Як змусити плодоносити яблуню?

Яблунька росте вже п’ять років, з густою кроною, міцними гілками, але ще жодного разу не набирала колір. Як змусити її порадувати яблуками? – таке запитання надійшло на нашу пошту.

— Дуже багато залежить від сорти яблуні, — каже агроном Михайло Воробйов. — Вона може дозріти тільки на шостий рік після посадки. Якщо ж рослина не зацвіте і цього року, можливо, вам продали дичку. Або ж непомітно загинула прищеплена сортова частину рослини, а залишилася тільки сильна дичка, що утворилася з порослі. У цьому випадку навесні потрібно прищепити це сильне, але не плодоносяще дерево живцями декількох сортів хороших яблунь, — бажано, щоб у них був один термін дозрівання. На одній дичці прекрасно уживаються два-три щеплених сорту. Наприклад, тільки літні або тільки осінні.

Але є ще кілька секретів, які змусять плодоносити яблуньку:

1. Менше азоту. Від цього добрива деревця йдуть в ріст, але не хочуть давати потомство.

2. Не шкодуйте обрізати гілки. Якщо яблуня щороку приростає на 10 — 15 см, варто трохи вкоротити її запал. Садівники вважають, що щорічним весняним обрізанням (яке варто почати в березні, до того моменту, коли по гілках розіллється сік) ми стимулюємо яблуньку родити.

3. Пригніть 4 — 5 нижніх гілок. Можна повісити на них щось важке, можна прив’язати до кілочків, головне, щоб гілки були паралельно землі або навіть нижче.

4. Налякані. Проведіть ножем по корі, можна навіть зняти смужку кори (тільки не забудьте обов’язково замазати потім таку подряпину садовим варом!). Перед страхом смерті рослини починають розмножуватися.

5. Відступивши від стовбура приблизно 1,5 — 2 метри, але не виходячи за краї крони, прокопати канавку, не боячись зачепити коріння. Від такого вторгнення починають швидше розвиватися мочкувате коріння і закладатися генеративні бруньки.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply