Садимо улюблену картоплю

Кінець квітня – початок травня! Ура! Їдемо на дачу! Розсаду томатів, перців і інших овочів вже виростили, вона чекає висадки на постійні місця. Прийшов час подбати про садіння картоплі.

Багато городників та садівників виділяють достатньо великі ділянки під посадку картоплі. Як правило, досвідчені садівники садять декілька сортів картоплі (улюблених або нових) для вживання і на розведення. Особисто у нас ділянка під посадку картоплі невелика, і немає зайвого місця для городніх експериментів. Але, як хочеться поласувати своєю свіжою картоплею! Впевнена, картоплю люблять багато! Ось і ми ще торік вирішили виділити невелику грядку під цю культуру.

Я збиралася вибрати в насіннєвому магазині який-небудь рекомендований для нашого регіону сорт картоплі. Але з походом в цей магазин я запізнилась, а в цей же час на своїй лоджії я виявила забуту нами упаковку фінської картоплі, куплену в інтернеті. І ось так абсолютно несподівано, але дуже вчасно у мене з’явився відмінний посадковий матеріал — два з половиною кілограми картоплі з міцними, кремезними росточками. Напевно, багато професіоналів ніколи не порадять садити подібне. Але ми ризикнули, так як нам уже давно подобалася ця фінська картопля, і ми купували її багато разів на їжу. Як було зазначено на упаковці це сорт «Velox». Картопля дуже смачна, шкірка кремово-бежева, м’якоть світло-жовта, у вареному, печеному вигляді розсипчаста.

Почті всі належні процедури перед посадкою фінського картоплі ми виконали. Пророщування бульб пройшло без нашого відома (по забудькуватості господині). Потім всі картоплини були акуратно вийняті з упаковки, розкладені в один шар на піддоні для «озеленіння» у світлому місці, але не під відкритими сонячними променями, а також кілька разів оброблені поживними розчинами (добривами).

Картоплю висадила на дачі в середині травня. Садила підготовлені бульби в два ряди на відстані 40 см один від одного і в ряду — 25-30 см. Саме така схема мені підходить, так як гряда невелика. На великих ділянках рекомендована схема посадки звичайна така: між рядами — 50-60 см і в ряду — 35-45 см. У кожну лунку я додала жменю золи і 1 ч. л. суперфосфату. Якщо, у вас є можливість додати в лунки перегній або компост (по 1 кг), зробіть це.

Не можна, нагадаю, під картоплю вносити свіжий гній, ні навесні, ні з осені. Це призводить до зниження врожаю, до хвороб і поганої якості бульб.

Картоплю посадили. Начебто, і грядка була прогріта (як мені здавалося), але над поверхнею грунту паростки не з’являлися. Подумала я, що все загубила, вирішила перевірити і обережно відкопала землю подивитися. Виявилося, що все на місці, росте собі потихеньку картопелька, а ми мусимо ще почекати.

Нарешті, з’явилися міцні, зелені паростки, які стали швидко підніматися, наздоганяючи довге «сидіння» в землі. У міру підростання бадилля на кожні 12-15 см, ми підсапували посадки (всього три рази за сезон). Якщо, грунті була потрібна волога, ми поливали картопляну грядку (помірно до і після цвітіння).

Кілька разів ми підгодовували свої картопляні посадки. Перший раз — перед першим підгортанням. У 10 літрах води розвели 1 ч. л. сечовини (можна її замінити 0,5 літрами коров’яку) з розрахунку 1 літр розчину на кущ. Друга підгодівля — через два тижні після першої, спеціальним добривом для картоплі (по інструкції до нього).

Зростання кущів значно відрізнявся від посадок у інших садівників. Зелене, щільне бадилля картопляних кущів радувала око, а коли, вона зацвіла, білі квіти з яскравим жовтим вічком викликали непідробний захват у всіх нас.

Вид потужного, здорового бадилля висотою майже в 70 см давав нам надію і на хороший врожай. Насправді наші очікування не дуже справдилися. Терміни дозрівання картоплі відрізняються за сортами, але визначити цей момент легко. Вже після цвітіння можна підкопувати картоплю. У нас грунт торф’янистий, дуже пухкий і дозволяє збирати стиглі (відповідного розміру) бульби не викопуючи кущ цілком, а просто заснув руку в землю, намацавши картоплину і відірвав її не пошкоджуючи інші. Таким чином, залишається можливість більш дрібним бульбам підрости. Кожен кущ нашої картоплі дав по 10-12 красивих, рівних, середнього розміру бульб, дрібних як горох не було. Картопля порадувала нас відмінним смаком, набагато краще покупного. Своє — є своє!

В цьому році я знову купила упаковку цієї ж картоплі. Постараюся знову її виростити з урахуванням набутого досвіду та прочитаної літератури. Вже з осені ми визначилися з місцем, вибрали гряду вище, з-під часнику і селери. У квітні її вкрили плівкою для прогріву. Цього року бульби обробили розчином: в 1 літрі води розвели 1/3 чайної ложки мідного купоросу, а через 8-10 днів ще замочили їх в поживному розчині на 15-20 хвилин. Поживним розчином може бути будь добриво, приготоване для поливу розсади. Така обробка допоможе уникнути неприємностей при вирощуванні. Торік із хворобами і шкідниками ми не стикалися, але «рік на рік не доводиться», потрібно підстрахуватися.

Всі бульби вчасно викладені на пророщування, розкладені в картонні коробки з-під яєць (дуже зручно) і поставлені в пластикові ящики. Вже з’явилися кремезні паростки з повітряними коренями. Висаджувати картоплю на ділянці ще рано, а місця в квартирі для розсадних ємностей з ним немає, тому до висадки картоплі в грядку періодично обприскую водою і розчинами з добривом. До кінця квітня, на початку травня посадимо підготовлені бульби в уже прогріту грядку, а щоб посадки не потрапили під весняні заморозки, накриємо їх, зробивши тимчасове укриття. Кілька дуг і шматок укривного матеріалу в два шари дозволять благополучно перенести погодні неприємності нашої картоплі. Пізніше, коли укриття буде знято, і загроза заморозків мине, посаджу по краях картопляної гряди стручкову, кущову квасолю і тагетис (чорнобривці). Буде і красиво і корисно для посадок. Квасолі буде тепло, а разом з чорнобривцями вони будуть злегка притіняти край посадок, не даючи грунту пересихати.

Готувати до посадки картоплю для отримання раннього врожаю можна з початку квітня, але і в травні такі роботи будуть своєчасні. Сподіваюся, що врожай картоплі з невеликої грядки порадує нас і цього року! Якщо вам цікавий мій досвід, скористайтеся ним. Вибір посадкового матеріалу за вами. Оцініть свої можливості.

Лариса Васильєва

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply