Домашні страуси — знахідка для фермера

У загальній класифікації тварин домашні страусів численний клас птахів в силу своєї оригінальності та специфічності ділиться на три великі групи: літаючі, плаваючі і ті що бігають.

Серед останніх, нелітаючих плоскогрудих птахів, найбільші з тих що живуть в даний час на землі — африканські страуси.

На думку «бувалих», розводити страусів в домашніх умовах по трудомісткості не складніше, ніж будь-яку іншу домашню птицю. Розводити цю екзотичну птицю можна в декількох цілях: для отримання високоякісного м’яса, пір’я, шкури та інших видів продукції.

Тонкощі розведення страусів в домашніх умовах

Для розведення в домашніх господарствах найбільш придатний найбільший серед інших видів страусів — африканський чорний страус.

Африканський чорний страус з’явився в результаті схрещування південноафриканського і північноафриканського. Зрост дорослого самця може досягати 2,7 м, маса тіла — до 150 кг, самки — 2 м і 120 кг відповідно.

Страуси вважаються довгожителями, так як можуть прожити до 80 років. Однак функція отримання потомства у даних птахів зберігається тільки до 40 років.

У той час як в звичному середовищі існування яйцекладки у африканських чорних страусів починається у віці чотири років, в домашніх умовах вона починається набагато раніше — з 2 років. Якщо в природних умовах самка зазвичай відкладає 12-18 яєць, то в домашньому господарстві вона може приносити від 40 до 110 яєць. Вага одного яйця в середньому становить 1400-1900 г. Залежно від маси яйця період інкубації коливається від 42 до 45 днів.

Особливістю розведення страусів є те, що самка і самець по черзі висиджують яйця: самка — днем, а самець — вночі. Виходить, якщо одна самка знесе 60 яєць, то можна вивести до 40 пташенят, жива вага яких за рік вирощування може перевищити 100 кг. Таким чином, загальна кількість м’яса в живій масі перевищить 4 тонни, на що не здатна ні одна сільськогосподарське тварина.

Розведення страусів в домашніх умовах

Утримувати страусів в домашніх умовах можна трьома способами: інтенсивним, напівінтенсивним та екстенсивним. Перший підхід схожий на стійлове утримання великої рогатої худоби. Екстенсивна система утримання передбачає розміщення домашніх страусів в умовах, максимально наближених до природних. Напівінтенсивний метод — щось середнє між інтенсивною і екстенсивною системою утримання.

Зимують домашні страуси в стаціонарних дерев’яних або цегляних пташниках. Кожну родину страусів поміщають в окрему секцію з розрахунку 10 м2 на одну дорослу птицю. Висота приміщення повинна становити не менше 2,7-3 метрів. Підлогу пташника необхідно покрити сухою підстилкою із соломи і стружок.

Частину стійла слід засипати піском, щоб страуси могли приймати пісочні ванни. У шлюбний сезон самець робить невелике заглиблення на долівці для майбутнього гнізда, яке потрібно заповнити чистим піском — туди самки відкладатимуть яйця. До слова, зазвичай самки відкладати яйця через день.

Варто пам’ятати, що в шлюбний період самець може бути вельми агресивним, тому обслуговуючому персоналу потрібно бути гранично обережним. Допускається застосування спеціального гака довжиною більше 2 метрів, яким голову самця притискають до землі з метою дезорієнтації. Потім на голову надягають так званий «капюшон» — матерчатий мішок розміром 15х30 см з отвором для дзьоба.

У теплу пору року страусів краще утримувати на вулиці в просторих загонах, обгороджених металевою сіткою з розміром вічка 30х30 см. По висоті огородження повинне бути не менше 2 метрів, щоб домашній страус не міг його перестрибнути.

Годування страусів в домашніх умовах

По периметру загороди влаштовують навіси, під якими розташовуються годівниці. Поїлки і годівниці краще розміщувати так, щоб обслуговуючому персоналу не доводилося заходити всередину загону. Зазвичай корм для дорослих страусів розташовують на висоті 1-2 метри, для страусенят — трохи нижче.

Оптимальний раціон для домашніх страусів впродовж всього року:

1,5 кг комбікорму;
подрібнене сіно;
зелена маса.

Рівень годівлі залежить від ступеня поїдання кормів. Кількість концентратів може бути збільшено до 2-3 кг, змішаного з зеленим подрібненим кормом.

Вирощування страусів в домашніх умовах

Пташенята страуса які тільки що вилупилися мають висоту в спині близько 20 см. Ростуть вони зі швидкістю 1 см на добу, поки не досягнуть 150 см. Перші три доби страусенят не рекомендується ні годувати, ні поїти. Це необхідно для розсмоктування жовчного мішка, який при виведенні становить 25% від маси маленького страуса.

З четвертого дня життя маленьким страусам дають воду і листочки конюшини або люцерни розмірів на більш 1 см, які змішують з комбікормом ПК-5 (це комбікорм для курчат-бройлерів в перші 4 тижні вирощування).

У той же час їм згодовують сир, круто зварене яйце. З 5-го тижня і до 3-місячного віку страусенятам слід згодовувати комбікорм ПК-6 (фінішний комбікорм для курчат-бройлерів). У перші дні вирощування температура під брудером повинна бути 32-33 ° С.

У перші три тижні страусенят утримують на підлозі із щільністю посадки одна голова на 1 м2 в співтоваристві не більше 40 голів у групі. Після 3-х тижнів площа збільшується до 5 м2, а з 6-місячного віку — не менше 10 м2 площі на 1 голову.

Крім того, страусенят, які досягли 3-місячного віку, можна утримувати в загонах з навісами. Підрощені страусята влітку споживають значну кількість трави, восени — коренеплодів (картопля, буряк, морква), взимку — силос, трав’яне борошно.

З 3-тижневого віку страусенятам слід давати гравій в окремих годівницях. Типовими кормовими інгредієнтами для страусів можуть бути: мелена кукурудза, просо, пшениця, рибне борошно, дріжджі, кухонна сіль, премікс вітамінно-мінеральний.

Вартість маленького страуса у віці 1-7 днів становить приблизно 180 дол. США, 3 міс. — 350 дол. США, 1 сім’я з 3 птахів дворічного віку — 5 тис. дол. США.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply