Сучасні мешканці села та приватних міських будиночків, які тримають домашню птицю на власному подвір’ї все частіше віддають перевагу бройлерним куркам, завдяки їх швидкому росту та наборі ваги. Я їх тримала один сезон і відмовилася. Птах ніжний і потребує багато уваги — інакше відразу «сідає на ноги», у неї розвиваються рахіт, водянка, відмовляють серце і нирки, хоча м’ясо, звичайно, чудове.
Я перевела навіть звичайних несучок — допоміг мені в цьому випадок. Сім років тому синові товариш з глибинки подарував качку мускусну з каченятами. Спочатку я злякалася — адже про качок говорять, що вони ненажери, і на дачах у нас ніхто їх не вирощує. Мене заспокоїли і пояснили, що мускусні качки їдять мало і обходяться зеленою травою. За літо виростають і готові до забою в 4-5 місяців, а головне — їм не треба багато води. М’ясо темного кольору без жиру, за смаком нагадує м’ясо дичини.
Мускусна качка — хороша мама, щорічно сідає на яйця і виводить каченят. Минулого літа я підкладала під качку курячі яйця (кури у мене малятка). Качка їх доглядала до 2 тижнів, а потім приймаки перебігли в курчаче стадо, а качка з розпачу через тиждень знову сіла на одне-єдине яйце. Довелося їй запропонувати ще десяток, і всіх вона виходила.
Годую своїх качок відходами зі столу, з городу, вирощую для них гарбуз, буряк, капусту, кропиву, снить. Сусіди приносять до п’ятдесяти відер яблук падалиці — все подрібнюю, і в коритця у них завжди свіжа зелень, готую також мішанку з крупою. Пісок і дрібний гравій, зола і крейда — все стоїть в годівницях. Вода в тазиках, тому озеро для качки не потрібно. Яйця качині не містять холестерину, багаті вітамінами групи В, корисні як дорослим, так і дітям. Вважаю, що мускусна качка — просто знахідка для дачників. Адже від неї я отримую харчове яйце, дієтичне м’ясо, прекрасний пух для подушок і перини, та ще й цінне добриво для саду та городу. За сезон вирощую від трьох качок 35-40 каченят. Вистачає на три сім’ї на всю осінь.
Крім качок тримаю курей-маляток і перепілок і не втомлююся їм співати дифірамби.
Коли вперше побачила курочок-маляток 10 років тому на ринку, я не в змозі була відірвати очей від них. Забарвлення пера у птахів була настільки різноманітне, що здавалося, ніби в клітинах стоять оберемки різних кольорів. Я ними «захворіла». Спочатку не вдалося знайти курочок, але раптом мені пощастило. Сусідці привезли з села курочку з півником, а вона принесла їх мені і сказала, що півень кричить як божевільний день і ніч. Крихітку-півника просто обізвала півнем! Він такий красень, різнокольорові пір’ячко блищали на сонечку. У курочки оперення більш скромне. Так з’явилися у мене на дачі курочки-малятка. Вони хоча й карликові, але, як і звичайні кури, несуть яйця, хоча дрібніше. А як красиво їх оперення! Одна курочка минулого літо висиділа 12 курчат, з них виросли 10 півників, але яких! Краси незвичайної, а спів їх було чутно цілий день з раннього ранку до пізнього вечора.
Курочки-бентамки (так називається порода курей-маляток) — хороші квочки (інкубатор не потрібний), хороші мами. Нестися не перестають навіть взимку, в березні вже всідаються на яйця, за літо сідають 2-3 рази. Правда, в третій раз сідати на гніздо я їм не «дозволяю» (купаю самочок), щоб не принесли мені потомство в зиму.
За допомогою бентамок виводжу каченят, курчат-маляток і перепелів. Півники доглядають за своїми «дамами», ганяють котів, качок від курчат. А забіяки жахливі. У одного півника є улюблена курочка, але от біда — син її виріс і закохався в маму. Так дорослий півень б’ється з молодим, ганяє його по двору, а той так і норовить потоптати свою маму, потім суперники б’ються до крові, ледве їх розганяють. Бентамкі добре літають по двору, влітку ночують на деревах, вдень вільно гуляють по дачі, перелітають через сітку заввишки 2 м. Порпаються в землі, шукають черв’ячків і комашок. Їдять мало, в їжі нерозбірливі. Зелень для них подрібнюю і пучками прив’язую у вольєрах, птахи клюють її з великою охотою. Зерно даю тільки на ніч, за день курочки набивають вола в городі і не скльовують те, що насиплю в годівниці. Утримую і доглядаю за своїми карликами так само, як за дорослим птахом.
Курчатка у бентамок виводяться зовсім маленькими, догляд за ними такий же, як і за звичайними курчатами. Утримую їх окремо з мамою, вона з перших днів життя вчить їх копатися в землі. Дуже довго курчата сидять під квочка, особливо, коли ранній виводок, а на вулиці ще прохолодно. Я дуже люблю цих крихіток, на м’ясо забивати не піднімається рука. Надлишки продаю, хоча у всьому світі карликових курей вважають вигідною птахом — 1 курочка на 1 порцію. На зиму сушу для птахів кропиву і трав’яне борошно, вирощую різні коренеплоди, їдять вони те, що і мої качки. Вважаю, що для дачі бентамки — самі відповідні курочки: яйця дрібні (35-40 г), але дуже смачні, а корму потрібно в рази менше, ніж дорослим курям.
Зимують курочки і качки в одному сараї, качки на підлозі на теплій підстилці, а курочки — на стелажах, деякі качки піднімаються до курочкам по драбинці і сідають поруч. Живуть дружно.
Ну і остання моя улюблена «курочка», найменша на пташиному дворі влітку, а взимку вдома — це перепілка. Цій пташці можна складати оду.
9 років тому привезла сестра в подарунок дві сім’ї перепілок і сказала: «Розводь, не пошкодуєш». Перепілка яйця не висиджує в домашніх умовах. Виводить перепелят мені курочка-бентамкі, підкладаю під неї 20 яєць, але цього молодняка мені не вистачає для забезпечення сім’ї дієтичним і делікатесним м’ясом і яйцями. Перепелині яйця, на відміну від курячих і яєць іншої домашньої птиці, не містять холестерину, тому дуже корисні не тільки для дітей, а й для літніх людей. У дітей не викликають діатезу, багаті вітамінами і амінокислотами. Тривалий час зберігають свіжість в кімнатних умовах. Примітно те, що перепелині яйця можна маринувати як огірки — через 10 годин вони готові до вживання.
Наші дачники це добре засвоїли і з великим задоволенням розводять перепілок. Ростуть вони швидко, у віці 45 днів починають нестися, яйця дають майже кожен день. Перепілки стійкі до інфекційних захворювань, вакцинація їм не потрібна. Тримаю цих малюків в клітках в теплому, сухому приміщенні. Часто випускаю на підлогу. Птахів можна тримати і на підлозі, обгородивши для них вольєр.
Поки їм 2-3 тижні, вони живуть у мене цілим «табором», а в три тижні утворю сім’ї: 4 «дівчатка» і 1 «хлопчик» — це одна сім’я. Після утворення сім’ї розлучати птахів не можна. Залишаю 4-5 сімей, а інших відгодовую до столу. У перепілок повинна бути постійно чиста вода. Для профілактики хвороб малюкам з першого дня народження наливаю в поїлки кип’ячену воду зі слабо-рожевим розчином марганцю, а також відвари сухих трав кропиви, календули, ромашки. 2-3 дні після появи на світ годую вареним перепелиним яйцем 4 рази на день, на 3-й день даю сир, зелень цибулі, кропиви, у відвар додаю мелене зерно — суміш і 2-3 краплі риб’ячого жиру. Надалі годую 2 рази на день в одні і ті ж години. У круп’яні суміші додаю натерті овочі: капусту, кабачки, моркву, гарбуз; каші і крихти зі столу теж йдуть на корм перепілки, варю їм картоплю і дрібну вермішель. Рибну муку додаю в мішанки, купую мінеральну підгодівлю «Сонечко».
Мої перепілки люблять зелень кульбаби, топінамбура, кропиви, деревію, яглиці, мокриці, а ще люблять купатися в піску. Пісок насипаю прямо в клітку — скільки радості у них, відразу починається купання. Клітку доводиться накривати тонкою тканиною, інакше «пил стовпом».
Тушки перепелів смажать на шампурах як шашлик і запікають у фользі. Для шашлику син тримає тушки в дрібно нарізаній цибулі 1 годину, а потім нанизує на шампури і смажить. Для запікання в духовці тушки тримає в підсоленій воді 1 годину, потім посипає їх спеціями, загортає у фольгу і в розігріту духовку на 30-40 хвилин.
Мені подобається возитися з перепілки, курочками-малятками. Стільки хороших вражень від спілкування з ними! Права була моя сестра, коли подарувала мені перепілок, сказавши при цьому: «не пошкодуєш…».