквально в перші пару тижнів після висадки розсади в теплиці. У період вегетації поливи проводять обмежено, але намагайтеся все ж не допускати пересихання грунту.
При надмірно «дбайливому» поливі активно виростає листя, але придушуються зав’язі. Крім того, томати стають вередливими, перестають розвивати кореневу систему, що в період засухи може погубити їх.

4. Починаємо підгодовувати тільки при утворенні зав’язі

Першу підгодівлю проводять при утворенні зав’язей на першому суцвітті. Краще всього вносити добрива в рідкому вигляді після поливу. Для початку — 20-25 грам суперфосфату і 14-20 грам сірчанокислого калію на один квадратний метр.
Другу (при бажанні і третю) підгодівлю проводять при масовому зростанні і визрівання плодів. Знадобляться 15-20 грам аміачної селітри і 20-35 грам сірчанокислого калію на квадратний метр.
Не перегодовуйте азотними добривами! Розбалуєте рослини, листя будуть жирувати, а зав’язі хиріти.

5. Не обривайте здорові листя!

Їх можна видаляти тільки при зайвому загущенні посадок. Зазвичай же обрив здорового листя тільки відтягує дозрівання томатів.
Це, звичайно, не відноситься до старого, жовтого або хворого листя. Але намагайтеся не видаляти більше трьох, навіть хворих, листя за один раз. Справа в тому, що помідори випаровують зайву вологу саме через листя. Зменшивши їх площу, ви перенаправити потоки вологи в плоди. І вони потріскаються…

ДО РЕЧІ

Не соромтеся обривати крихітні помідори, які утворювались на кистях останніми. Пам’ятайте, що сік порівну розподіляється між усіма плодами. Тому обірвавши декілька дрібних плодів, що залишилися ви отримаєте соковитіше і більшими.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply