Кропива – корисна рослина чи бур’ян. Чим корисна кропива?


Це один з найпоширеніших бур’янів в Україні, який, певно, ще з дитинства знає кожен. Росте на пустирях, біля доріг, по ярах, у затінених місцях на вирубках, біля житла.

Українською мовою ця рослина має багато назв, які характерні для різних місцевостей: жалива велика, жалюча кропива, бджолиця, трав’яне жало, жаруха та багато інших, які так або інакше вказують на основну особливість цієї рослини — жалючість. Латиною її називають Urtica dioica L., що перекладається як кропива дводомна. І справді, у неї є чоловічі особини (у них суцвіття відстовбурчене) і жіночі (зі звисаючим суцвіттям). Квітки дрібні, непоказні — оскільки їм не потрібно приваблювати бджіл, бо це вітрозапильні рослини, які цвітуть усе літо. Насіння достигає з серпня по жовтень. Але швидке розростання і захоплення нових територій відбувається завдяки довгому повзучому кореневищу, від якого відходять підземні пагони. Кропива полюбляє багаті на органіку ґрунти, а на бідних майже не трапляється.

Жалкі волоски, якими вкриті листки і стебла, наповнені мурашиною кислотою, а їхні кінчики містять кремнезем і дуже легко обламуються. Тому при дотику гострі кінці обламаних волосків проколюють шкіру і в ранку потрапляє кислота, що спричиняє біль.

Біологічна характеристика

Кропиву дводомну можна назвати природним полівітамінним концентратом. Листки багаті на вітаміни: каротин (провітамін А), С, Ві В2, Вз, К. Дослідження біохімічного складу вченими показали, що вітаміну С у кропиві дводомній у 2,5 раза більше, ніж у лимонах, у 7 разів — ніж у вишні, і в 10 разів більше, ніж у яблуках. Є велика кількість дубильних речовин, мурашиної та інших органічних кислот, білка, крохмалю, цукру. Заліза міститься понад 41 мг у 100 г, міді -1,3 мг, марганцю — понад 8 мг, титану — майже З мг, бору — більше 4 мг у 100 г, є також нікель.


Листки кропиви збирають з червня по вересень. Вони поповнюють нестачу вітамінів напровесні.

Препарати з кропиви сприяють згортанню крові (завдяки високому вмісту вітаміну К) та підвищенню у ній гемоглобіну (завдяки високому вмісту заліза), мають судинорозширювальну та тонізуючу дію. Екстракт з кропиви дводомної входить до препарату «алохол», що лікує печінку та жовчні шляхи.

Відвар знижує рівень цукру в крові, а настій використовують для зміцнення та росту волосся (у Франції виготовляють препарат «діоіка» для цих потреб). Взагалі, багатий біохімічний склад листків, коренів, насіння сприяє дуже широкому застосуванню кропиви дводомної для лікування багатьох хвороб. Крім того, з листків виробляють зелений харчовий барвник, який використовують у харчовій і фармацевтичній промисловості. А про антисептичні властивості свідчить той факт, що перекладена зеленню кропиви риба довго не псується.

Листки і стебла кропиви дуже широко використовують у народі. З неї готують не тільки вітамінні салати та борщі, а й запікають, тушкують, засолюють, сушать, готують з нею биточки, плов, зелене вершкове масло, супові заправки, соки, коктейлі, сироп та інші страви та напої.

Крім того, це добра кормова рослина для годівлі свиней та домашньої птиці. А листя й кореневища раніше використовували для фарбування тканин, стебла для виготовлення волокна, яке йшло на мотузки і грубі тканини.

В Україні росте ще кілька видів кропиви, які також можна використовувати.

Кропива жатка (Urtica mens) менше поширена і не така висока. На відміну від кропиви дводомної, це — однорічник. Ще рідше трапляться багаторічна кропива конопляна (Urtica canrabina L.) її листки не схожі па листки знайомої нам кропиви, вони більше нагадують конопляні. Це занесений у Червону книгу вид. У степу можна побачити кропиву кулясто-квіткову (Urtica pilulifera L), а на болотистих і вогких місцях — густоопушену багаторічі і кропиву жабрійолисту (Urtica galeopsifolia).

Читайте також: Кропива — цінний корм і лікувальний засіб

Страви з кропиви

Найчастіше листя або невеликі молоді рослинки кропиви використовують для приготування різноманітних салатів. Для цього зелень кропиви витримують в окропі 3-5 хвилин, відкидають на сито, щоб стекла вода, і нарізують. Додають різні компоненти: зелень цибулі, петрушки, товчені горіхи або варені яйця чи картоплю. Підсолюють, заправляють за смаком та вподобанням оцтом, олією, сметаною чи майонезом. Зверху притрушують пряною зеленню.

Серед великої кількості рецептів приготування страв з кропиви дводомної хотілося б зупинитися на тих, що були розроблені в лабораторії кафедри гігієни харчування Пермського медичного інституту й отримали високу оцінку в закладах громадського харчування.

Запечена кропива. Кропиву (600 г) підготувати, як для салату. Підсмажити на олії або вершковому маслі цибулю (120 г), додати кропиву та зелень кинзи, продовжуючи смажити. Залити яйцями (8 шт. — на 4 порції), підсолити.

Начинка для пельменів. 800 г промитої, нарізаної зелені молодої кропиви тушкують на маслі (20 г) з цибулею (50 г). За звичайним рецептом виготовляють пельмені, використовуючи кропив’яну начинку.

Биточки. 100 г кропиви готують, як на салат. Додають 200 г добре провареної пшоняної каші, підсолюють, формуюсь і випікають биточки.

Зелене масло. Перепустити через м’ясорубку 65 г листків кропиви та конюшини. Додати потертий хрін (35 г) та м’яке вершкове масло (500 г). Добре перемішати. Використовувати для бутербродів.

На зиму заготовляють сушену кропиву, яку сушать у затінку, розтирають на порошок і додають до супів і борщів як вітамінну добавку. Ще взимку можна використати засолену, як щавель, або разом зі щавлем кропиву (на 1 кг зелені • 50 г солі). А сік, вичавлений з молодої надземної маси, додають навіть до дитячого харчування.

Коктейль. До 160 г соку кропиви додати 300 г морквяного і 20 г лимонного соку. Подаючи до столу, додати кілька кубиків льоду. Для коктейлю можна використовувати не тільки різні соки (березовий, суничний та інші), а й вино або газовані напої. Тут ви можете вигадувати нові рецепта на свій смак та уподобання.




Поділитись своєю думкою