5 заходів дотримання котрих гарантує гарний врожай моркви

Якщо ви вже посадили моркву або тільки ще збираєтеся це робити, важливо знати декілька простих правил, дотримуючись яких, по осені ви зможете зібрати смачні і великі коренеплоди

1. Проріджування.

Дуже зручно висівати насіння моркви, наклеївши його на смужки туалетного (або іншого нещільного) паперу. Це згодом заощадить вам час, тому що не потрібно буде проріджувати густі сходи моркви. Відстань між рядками має бути близько 15 см або трохи більше в залежності від сорту моркви.
Моркву вже можна проріджувати через два-три тижні після висіву насіння, коли з’являться всі сходи, поєднуючи проріджування з прополкою бур’янів. Якщо садите не надто великі, короткі коренеплоди, то відстань між ними повинна бути приблизно 3-5 см. Чим більше і довше морква, тим більшу відстань варто залишити.

2. Підживлення.

Через три тижні після того, як морква зійшла, її потрібно підгодувати азотними добривами. Ще через три тижні — фосфорно-калійними.

3. Поєднання культур.

Морква особливо добре росте на землі, де до неї ріс салат. Добре переносить вона і його сусідство. Крім того, благотворно впливають на моркву ріпчаста цибуля і часник. Їх запах здатний відлякати шкідників.
До речі, не варто повторно садити моркву на тому ж місці, де вона росла в минулому році.

4. Підгортання.

Прополювати і підгортати моркви радять проводити в похмурі дні, найкраще ввечері. Яскравий запах моркви, який посилюється в жарку погоду, приваблює її шкідника — морквяну мушку. Вона відкладає личинки в «плечики», які висовуються з-під землі і ушкоджує коренеплід. Тому важливо підгортати моркву, коли з’являються приблизно 5-7 листочків. Підгортати можна кілька разів, прикриваючи землею верхню частину. Це ж дозволить уникнути позеленіння.

5. Полив.

Морква в цілому непогано переносить посуху, але бажано, щоб земля була зволожена рівномірно і більш менш постійно. Адже від цього залежить соковитість і солодкість моркви. Тому її добре, рясно проливають раз в 4-5 днів, щоб дістати до найглибших шарів. Але якщо літо занадто спекотне, то найкраще хоча б обприскувати моркву раз на два дні вечорами. Інакше рідкий, але рясний полив після посухи, особливо на пізніх термінах, може призвести до того, що моркву попросту розірве навпіл. Молоді сходи моркви краще не заливати, але у міру зростання кількість води на квадратний метр можна збільшити до одного відра.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply