Підготовка бульб картоплі до посадки – пророщення картоплі підвищує урожай

Підготовка бульб картоплі до посадки може тривати і 30 днів, і 3 дні. Все залежить від обраного вами методу. Є самі перевірені і дієві способи, які допомагають підвищити врожайність до 30%, і прискорити рівномірне проростання. Є й способи «для ледачих», вони не такі трудомісткі і не займають багато часу, але і віддача від них менше.

Якщо ви збираєтеся закуповувати насіннєвий матеріал, вибирайте перевірені господарства і по можливості вимагайте сертифікат санітарної служби, щоб, не дай бог, не занести на свій город нематоду або ще яке-небудь захворювання. вибирайте здорові бульби, без каліцтв, ознак захворювання, краще середнього розміру, до 80 гр (з куряче яйце). У великих бульбах більше сил для зростання, такі найкраще підходять для вирощування раннього врожаю. Наявність сортових ознак обов’язкова.

Зі своїм посадковим матеріалом все набагато простіше. Ви вже знаєте ваш улюблений сорт, який хочете вирощувати далі, вивчили всі ознаки захворювань, присутніх на вашій ділянці.

При зборі врожаю я завжди вибираю найкращі кущі, з великими картоплинами, абсолютно здорові. З них я і вибираю бульби для майбутньої посадки. Відбираю окремо за сортами, поміщаючи в окремі ємності, щоб потім не заплутатися.

Методи підготовки бульб картоплі до посадки

Потрібно зауважити, що дрібні бульби дають більш пізній урожай. тому, перед тим, як починати підготовку, розсортуйте їх за величиною, дрібні — до 50 гр, середні — до 80 гр і великі, близько 100 гр. Всі їх потрібно висаджувати в різні місця, окремо.

Пророщування на світлі або яровизація

Найнадійніший спосіб отримання міцних потужних паростків, швидких і рівних сходів і збільшення врожаю. Починати процес потрібно за 30 днів до посадки. Для зручності краще використовувати вільне приміщення, де можна розстелити картоплю в один шар. можна помістити його в пластикові ящики або розсипати на підстилці. Найважливіша умова, щоб до кожної бульби був доступ світла. При його недоліку паростки стають тонкими, витягуються і будуть слабенькими.

Ще один важливий момент, щоб бульби не втратили силу, не можна дати їм в’янути, тому, пару раз на тиждень потрібно обприскувати їх водою.

Перші два тижні потрібно підтримувати в приміщенні кімнатну температуру. Тоді паростки швидше прокинуться і наклюнуться. В останні тижні температура повинна бути знижена до 15 градусів, інакше ви отримаєте дуже довгі паростки, які будуть легко обламуватися при посадці.

У підготовлених таким чином бульбах виділяється солонін. Картопля стає зеленою. Солонін це отрута, в їжу такі бульби вживати не можна. Тому-то таку картоплю не з’їсть ні кріт, ні миші.

Спосіб вологого пророщування бульб картоплі

Такий метод займає два тижні і посадковий матеріал ви отримаєте і з хорошими паростками, і з корінцями. Значить рослини швидше підуть у ріст, відповідно, урожай ви отримаєте раніше.

Бульби, при такому способі, укладаються в ящики з вологою тирсою. Зверху і знизу повинен бути шар тирси, близько 5-ти см. У приміщенні повинно бути темно і підтримуватися температура в 15 градусів, добре провітрюватися. Тут необхідно постійно стежити за вологістю бульб. При перетримці посадкового матеріалу, паростки витягнутися, будуть крихкими і слабкими.

Прогрівання картоплі

Не завжди і не у всіх буває можливість готувати бульби картоплі для посадки протягом місяця. Особливо у власників дач, які живуть в міських квартирах. тоді можна скористатися способом прогрівання. Він займе всього три-чотири дні. Звичайно, паростки не встигнуть вирости до потрібних розмірів, але хоча б прокинуться, щоб почати зростання в грунті.

Витягнувши посадкову картоплю з льоху, дайте їй добу постояти при температурі 15 градусів і тільки потім збільште її до 25-30. Можна на пару днів розсипати її на сонечку. Потім такий посадковий матеріал картоплі готовий до посадки.

Пророщування на відкритому повітрі

Цей метод займає за часом 2-3 тижні. Паростки виходять не довгі, але міцні, швидко йдуть у ріст, їх з’являється більше. Такий спосіб дає хороший, ранній урожай.

Бульби розкладають тонким шаром прямо на відкритому просторі, у дворі, на городі. В якості підстилки можна використовувати солому, нею ж можна вкривати картоплю на ніч, все-таки ранньою весною ще можуть бути заморозки.

Підв’ялювання бульб

Цей спосіб так само підходить тим, у кого залишилося мало часу. Він може займати від 5 до 15 днів. Картопля розсипається в теплому приміщенні, температура не істотна, але вона повинна бути вище 15 градусів. Наявність світла так само не обов’язкова, але бажана. Я іноді користуюся таким способом, розсипаю картопля в гаражі, на ніч закриваю двері, а вдень відкриваю, і бульби у мене «загоряють» на сонечку.

Комбінований спосіб пророщування

Цей метод застосовується для отримання більш ранніх сходів. Спочатку бульби 2 тижні тримають на світлі, розстелені в один шар, в теплі. За цей час у них з’являються паростки. тоді картопля укладають в ящики з тирсою, як при вологому способі. Забирають в темне приміщення і зволожують тирсу теплою водою.

Протруювання бульб

Цей спосіб захистить наш посадковий матеріал від хвороб. Я використовую звичайну марганцівку. Викладаю картоплю в оцинковану ванну і заливаю розчином марганцю, темно малинового кольору на півгодини. Потім промиваю водою і розсипаю для просушування.

Не знаю, хто як вважає, але я думаю, що підготовка бульб картоплі до посадки є найважливішим елементом для отримання хорошого врожаю.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply