Чим і коли підгодовувати томати

Щорічно, на своїх садових ділянках ми вирощуємо овочеві культури, іноді міняємо їх розташування, або висаджуємо інші овочеві замість колишніх, але суті це не змінює. Рослини беруть поживні речовини з грунту, тим самим зменшуючи його родючість, так от для того щоб грунт не збіднювався необхідно періодично заповнювати це родючість шляхом внесення добрив.

Однією з овочевих культур, які дуже ревно ставляться до родючості грунту, є томати. Томати зараз ростуть на кожному городі, немає напевно такого дачника, який не вирощував, або не вирощує томати і кожен, хто це робить, знає, що це одна з тих культур які виносять з грунту досить велику кількість поживних речовин, адже формують вони потужну вегетативну масу, яка забирається з ділянки і досить великі плоди, що збираються людиною як урожай.

Якщо попередньо, ще до висадки розсади, ви не удобрили ґрунт, внісши перегній, або мінеральні добрив, то томати доведеться підгодовувати вже в період їх росту і розвитку, щоб отримати хороші врожаї. Однак тут потрібно бути уважним, дуже важливо вносити добрива в помірній кількості і тільки ті, що необхідні рослині на даному етапі її розвитку.

Так, наприклад, на початковому етапі розвитку томатів їм дуже необхідний азот. Його недолік в даний момент може викликати ослаблення рослин, вони сформують тонкі стебла, дрібні листові пластинки, які до всього іншого будуть мати світло-зелене забарвлення, виглядати немов вигорілими. Рослини томата, які страждають від дефіциту азоту, дадуть дрібні плоди, адже цвітіння теж буде ослабленим, та й стійкість до хвороб і шкідників проявлять мінімальну.

Проте надмірно удобрювати рослини, щедро посипаючи грунт азотними добривами, теж не можна. Передозування на томаті позначиться у вигляді активного нарощування вегетативної маси, рослини будуть виглядати міцними і здоровими, однак будуть погано цвісти і зав’яжуть мало плодів. На тлі цього буде також невисока стійкість рослин до хвороб і шкідників, адже листя і стебла будуть водянистими, на них легко можуть виникнути осередки грибних захворювань. Крім шкоди для рослин ви можете завдати шкоди і собі, адже надмірні дози азотних добрив можуть призвести до накопичення в плодах великої кількості нітратів, через що внесення азотних добрив слід повністю припинити, як тільки почнуть формуватися плоди.
У період цвітіння томатів виникає потреба у фосфорі і калії. Обидва ці елементи сприяють прискоренню дозрівання плодів, а також підвищують стійкість рослин томата і до хвороб і до шкідників.

Зрозуміти, що вашій рослині не вистачає фосфору дуже просто, дефіцит цього елемента проявляється в ослабленому зростанні рослин, скручуванні листових пластинок, а також у зміні їх кольору, він змінюється з темно-зеленого на фіолетовий. Іноді зміна кольору проявляється у вигляді появи на листових пластинках червонуватих плям.

Якщо рослинам не вистачає калію, то також спостерігається уповільнення в розвитку рослин, молоденькі листочки стають синьо-зеленими, старі ж жовтіють по краях, зморщуються і скручуються, а плоди зріють нерівномірно, однобоко і дуже повільно дозрівають.

Але природно достаток азоту, фосфору і калію це ще не все, рослинам також необхідні і інші елементи, такі як кальцій, мідь, марганець і бор, вони сприяють прискоренню розвитку рослин, збільшують врожайність, підвищують стійкість до шкідників і хвороб, навіть смак покращують.

У випадку з томатами в якості підгодівлі можна використовувати як мінеральні добрива, так і органіку, однак пам’ятайте, що поливати розчинами добрив необхідно тільки зони біля кущів помідорів, лити на листя і стебла не можна, це може викликати досить серйозні опіки. Якщо планується внесення добрив в сухому вигляді (гранули), то їх необхідно не розкидати по поверхні, а закладати в грунт на глибину приблизно 3-4 см. Це зробити легко, досить заздалегідь, перед внесенням добрив розрихлити грунт, а потім вже розкидати добрива. Після того як добрива внесені варто гарненько пролити грунт.

Для забезпечення себе хорошим урожаєм томатів проводять зазвичай три, або чотири підгодівлі, залежно від родючості вашого грунту.

Першу, найбільш ранню підгодівлю, проводять через 15-16 днів після висадки розсади в грунт. Вона буде стимулювати ріст кореневої системи, в результаті чого рослини швидше приживуться і почнуть рости. Цю підгодівлю слід проводити добривами з переважанням в їх складі азоту і фосфору. Можна використовувати також і органічні добрива, наприклад настій коров’яку, в якому міститься і той і інший елемент. Настій коров’яку розводять у воді кімнатної температури в нормі приблизно пів літра на стандартне десятилітрове відро води. Норма витрати — літр під кожну рослину томата. Якщо коров’яку немає, то можна використовувати будь-яке комплексне мінеральне добриво, благо їх зараз продається велика кількість.

Наприклад, знайома всім сечовина (азотне добриво), її необхідно близько 20 гр., Суперфосфат — подарує грунту фосфор, потрібно близько 30 гр., Сульфат калію, забезпечить рослини калійним живленням, його потрібно 15 гр. Норма витрати розчину мінеральних добрив зазвичай півлітра на одну рослину томата.

Друга підгодівля здійснюється звичайно через два тижні після першої.

Третя підгодівля необхідна для поліпшення формування плодів, її проводять у період масового цвітіння, або на самому початку формування плодів. В даному випадку буде доречна підгодівля фосфорно-калійним добривом, вистачить 40-50 гр. на квадратний метр грунту. Якщо мінерального добрива немає, то підійде деревна зола, вона безпечна і містить в своєму складі і фосфор і калій. Ну і нарешті, четверте підживлення, воно проводиться в період масового плодоношення, тим же добривом що і при третій підгодівлі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply