Брама і Кохінхіни

Ця стаття адресована в основному заводчикам породної птиці, але й іншим птахівникам вона буде корисна.

Адже і їм нерідко доводиться шукати відповідь на питання: чи можна вирощувати разом курчат різних порід?

Які породи добре уживаються один з одним?

Чи можна тримати добових курчат в одній коробці з тижневими?

Виведені навесні курчата підростають. Методи вирощування молодняка, звичайно, у всіх різні. Але рідко хто з заводчиків породної птиці може похвалитися надмірним місцем для своїх пернатих, величезними приміщеннями, просторими вигулами. Більш того, як правило, утримують птицю не однієї-двох порід, а більше. Свого часу і я намагався зупинитися на одній-двох породах, але нічого з цього не вийшло. Хоча місця для вирощування птиці явно не вистачало, шкода було відмовлятися від будь-якої з порід.

Спираючись на свій досвід, почасти сумний, хотів би дати деякі рекомендації, як організувати групи курчат по віку і породам, щоб благополучно вирощувати їх спільно, економлячи місце.

На початку племінного сезону, як правило, починають нестися карликові кури, хоча вже багато років ми в першу чергу намагаємося отримати курчат великих порід: брам, кохінхінів і особливо орловських.

Почали нестись Падуан (досить проблемна в господарстві порода), і доводиться закладати їх яйця в інкубатор. Майже одночасно починають нестися модерни, шовковисті, нещодавно придбані віандот. Значить, збираємо всі яйця, щоб завантажити хоча б один повний інкубатор. Брами та кохінхіни в цей час неквапливо починають яйцекладку.

Отже, курчата отримані різних порід, і весь молодняк до віку двох тижнів тримаємо в просторому коші. До цієї пори спільне утримання практично не впливає на його розвиток, до того ж комбікорм знаходиться в годівниці постійно. М’який корм у вигляді дрібно нарізаного яйця з зеленню даємо курчатам 2-3 рази на день. У двотижневому віці молодняк переводиться в спеціальне приміщення для курчат.

У нашому господарстві прекрасно ростуть разом шовковисті курчата і карликові віандот, новоанглійські і ко-шамо. До двох місяців можна утримувати разом курчат брам, кохінхінів і орловських. Але пізніше орловських все ж краще перевести в окремий вольєр. Брам ж і кохінхінів можна утримувати разом аж до статевого дозрівання, забезпечивши їх повноцінним годуванням.

Чубатих курчат усіх порід ми тримаємо разом, прийшли до висновку, що навіть більші султанські курчата не пригнічують розвиток карликових падуанських малюків. Але утримання з ними карликових голландських чубатих створює дуже великі незручності. Може бути, тільки наша лінія голландських дає таких швидко зростаючих курчат. Але знаючи, що вони значно обганяють в рості карликових падуанських, останніх утримуємо тільки з султанськими курчатами. Природно, хохли у курчат цих порід підстригаємо відповідно до віку.

Оскільки в кожній групі курчат не багато, доводиться іноді об’єднувати різновікові групи. Це не практикується в промисловому птахівництві, але в господарстві заводчика і на невеликому подвір’ї від цього не піти. Різниця у віці курчат також не повинна перевищувати 20 днів. При цьому краще підсаджувати старших до молодших або взагалі проводити об’єднання на новій території, забезпечивши при цьому молодняк достатнім фронтом годівлі та напування, а також необхідною площею обігріву. При дотриманні рекомендованих правил утримання молодняк зазвичай добре розвивається.

За моїми спостереженнями, чим менше створена група, тим краще ростуть курчата. У розпал племінного сезону складно надати молодняку вільне приміщення, але в будь-якому випадку не варто об’єднувати в одному вольєрі більше 25 курчат, це граничний розмір групи. Неминуча метушня біля годівниць під час роздачі корму, відсутність місць для спокійного відпочинку призводять до затримки росту у частині молодняка. А головне завдання господаря-заводчика — виростити сильну, здорову племінну птицю, так що тут застосуємо принцип «краще менше, та краще».

І звичайно, ставитися до птаха потрібно дуже уважно, адже іноді особливо цінні екземпляри курей використовуються в розведенні по п’ять і навіть шість років. Оточіть курей турботою, не шкодуйте для них вільного часу, спостерігайте за птахом, тоді й вам буде в підсумку легше доглядати за нею, і кури вас не розчарують.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply