Як виростити великих та здорових індичок

У дрібних особистих господарствах все більш зростає інтерес до розведення індиків. Не випадково — на ринку високий попит на їх дієтичне м’ясо.

Успішно вирощувати індиків можна, тільки навчившись правильно годувати птицю. Більшість рекомендацій орієнтується на практику вікової давнини, яка безнадійно застаріла. Справа в тому, що з’явилися нові породи і кроси індиків, відмінні високими продуктивними якостями, і відповідно, вимоги до якості їх харчування стали зовсім іншими. Поради «давати побільше травички, кукурудзи» і т.п. сьогодні вже не підходять. Крім того, не проблема і придбання спеціальних комбікормів для індичок, які цілком можуть забезпечити потреби цього птаха в поживних речовинах.

Тепер про особливості годування індичат у перші дні їх життя. У цей період у них ще слабо розвинена травна система, і корми повинні бути легкозасвоюваними і при цьому допомагати пристосуватися до основного раціону. Тут більше підходять добре проварені харчові яйця (тільки курячі або індичі), дрібна крупка кукурудзи, пшениці, соєвого шроту. Їх співвідношення в суміші має бути таким (у%): кукурудза — 40, пшениця — 40, шрот соєвий — 15, яйце варене — 5.

Надалі, після триденного згодовування цієї суміші, молодняку починаючи з 4-денного віку треба поступово (замінюючи суміш по одній третині) вводити основний корм власного або заводського виготовлення.

При покупці комбікормів для індичок врахуйте, що купувати їх потрібно в спеціалізованих торгових точках, з сертифікатом, в якому вказано склад. Комбікорм повинен бути призначений для птиці певного віку. Крім того, комбікорм повинен бути гранульованим, щоб у ньому не відбувалася сепарація (поділ за розміром частинок) окремих інгредієнтів. Індичі комбікорми маркуються: ПК-10, ПК-11, ПК-12, ПК-13. Коштують вони дорого, зате ефективність відгодівлі на них помітно вище.

Зверніть увагу на те, що в період найбільш інтенсивного росту індичат — 1-8 тижнів — переважають корми з високим вмістом білка та енергії (кукурудза, рибне борошно, соєвий шрот), що забезпечують необхідний рівень поживності раціону для птиці в цьому віці. У наступному віковому періоді (9-12 тижнів) інтенсивність росту дещо знижується, і відповідно, зменшується поживність раціону за рахунок збільшення частки менш калорійних та кормів що містять менше білків: пшениці, ячменю та зеленої маси. Енергетичну повноцінність раціону забезпечують введенням жирів рослинного походження, наприклад рослинної олії або фузи (відстій при виробництві масла).

З 13 тижнів починається заключна частина відгодівлі. До кінця цього періоду у птиці повина бути не тільки хороша вага, але і красива тушка. Тому знову помітно збільшують частку висококалорійного корму — кукурудзи, при подальшому зниженні рівня дорогих білкових кормів — рибного борошна, дріжджів. При такій відгодівлі до 17-тижневого віку самка вже буде готова до забою, а самцям продовжують згодовувати висококалорійну суміш з пониженим вмістом білка.

Зауважу також, що з віком дають більше мінеральних кормів — черепашки (вапняку), кухонної солі, це пов’язано з інтенсивністю мінерального обміну в організмі індичок і зростанням кістяка.

У всі кормові суміші обов’язково додають премікси — кормові засоби з необхідним для птиці даного віку вмістом біологічно активних речовин: вітамінів, мікроелементів. Придбати їх можна в спеціалізованих торгових точках, проконсультувавшись при цьому, як їх застосовувати для птиці конкретного виду і віку.

Не варто купувати премікси на ринках у приватних осіб — тут є ризик придбати прострочені або фальсифіковані кормові добавки.

Перед змішуванням кормів їх попередньо подрібнюють (дроблять) до частинок розміром 1-2 мм, щоб кормова суміш виглядала однорідною масою.

Зелень (траву) я не змішую з основною сумішшю, а згодовую в окремих годівницях, попередньо подрібнивши до 1-2 см.

Не рекомендую і зволожувати корм, тому що якщо птах не з’їсть його відразу і він надовго залишиться в годівниці, то обов’язково закисне. І може викликати розлад травлення у птиці.

Якщо у вас є молочна сироватка, то випоювати її індичкам можна в окремих поїлках, лише частково замінюючи воду. Зазвичай молочна сироватка добре споживається індичатами і дуже корисна тим, що покращує мікрофлору кишечника і містить ряд вітамінів і мікроелементів в доступній для засвоєння формі.

У індичат іноді виникають різні відхилення в рості і розвитку (присаджування на ноги, переломи кісток, викривлення кіля грудної кістки). Ці симптоми вказують на порушення мінерального обміну. Причинами цього можуть бути нестача або надлишок мінеральних добавок в раціоні, дефіцит вітаміну D3. Якщо з мінеральними добавками все нормально, то можна додатково дати птахові вітамін D3. Він може бути в різних формах, і застосовувати його потрібно, керуючись інструкціями. Не допускайте передозування цих препаратів, це може викликати токсикозу птиці.

Звертайте увагу на якість кормів — вони не повинні бути цвілими. Не допускайте вмісту в кормі домішок бур’янів або протравленого зерна. Небажано різко міняти один раціон на інший, перехід повинен бути плавним і поступовим. Не слід застосовувати зернові корми, уражені довгоносиком: вони теж можуть бути токсичними.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply