Як правильно виростити розсаду кавуна і дині?


Велику і смачну диню або кавун без розсади не виростити! Її можна отримати в парниках, в теплицях або на вікні в квартирі. Тільки не треба поспішати раніше терміну висівати насіння.

Рослини дуже теплолюбні, і найменший збій в агротехніці веде до повної невдачі. Розсаду вирощують 2-4 тижні, висаджують на постійне місце в першій декаді червня.
Насіння у кавуна шкірясте, щоб вони швидше зійшли, деякі городники надпилюють оболонку. Цього робити не можна: у вологій землі травмоване насіння загниває. Потрібно прогрівати насіння дині і кавуна 2 години в термосі з водою при 60 ° С або на 1-2 тижні підвішувати їх в мішечку близько опалювальної батареї. Ці прийоми підвищують енергію проростання, прискорюють розвиток рослин.

Від збудників хвороб можна позбутися, протримавши насіння в розчині мідного купоросу (0,5%,) або марганцівки (1%) 20 хвилин, а потім промити в проточній воді. Підвищує стійкість до стресів і захворювань передпосівна обробка насіння іммуноцітофітом. Таблетку, (0,3 г) розчиняють спочатку в 1 ст. ложці, а потім в 2 л води, 20-30 хвилин помішуючи. Насіння лежать в цьому концентраті добу. Потім його пророщують до початку росту.

Нешкідливо і загартувати набряклі насіння зниженими температурами: спочатку на 2-3 години їх замочують в теплій воді (30-35 ° С), потім зливають її, пророщують до накльовування у вологому теплому середовищі, а потім поступово охолоджують до 0 ° С і тримають в холодильнику 2-3 діб.


Вирощують розсаду в горщиках з поживною сумішшю діаметром 8-12 см або в касетах з подальшою перевалкою. Дуже зручні багаторазові плівкові короткі пакети без дна, які можна склеїти самостійно. Їх ставлять в ящики на розстелену плівку і засипають грунтовою сумішшю. Розсаду так і висаджують в грунт в пакетах, а потім беруть їх за бічні стінки і знімають легко, як сорочку.

Якщо горщики торф’яні або паперові, розсаду теж висаджують разом з тарою. У грунті ємності поступово руйнуються, але перший час грають роль санітарного бар’єру хвороб і шкідників. Дно занадто сухого і щільного горщика перед посадкою треба злегка розім’яти.

Грунтові суміші повинні бути пухкими, поживними, нейтральними або слабокислими, добре проникними для води і повітря. Основні компоненти грунту — торф, перегній, дернова земля. Якщо торф кислий, в нього заздалегідь вносять вапно.

Ось склад, який з успіхом використовую я сама: 2 частини городньої землі і стільки ж перегною з додаванням 1 частини ошпареної тирси або чистого піску. На відро суміші додаю чайну ложку сечовини, 1 ст. ложку суперфосфату і склянку золи. Суміш ретельно перемішую, зволожуючи водою. Потім наповнюю горщики за тиждень до посіву, прикриваю плівкою, щоб грунт зігрівся.

В день посіву плівку знімаю і поливаю землю теплою водою (30 ° С) з марганцівкою. Насіння дині висівають на глибину 1,5-2, кавуна на 3-4 см по 2 насінини. Знову прикривають плівкою до появи сходів, підтримуючи температуру на рівні 25-30 ° С. У цей час активно йде розвиток кореневої системи. Якщо середньодобова температура буде нижчою 10-15 ° С, це призведе до запізнілих, хворих сходів. Коли ж вони з’являться, температуру треба знижувати до 18 ° С, провітрюючи розсаду 4-5 днів, щоб вона не витягувалася. Потім днем температура має бути 24-25 ° С, вночі 18-20 °.

Остаточно в кожному горщику залишають по одній міцній рослині, слабкі зрізають.

Горщики розміщують на південно-західному або південно-східному вікні, в сонячний день виносять їх на лоджію або балкон для гарту.

Різких змін температури і протягів рослини не витримують. Якщо дві доби температура буде нижче 5 ° С сходи загинуть.

Через 1-2 тижні після появи сходів розсаду підгодовують курячим послідом (1:20) або коров’яком (1:10), додаючи на кожні 10 л 1-2 ст. ложки витяжки суперфосфату, за добу замоченого у воді в пропорції 1: 1. Поливають рослини тільки теплою водою нечасто, але рясно, намагаючись не розмивати коріння. Вода не повинна потрапляти на листя. Розсаду дині у фазі 3 листя прищипують, так як плодоношення у неї проходить на бічних пагонах першого і другого порядку. Розсаду кавуна прищипувати не можна, це призводить до зупинки росту.

За тиждень до висадки на постійне місце провітрюють, обмежуючи вологу і тепло. На день, а потім і на ніч відкривають плівку або нетканий матеріал, обмежують полив. У міру змикання листя розставляють рослини рідше, при цьому коріння краще обплітають ком землі всередині горщика. Слабкі рослини з потворними листям бракують. За 3-4 дні до висадки розсади її підгодовують комплексними мінеральними добривами з мікроелементами (5-6 г на 1 л води). Вона повинна бути приосадкуватою і кремезною, мати 4-5 справжніх темно-зеленого листя.




Поділитись своєю думкою