Власний досвід утримання птиці на власному подвір’ї

Сучасні мешканці села та приватних міських будиночків, які тримають домашню птицю на власному подвір’ї все частіше віддають перевагу бройлерним куркам, завдяки їх швидкому росту та наборі ваги. Я їх тримала один сезон і відмовилася. Птах ніжний і потребує багато уваги — інакше відразу «сідає на ноги», у неї розвиваються рахіт, водянка, відмовляють серце і нирки, хоча м’ясо, звичайно, чудове.

Я перевела навіть звичайних несучок — допоміг мені в цьому випадок. Сім років тому синові товариш з глибинки подарував качку мускусну з каченятами. Спочатку я злякалася — адже про качок говорять, що вони ненажери, і на дачах у нас ніхто їх не вирощує. Мене заспокоїли і пояснили, що мускусні качки їдять мало і обходяться зеленою травою. За літо виростають і готові до забою в 4-5 місяців, а головне — їм не треба багато води. М’ясо темного кольору без жиру, за смаком нагадує м’ясо дичини.

Мускусна качка — хороша мама, щорічно сідає на яйця і виводить каченят. Минулого літа я підкладала під качку курячі яйця (кури у мене малятка). Качка їх доглядала до 2 тижнів, а потім приймаки перебігли в курчаче стадо, а качка з розпачу через тиждень знову сіла на одне-єдине яйце. Довелося їй запропонувати ще десяток, і всіх вона виходила.

Годую своїх качок відходами зі столу, з городу, вирощую для них гарбуз, буряк, капусту, кропиву, снить. Сусіди приносять до п’ятдесяти відер яблук падалиці — все подрібнюю, і в коритця у них завжди свіжа зелень, готую також мішанку з крупою. Пісок і дрібний гравій, зола і крейда — все стоїть в годівницях. Вода в тазиках, тому озеро для качки не потрібно. Яйця качині не містять холестерину, багаті вітамінами групи В, корисні як дорослим, так і дітям. Вважаю, що мускусна качка — просто знахідка для дачників. Адже від неї я отримую харчове яйце, дієтичне м’ясо, прекрасний пух для подушок і перини, та ще й цінне добриво для саду та городу. За сезон вирощую від трьох качок 35-40 каченят. Вистачає на три сім’ї на всю осінь.

Крім качок тримаю курей-маляток і перепілок і не втомлююся їм співати дифірамби.
Коли вперше побачила курочок-маляток 10 років тому на ринку, я не в змозі була відірвати очей від них. Забарвлення пера у птахів була настільки різноманітне, що здавалося, ніби в клітинах стоять оберемки різних кольорів. Я ними «захворіла». Спочатку не вдалося знайти курочок, але раптом мені пощастило. Сусідці привезли з села курочку з півником, а вона принесла їх мені і сказала, що півень кричить як божевільний день і ніч. Крихітку-півника просто обізвала півнем! Він такий красень, різнокольорові пір’ячко блищали на сонечку. У курочки оперення більш скромне. Так з’явилися у мене на дачі курочки-малятка. Вони хоча й карликові, але, як і звичайні кури, несуть яйця, хоча дрібніше. А як красиво їх оперення! Одна курочка минулого літо висиділа 12 курчат, з них виросли 10 півників, але яких! Краси незвичайної, а спів їх було чутно цілий день з раннього ранку до пізнього вечора.

Курочки-бентамки (так називається порода курей-маляток) — хороші квочки (інкубатор не потрібний), хороші мами. Нестися не перестають навіть взимку, в березні вже всідаються на яйця, за літо сідають 2-3 рази. Правда, в третій раз сідати на гніздо я їм не «дозволяю» (купаю самочок), щоб не принесли мені потомство в зиму.

За допомогою бентамок виводжу каченят, курчат-маляток і перепелів. Півники доглядають за своїми «дамами», ганяють котів, качок від курчат. А забіяки жахливі. У одного півника є улюблена курочка, але от біда — син її виріс і закохався в маму. Так дорослий півень б’ється з молодим, ганяє його по двору, а той так і норовить потоптати свою маму, потім суперники б’ються до крові, ледве їх розганяють. Бентамкі добре літають по двору, влітку ночують на деревах, вдень вільно гуляють по дачі, перелітають через сітку заввишки 2 м. Порпаються в землі, шукають черв’ячків і комашок. Їдять мало, в їжі нерозбірливі. Зелень для них подрібнюю і пучками прив’язую у вольєрах, птахи клюють її з великою охотою. Зерно даю тільки на ніч, за день курочки набивають вола в городі і не скльовують те, що насиплю в годівниці. Утримую і доглядаю за своїми карликами так само, як за дорослим птахом.

Курчатка у бентамок виводяться зовсім маленькими, догляд за ними такий же, як і за звичайними курчатами. Утримую їх окремо з мамою, вона з перших днів життя вчить їх копатися в землі. Дуже довго курчата сидять під квочка, особливо, коли ранній виводок, а на вулиці ще прохолодно. Я дуже люблю цих крихіток, на м’ясо забивати не піднімається рука. Надлишки продаю, хоча у всьому світі карликових курей вважають вигідною птахом — 1 курочка на 1 порцію. На зиму сушу для птахів кропиву і трав’яне борошно, вирощую різні коренеплоди, їдять вони те, що і мої качки. Вважаю, що для дачі бентамки — самі відповідні курочки: яйця дрібні (35-40 г), але дуже смачні, а корму потрібно в рази менше, ніж дорослим курям.

Зимують курочки і качки в одному сараї, качки на підлозі на теплій підстилці, а курочки — на стелажах, деякі качки піднімаються до курочкам по драбинці і сідають поруч. Живуть дружно.

Ну і остання моя улюблена «курочка», найменша на пташиному дворі влітку, а взимку вдома — це перепілка. Цій пташці можна складати оду.

9 років тому привезла сестра в подарунок дві сім’ї перепілок і сказала: «Розводь, не пошкодуєш». Перепілка яйця не висиджує в домашніх умовах. Виводить перепелят мені курочка-бентамкі, підкладаю під неї 20 яєць, але цього молодняка мені не вистачає для забезпечення сім’ї дієтичним і делікатесним м’ясом і яйцями. Перепелині яйця, на відміну від курячих і яєць іншої домашньої птиці, не містять холестерину, тому дуже корисні не тільки для дітей, а й для літніх людей. У дітей не викликають діатезу, багаті вітамінами і амінокислотами. Тривалий час зберігають свіжість в кімнатних умовах. Примітно те, що перепелині яйця можна маринувати як огірки — через 10 годин вони готові до вживання.

Наші дачники це добре засвоїли і з великим задоволенням розводять перепілок. Ростуть вони швидко, у віці 45 днів починають нестися, яйця дають майже кожен день. Перепілки стійкі до інфекційних захворювань, вакцинація їм не потрібна. Тримаю цих малюків в клітках в теплому, сухому приміщенні. Часто випускаю на підлогу. Птахів можна тримати і на підлозі, обгородивши для них вольєр.

Поки їм 2-3 тижні, вони живуть у мене цілим «табором», а в три тижні утворю сім’ї: 4 «дівчатка» і 1 «хлопчик» — це одна сім’я. Після утворення сім’ї розлучати птахів не можна. Залишаю 4-5 сімей, а інших відгодовую до столу. У перепілок повинна бути постійно чиста вода. Для профілактики хвороб малюкам з першого дня народження наливаю в поїлки кип’ячену воду зі слабо-рожевим розчином марганцю, а також відвари сухих трав кропиви, календули, ромашки. 2-3 дні після появи на світ годую вареним перепелиним яйцем 4 рази на день, на 3-й день даю сир, зелень цибулі, кропиви, у відвар додаю мелене зерно — суміш і 2-3 краплі риб’ячого жиру. Надалі годую 2 рази на день в одні і ті ж години. У круп’яні суміші додаю натерті овочі: капусту, кабачки, моркву, гарбуз; каші і крихти зі столу теж йдуть на корм перепілки, варю їм картоплю і дрібну вермішель. Рибну муку додаю в мішанки, купую мінеральну підгодівлю «Сонечко».

Мої перепілки люблять зелень кульбаби, топінамбура, кропиви, деревію, яглиці, мокриці, а ще люблять купатися в піску. Пісок насипаю прямо в клітку — скільки радості у них, відразу починається купання. Клітку доводиться накривати тонкою тканиною, інакше «пил стовпом».
Тушки перепелів смажать на шампурах як шашлик і запікають у фользі. Для шашлику син тримає тушки в дрібно нарізаній цибулі 1 годину, а потім нанизує на шампури і смажить. Для запікання в духовці тушки тримає в підсоленій воді 1 годину, потім посипає їх спеціями, загортає у фольгу і в розігріту духовку на 30-40 хвилин.

Мені подобається возитися з перепілки, курочками-малятками. Стільки хороших вражень від спілкування з ними! Права була моя сестра, коли подарувала мені перепілок, сказавши при цьому: «не пошкодуєш…».

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply