Кури на дачі — вагома добавка до столу

Знову на дачах зазвучали голоси городян що скучили за природою. Багато сімей виїжджають в заміські будинки на все літо, і, можливо, тому останнім часом стало модним заводити на дачах курей-несучок, щоб постійно мати свіжі яйця. Курчат-бройлерів також із задоволенням беруть на відгодівлю.

Але не завжди очікування господарів виправдовуються: то яєць від несучок не дочекаєшся, то бройлери погано ростуть.

Курей ми тримаємо не перший рік і, незважаючи на те що корми неухильно дорожчають, відмовлятися від птиці не збираємося. Вже накопичився певний досвід, і, озираючись назад, ми розуміємо, які помилки робили і від чого залежить хороший результат.

Головне почати

Своїх перших курчат-бройлерів ми купили на пташиному ринку. Брали чистих, пухнастих, активних. Коли господиня діставала курчат, вони, природно, лякалися, збивалися в купу. Деякі з них вискакували наверх і бігали по головах «сусідів» по ящику. Ось цих-то «силачів» ми і купували. Виявилося, що робили абсолютно правильно. Вважається нормальним, якщо в перші дні загине до 5 або навіть 10% придбаних курчат, так як ніжні малюки досить погано переносять транспортування. З куплених нами пташенят жоден не помер. Виросли наші бройлери дуже різними і за розміром, і за зовнішнім виглядом. Через чотири місяці ми почали забій. Мінімальна вага обробленої тушки була 900 г, максимальна — 1 кг 900 г, а в основному вага тушок коливався від 1 кг 100 г до 1 кг 300 г. Малувато, звичайно, але навіть при такому результаті, підрахувавши всі наші витрати, ми зрозуміли, що відгодовувати бройлерів вигідно. Чотирьох найбільших птахів ми забивати не стали, вирішили подивитися, як вони будуть нестися. Скажу відразу — неслися погано, зате вага цих курей через кілька місяців досягла чотирьох і більше кілограмів. На наступний рік ми знову взяли бройлерів на відгодівлю, і результат був уже інший. Курчат ми купували у людей, які мають інкубатори і займаються виведенням курей. Справа в тому, що птахофабрики продають в основному відбракованих курчат, перекупники перепродують їх же. Мабуть, тому наші «первістки» і були такими «різнокаліберними». Нові курчата виросли однаковими, вага тушок коливалася від 1 кг 600 г до 1 кг 800 г. Забили ми їх теж чотиримісячними, після того як пройшла перша линька. На загальну думку, довше тримати бройлерів недоцільно — ріст вже закінчився, і птах починає жирувати. Шкода дороге зерно в жир перетворювати, тим більше що апетит у бройлерів у порівнянні зі звичайними курми — о-го-го! Ну а до того часу, коли птах набере вагу в 3-4 кг, про його молодість говорити вже не доводиться, так що на «курчати тютюну» або «курочку-гриль» розраховувати не варто.

Як погодуєш, так і отримаєш

Можливо, що удача нашої другої спроби залежала не тільки від кращої якості куплених курчат. На цей раз ми годували наших вихованців комбікормом наступного складу: кукурудза — 50%, пшениця — 30%, ячмінь — 10%, макуха (соняшник або соя) — 7%, рибне борошно — 3%, вітамінні добавки для курчат (наприклад, «Сонечко») — по нормі.

Щодня давали яйце, дрібно нарізану траву: спориш, лободу, кропиву, 2 рази на тиждень — нежирний сир. На звичайний дорослий корм курчат ми перевели тільки після двох місяців.
Не тільки курчатам, але і всім без винятку курям потрібен гравій. Камінці — це курячі «зуби». Без них птах погано засвоює їжу.

Будь здоровим, курча

Ми дуже вдячні знайомому ветеринару, який підказав, що двомісячних курчат потрібно «гнати глистів». Практично всі кури є носіями паразитів, якими вони постійно заражаються. У дорослих курей до глистів виробляється імунітет, а ось курчатам його поки не вистачає. Багато проблем викликають найпростіші. Вони перешкоджають засвоєнню поживних речовин, і деякі курчата починають відставати в рості і навіть захворюють на рахіт. Таких птахів доводиться вибраковувати, а це вже втрати.

Спочатку ми давали курчатам 20%-ий тетрамізол в дозуванні 100 мг на кілограм ваги. Цей препарат застосовують проти круглих черв’яків, які є резервуаром для найпростіших. Існують різні препарати проти найпростіших, але нам подобається фуразолідон. Ці ліки не «садять» імунну систему птиці. Яйця (якщо гоните глистів) під час лікування не можна вживати. Таблетки фуразолідона з розрахунку 2 таблетки на 1 л води ми додавали безпосередньо в поїлки. Дорослих курей ми також періодично позбавляємо від найпростіших, тим більше що визначити, що «підчепив» птах паразитів, легко: його кал стає пастоподібною жовто-коричневого кольору.

Дорослі теж хворіють

Прикинувши свої можливості, ми подумали, що свіжі яйця нам теж не зашкодять, і вирішили купити штук п’ять дорослих курей. От тільки питання: несучок або молодиць купувати? Від несучок яйця отримаєш відразу, але є небезпека, що кури будуть занадто старими і через кілька місяців нестися перестануть. Ми вирішили купити молодиць. Знайомі дали нам координати сумлінного продавця, і через кілька днів на нашій дачі оселилися п’ять руденьких курочок і білий з підпалинами півник породи Хайсекс браун. Саме Хайсекс тримають на птахофабриках і отримують від них великі коричневі яйця. У продавця ми поцікавилися, коли наші курочки почнуть нестися, і стали чекати. Прочекали зайвих три тижні. А потім одна з курочок захворіла. Бідолаха сиділа осторонь від інших і хрипло дихала. Рот був забитий слизом. «Терміново забивайте», — порадили досвідчені «курівники». Через кілька днів закашляла ще одна курочка, потім ще одна… Ми підняли літературу, поговорили з фахівцями, прогнали глистів і пропоїли антибіотиками. Більше жодна птиця не загинула.

Що це була за інфекція, сказати не беруся — виявляється, кури можуть страждати цілим рядом вірусних захворювань з подібною симптоматикою. Лікування приблизно однакове, а кожен посів для визначення вірусу коштує дорого. Можливо, саме тому в селянських господарствах птицю не лікують, а просто забивають тих, хто «занудьгував», тим більше що й несуться кури що перехворіли погано. Правда, наші курочки після відновлення знову стали прекрасно бігати і радували нас великими яйцями не тільки влітку, а й взимку.

Наступна біда трапилася тоді, коли до нашого старого «стаду» ми додали нових молодиць, куплених у того ж продавця. Новачків ми потримали десять днів окремо, потім, вирішивши, що птахи здорові, відправили їх у загальний сарай. Через кілька днів нові кури почали кашляти, захрипів і наш минулорічний півник. «Подумаєш, ларинготрахеїт, — заявив нам «надійний» продавець, — попоїть птицю антибіотиками, і все пройде. Нічого страшного. Як би мовити, «нічого страшного»! Знову проконсультувалися з фахівцями, знову почитали літературу. Виявилося, що птиця яка перехворіла є вірусоносієм два роки. Ще ми з’ясували, що на птахофабриках подібні захворювання — звичайна справа. Так що придбавши курей у перекупників, можна загубити все колишнє стадо. Чи заразили наші старі несучки нових курей або з новачками ми занесли черговий вірус — яка різниця? Оскільки у нас підростали курчата (ми купили в приватному господарстві квочку м’ясної породи Кучинська з виводком), а зайвого сараю не було, всі наші раніше придбані кури благополучно «переселилися» в холодильник — довелося їх забити. Сарай, годівниці, поїлки обробляли хлоркою. Добре хоч контакту із зараженою птицею у курчат не було — перед тим, як зайти до молодняку, я міняла взуття та робочий одяг, а в природі вірус нестійкий. Малюки виросли, серед них виявився один півник. Яйця у наших «кучинців» набагато дрібніші, ніж у Хайсекс, але несуться вони добре: кожна курочка дає по яйцю майже кожен день. Шкода, звичайно, що не все гладко виходить, але …

Досвід є досвід

За ті два роки, що ми тримаємо курей, стало ясно наступне: курка в господарстві — птах вигідний. Вона всеїдна, кормом їй служать всі відходи з вашого столу. Головне, не перекормлювати несучок. Якщо курка ожиріла — яєць не чекай.

Чи варто тримати бройлерів, кожен вирішує сам. З курчатами возитися клопітно, їдять вони багато, а бруднять ще більше. Злегка забарився з прибиранням сараю — і запах, і мухи вам забезпечені. І на смак м’ясо бройлерів відрізняється від м’яса звичайних курей. Звичайно, це не ті курчата, яких продають у магазинах (їх у нашій родині їсти вже не можуть), але несучки, яких нам довелося зарубати, були набагато смачніше. До розмірів курей з птахоферм без гормональних добавок бройлери не виростають, а кормів на них йде багато. І все одно, кожну весну ми знову купуємо бройлерів на відгодівлю: дуже гарні вони для гриля, курячого шашличка або копчення.

Тим дачникам, які хочуть мати свіжі яйця, варто подумати про те, якого віку птицю купувати. Коли сім’я живе на дачі кілька літніх місяців, то, безумовно, краще придбати несучок. Доросла птиця відразу почне постачати господарів яйцями. Якщо продуктивність курей буде через вік знижуватися, то значення це особливого не має — восени-то їх все одно доведеться забивати. У цьому випадку навіть вірусні інфекції не принесуть великої шкоди: птаха можна лікувати, віддаючи в цей час яйця тваринам, а потім користуватися продукцією аж до забою. Навесні для профілактики слід обробити сараї вапном або хлоркою і можна заселяти нову птицю.

Інша справа, якщо курей маєте тримати цілий рік. У цьому випадку вигідніше брати молодиць. Доведеться почекати, поки кури почнуть нестися, але зате молодий птах дає більше яєць. Щоб не занести з покупкою заразу, яка може шкодити вашій птаці цілих два роки, краще купити курей не на птахофабриці і не у перекупників, а в приватному селянському господарстві. Так безпечніше.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply