Цефалофора — трава з ароматом суниці

Серед різноманіття пряносмакових рослин, які з успіхом можна вирощувати в Україні, заслуговує на увагу рослина з родини айстрових — цефалофора ароматна. Це однорічник висотою близько півметра. Стебла прямі, дуже розгалужені майже від основи. Гілкування залежить від площі живлення, догляду: за сприятливих умов рослими розростаються і зовні нагадують кулі, а вирощені в загущених появах менше гілкуються. Кожна точка закінчується головчастим суцвіттям. На перший погляд воно нагадує квітку ромашки без пелюсток тільки жовта кулька діаметром 8—9 мм. Листки чергові, ланцетні, цілокраї або розріджено-зубчасті з незначним повстистим опушенням дрібнокрапковими залозками. Корінь стрижневий, проникає на глибину до 1.5 м.

Цвіте цефалофора у червні-липні. Плід — дрібна сім’янка темно-бурого кольору. В одному суцвітті достигає до 150 насінин. Насіння дуже легке, воно нагадує насіння відомого багатьом бур’яну — галінсоги дрібноквіткової, але значно дрібніше. З сильним ароматом, достигає в серпні—вересні. Збирають його у декілька строків, в міру дозрівання (колір суцвіття змінюється з жовтого до сіруватого, при натискуванні насіння легко відокремлюється від стебла). Вчасно не зібране насіння осипається, при контакті з грунтом у вологих умовах може проростати безпосередньо у суцвітті (на високому агрофоні рослими схильні до вилягання).

У дикому вигляді цефалофора ароматна трапляється у центральних провінціях Чилі, де досить сухий клімат із середньорічною кількістю опадів 330— 350 мм і середньою температурою повітря 13,5— 14,3°С.

Цефалофора добре вдається у культурі, в Україні в можна вирощувати повсюдно: і на півдні, і в північних областях. Ми досліджували цю рослину в Чернігівській області на дослідній станції «Маяк» інституту овочівництва і баштанництва УААН.

Під цефалофору бажано відвести легкі за механічним складом, високопоживні грунти; ділянку вибирають з південною експозицією. Насіння проростає за температури 8-10°С. від сівби до з’явлення сходів минає 2-3 тижні. За вищої температури і вологості грунту сходи з’являються через 7—10 днів. Якщо ж вологи в грунті недостатньо, насіння або не проростає взагалі, або сходи з’являються у пізніші строки, спостерігається значне зрідження. Щоб цього не сталося (а саме через проблеми з появою сходів в умовах дефіциту вологи у весняний період в останні 2—3 роки багато городників і дачників відмовляються від вирощування цієї рослини), ми б радили сіяти насіння під тимчасові плівкові укриття, а коли сіянці зміцніють — знімати їх. У північних регіонах цей захід дає змогу зберегти сіянці від заморозків, яких рослини не витримують. Таким чином можна виростити й розсаду, вона добре приживлюється.

Висівають насіння або висаджують розсаду за схемою 45—70 х 10—15 см. А коли вирощують на квітниках — варто керуватися естетичними смаками. Догляд звичайний: розпушування грунту, прополювання, під час посухи бажані поливи, особливо на початкових етапах росту рослин.

Збирають сировину у період масового цвітіння У такому разі зрізані рослини відростають і дають другий укіс. Але найбільший вміст ефірної олії в рослинах накопичується наприкінці вегетації. Зрізують їх на висоті гілкування. Оскільки основна кількість олії міститься в суцвіттях і листках. Сушать сировину в приміщеннях, які добре провітрюються, під навісами або в сушарках. Втрата ефірної олії після висушування незначна — близько 10%.

Цефалофора мас сильний, приємний аромат суниці. Її використовують у виробництві вермутів та в кулінарії, для ароматизації безалкогольних напоїв і чаю, але через гіркий пекучий смак додають її в незначних кількостях.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply