Особливості утримання курей несучок

При обладнанні приміщення для курей несучок слід враховувати кілька важливих умов:

дотримання температурного режиму;
розміри приміщення;
наявність вентиляції;
наявність джерела освітлення;
обладнання сідало і гнізд;
обладнані годівниці та поїлки.

Оптимальний температурний режим у курятнику

Якщо температура в курнику буде нижче -2 ° С, кури можуть відморозити гребінці і сережки, перестануть нести яйця і споживатимуть значно більше корму. Якщо ж температура буде вище + 27 ° С, у птахів знизиться апетит, вони починають нести яйця з тонкою шкаралупою (або без шкаралупи). Оптимальною температурою, при якій найкраще несуться кури, вважається + 17 ° С.

Розміри курятника

Розміри курника розраховуються залежно від кількості птахів, за схемою 0,2м² площі на 1 курку. Підлогу приміщення найкраще робити насипною, дерев’яною або глинобитною. Висоту курника не доцільне обладнати вище 1,8 м, оскільки таке приміщення проблематично буде прогрівати в зимовий період року.

Вентиляція

Найпростішим варіантом вентиляції є кватирка. Можна обладнати витяжні труби, які будуть закриватися заглушками. Оптимальна вологість у пташнику повинна бути в межах 60-70%, при цьому не можна допускати наявність протягів.

Освітлення

Наявність освітлення також впливає на продуктивність курей несучок. Джерелом світла можуть служити вікна або, за їх відсутністю, звичайна електрична лампочка. З того моменту, коли курка починає нестися, потрібно забезпечити їй 12 годинний світловий день.

Підстилка

Пол в пташнику слід покривати підстилкою: подрібненим сіном, солом’яною різкою, сухим листям, тирсою і т.д. По-перше, підстилка добре вбирає вологу, що виділяється курми разом з послідом. По-друге, в глибокому шарі підстилки (до 0,5 м) температура може підвищуватися до 32 ° С і вище (в результаті життєдіяльності відповідних мікроорганізмів). Це дозволяє не опалювати пташник в холодну пору року.

Сідало і гнізда

В курнику обов’язково повинні бути обладнані сідала і гнізда для курей. Сідала можуть бути зроблені з жердин або брусків радіусом 2-3 см. Розміщують їх осторонь від протягів, навпроти вікон на висоті 0,8-1,2 м. На кожну курку має припадати мінімум 20 см довжини сідала.

Гнізда встановлюють з розрахунку: 1-2 гнізда на 5-6 курей. В якості гнізд можуть бути використані дерев’яні ящики 35х30х30см. Гнізда заповнюють солом’яною різкою, сіном або деревною стружкою. Наповнювач міняють у міру його забруднення. Перед входом в гніздо слід обладнати 5-ти сантиметровий поріжок, а перед самим гніздом розміщують поличку, на яку буде залітати курка.

В кінці літнього періоду підлогу в курнику слід очистити і продезінфікувати. Для цих цілей можна використовувати 5%-ий розчин кальцинованої соди, 2%-ий розчин формальдегіду або їдкого натрію. Після обробки підлогу просушують, посипають вапном і стелять свіжу підстилку (шаром 15см і більше).

Годівниці та поїлки

Розміри годівниці для курей несучок залежать від чисельності птахів. На кожну птицю має припадати 10-15 см годівниці. Виготовляють їх з дерева або оцинкованого заліза. Кормом заповнюють ємності на 2/3, щоб звести кількість розсипається корми до мінімуму.

Поїлка для курей повинна бути міцною, зручною у використанні. Необхідно стежити за чистотою води в ній, по можливості ізолювати поїлку від зовнішніх впливів.

Годування курей несучок

Сухим повнораціонним кормом породистих курей несучок рекомендується годувати двічі на день. В якості основного корму слід давати подрібнене зерно, оскільки воно забезпечує інтенсивний обмін речовин в організмі курки. Його кількість повинна становити ½ всього раціону. Крім того, в харчування несучок слід включати білкові добавки (бобові, люпин).

Якщо курям дають вологі мішанки, то їх кількість потрібно розрахувати так, що корм був з’їдений протягом 30-40 хвилин. В іншому випадку мішанка закисне, окислиться, велика частина вітамінів і мінеральних речовин у ній буде втрачена.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply