Мангольд – корисна рослина яка може прикрасити ваш сад

Схожі тільки вершки

Зелене листя з червоними черешками і прожилками… Побачивши на грядці це листя, знайомі впевнено заявляють: це буряк. Насправді я вирощую екзотичну для нашої місцевості рослину — мангольд. Це листовий буряк.

Мангольд — врожайна рослина. Він дає більше кілограма добірних листя і черешків. Але для цього його потрібно правильно виростити. Для компактних листових сортів Мангольд (а сорти бувають різні) відстань між рослинами повинна бути близько 25 сантиметрів, для черешкових сортів з великими листками — в два рази більше.

Вирощування Мангольду

Насіння Мангольд можна купити в спеціалізованих магазинах. В пакетик кидають дуже трохи насіння, які схожі на насіння буряка. Я сажу насіння в прогріту грунт на відстань, що рекомендується. Сходить мангольд довго. Щоб він ріс, я не шкодую води. Якщо рослини виростають купчасто, проріджую: Мангольду потрібно місце для нарощування листя. Правда, торік погода підкачала — літо було холодне, і мангольд рано в дудку пішов. А в попередні сезони листя до осені радували.

Ця рослина віддає перевагу рости на нейтральних грунтах, в попередні роки добре заправлених органічними добривами. Вона дуже чуйна на підгодівлі, особливо розчином коров’яку. Однак я намагаюся обійтися без добрив, оскільки він схильний до накопичення нітратів. Так що підгодовувати потрібно дуже обережно.

З листя Мангольд я роблю щось типу далма. Просто загортаю в половинки аркушів (вирізаю центральну прожилку, яка не дає загортати лист) фарш із м’яса та тушу отримані зелені трубочки в сметані. Виходить, на мій погляд, дуже смачно.

Корисні властивості Мангольду

У їжу вживають не тільки молоде листя, а й черешки, які містять вуглеводи, азотисті речовини, органічні кислоти, каротин, вітаміни С, В, В2, О, РР, Р, солі калію, кальцію, фосфору, заліза, літію та ін. Використовують його для приготування салату, вінегрету, супів, борщів, холодних закусок і других страв — тушать на маслі і салі, як і шпинат. Черешки відварюють у підсоленій воді і обсмажують з сухарями в маслі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply