Розведення цесарок може стати прибутковим бізнесом


Цесарка — це домашня птиця, яка дісталася до нас з Африканського континенту. Ця царська птаха користується великою популярністю в англійців, кубинців, французів, японців і само собою африканців, а особливо у нігерійців. М’ясо цесарки на смак мало нагадує курятину, а швидше за все ніжну дичину таку як: перепела, фазан або куріпка. На даний момент м’ясо цесарки починає користуватися попитом і у нашого населення. Одним з основних місць збуту є ресторани, ринки та знайомі. Багато ресторанів купують тушки царської птиці і подають її як дичину. Займатися розведенням цесарок для бізнесу цікаво з наступних причин:

— У цесарок найсильніший імунітет. У порівнянні з курми та іншими сільськогосподарськими птахами вони менш хворіють.
— Мінімальні вимоги до догляду та утримання. Вони легко переносить спеку і мороз. Їдять все що дадуть і при цьому добре набирають вагу.
— Цесарки мають екзотичне м’ясо з високими смаковими якостями.
— Гіпоалергенні яйця. Багато експертів вважають їх більш корисними, ніж перепелині.
— Красиве пір’я так само користуються попитом.
— Для господарства цесарки є відмінними птахами, які знищують будь-яких комах шкідників. Охоче поїдають колорадських жуків і не розгрібають грядки як кури.

Цесарка дає корисне м’ясо та дієтичні яйця

М’ясо і яйця цесарки. Тепер поговоримо про «цінності» цісарського м’яса і яєць. М’ясо в цесарки є одним з найбільш корисних серед всіх видів домашніх птахів. У своєму складі воно має всього лише 1% жиру і 26% білка і багате на вітаміни і мінерали. Саме тому м’ясо цесарок відноситься до ряду дієтичного м’яса.


Читайте також: Як приборкати цесарку

Цісарські яйця самі дієтичні. Вони абсолютно гіпоалергенні, багаті на цинк, а на вітамін А вони в 3 рази багатше курячих. Та й за термінами зберігання яйця цесарок перевершують інші види яєць. Терміни зберігання досягають 5 місяців, при умові, що буде дотримана температура зберігання від 0 до 10 градусів. Не менш важливий і той факт, що процес приросту м’яса цесарок відбувається дещо швидше, ніж у курей, вирощених в домашніх умовах на натуральних кормах (без добавок). На 1кг приросту витрачається 3-3.4кг корму. За три місяці вигульного утримання цесарки набирають вагу до 1,1-1,300 кг і вже готові до забою. До п’яти місяців темп приросту м’яса дещо знижується, але досягає свого максимальної забійної ваги 1,7-2кг.

У забитої тушці м’яса на 15% більше, ніж у курки. Також варто відзначити і той факт, що м’ясо цесарки менш водянисте.

Умови для розведення царської птиці

Пташник для цесарок. Хоч цесарка — це царська птах, вона комфортно живе в скромних умовах. Ці птахи досить прості в утриманні:

  • невибагливі до їжі;
  • менш хворіють;
  • відмінно пристосовуються до будь-якого кліматичного поясу.

Годувати їх можна всіма кормами, придатними для домашніх птахів, а так само харчовими відходами. Утримувати цесарок краще в загонах, з територією для вигулу. Цесарки летючі птахи, тому їх вигульну територію слід робити вольєрного типу. Або ж цесаркам необхідно підрізати крила. Місця нічліжки точно, такі як у курей. Головне, що потрібно пам’ятати, що вони не люблять сирих приміщень. Дана сільськогосподарська птиця легко переносить будь-які температури. Навіть у морози при -20 вона любить гуляти на свіжому повітрі. Царський птах також послужить вам своєрідним знищувачем сільськогосподарських шкідників, в тому числі люблять вони поласувати колорадськими жуками. Цесарки на відміну від курей, не розгрібають грядки, тому їх сміливо можна випускати в город. Проводячи весь день на вигулі, ці домашні птахи повертаються на ніч в загони, ночують вони на високих сідалах. Щоб птахи завжди поверталися у загін самостійно, слід подбати про постійну наявність чистої питної води і корму в достатку.

У пташнику має бути розміщено багато сідал. Пол в пташнику може бути і земляним, але його обов’язково потрібно покрити підстилкою з тирси, торфу, соломи, сіна або піску. Товщина настілки повинна бути від 5-7 см до 15 см. Споруджуючи сідала для птахів, візьміть до уваги, що на 1 м ви можете розташувати до 6 голів.

Читайте також: Чому вигідно розводити цесарок

Якщо ви будете розводити цих птахів для продажу яєць, то важливо запам’ятати, що нести яйця вони здатні з семимісячного віку, і відбувається це зазвичай до 14-15 годин дня. Виходячи з цього, птахів не рекомендується випускати з вольєру до цього часу, так як цесарки несуть яйця на підлогу, а не шукають для цього відповідне місце.

Цесарка стайна птаха, тому й тримаються вони завжди разом. Розраховуючи кількість голів, врахуйте, що на одного самця припадає 5 самок. Важливий і той факт, що при розведенні цесарок зі знесених ними яєць ви отримаєте 40% самок і 60% самців. При цьому висиджувати потомство варто довірити курям-квочка, так як самі по собі самки цесарок полохливі. Або ж довірити цей процес можна інкубатору. Період несучості в середньому триває до півроку. Одна цесарка за цей період може знести 80-125 яєць. Після закінчення яйценосного періоду самок віддають на забій. Так як в наступний період їх продуктивність падає, і для його поліпшення заводять новий молодняк. Підбивши певні розрахунки (один самець на 5 самок), молодняк самців в 4-5 місячному віці також віддають на забій. У цьому віці м’ясо цісарських самців більш ніжне, але не менш корисно, ніж у дорослих самців і самок.

У цесарок немає великих вимог до раціону

Цесарки їдять практично все. Протягом усього світлового дня цей вид домашніх птахів весь час знаходиться на вигулі. Якщо для вигулу у Вас надається птахам вільна територія, то про корми необхідно потурбуватись лише у вечірній час. Це можуть бути зернові мішанки, сухі цільні зернові суміші, різні види якісного комбікорму. Також при такому утриманні важливо забезпечити птицю питною чистою водою. Все інше, в чому вони потребують, знайдуть самі собі. Це в основному трав’яний корм і тваринний. Сюди відносяться різні жуки і черв’яки.

При розведенні цесарок у загонах, необхідно забезпечити їх зеленим кормом (свіжоскошена трава) і знову-таки жуки, черв’яки. Дорослі особини при такому методі вирощування знаходяться на трьохразовому харчуванні. Причому, їжу їм треба давати в один і той же час, щоб уникнути «паніки» серед зграї.

Так як в принципі ця птиця не вибаглива до їжі, згодовувати можна і харчові відходи.

В середньому за один рік цесарка з’їдає:

  • до 12 кг різної зелені;
  • близько 3-4 кг тваринних кормів;
  • 30-35 кг зернових або комбікормових кормів;
  • до 2 кг мінеральних добавок;
  • 4-5 кг коренеплідних кормів.

Вода в поїлках повинна бути чистою, міняти її слід 3 рази на день. А в холодну пору року вона повинна бути кімнатної температури (до 20 градусів). Це всі вимоги по догляду за цесарками. Як бачите, вони мінімальні.

Шляхи реалізації продукції з пташника

Цесарка — це вишукане м’ясо і відмінні гіпоалергенні яйця. Вони корисніше не тільки курячих яєць, а й перепелиних. Основний шлях збуту яєць це самостійна продаж по знайомих. Або ресторани, супермаркети, спеціалізовані магазини та ринки.

Основними покупцями царської птиці, як ми вже згадували, будуть різні ресторації. Такі страви вони подають як дичину. Також забиті тушки можна реалізовувати самостійно по своїм знайомим. Сьогодні ще досить важко знайти у вільному продажу м’ясо цесарок. Тушку можуть взяти під реалізацію і супермаркети для розширення асортименту. Але при цьому ви повинні отримати всі нормативні документи про якість продукту. Процес отримання документації такий же, як і при роботі з будь-якою іншою сільськогосподарської продукцією тваринного походження.

Царські пір’я використовують для прикрас

Тепер, що стосується, збуту пера цесарок. На відміну від курячого, качиного та гусячого пера, перо цесарки неймовірно красиве. Зараз входять в тенденцію різного виду прикраси з пір’я цесарок. Це і сережки, і підвіски, і амулети. Загалом, все, що стосується біжутерії. Пропонувати його на реалізацію можна в природному вигляді або підфарбовану. Місця збуту пера це магазини фурнітури для біжутерії. Також пера можна запропонувати в салони краси. Адже зараз став дуже актуальне стильний манікюр з використанням саме цісарського пера. Ну і само собою це галузь виробництва подушок, ковдр та іншої продукції з пір’я.

Так що можна, сміливо робити висновок, що це безвідхідний вид бізнесу, який не вимагає великих матеріальних і тимчасових витрат.

Плюси бізнес-ідеї з розведення цесарок

Переваги в розведенні цесарок. Тепер перерахуємо всі переваги бізнес-ідеї:

Перше і найважливіше — цесарки «морозостійкі». Ці птахи легко переносять морози до -20 градусів, при цьому додаткового підігріву вони практично не зажадають, виключення молодняк.
Менш хворіють. Цей вид домашньої птиці практично не потребують додаткової вакцинації або спеціальної підгодівлі, для уникнення хвороб.
Всеїдні. Як ми вже згадували, птиця їсть все, що їй дадуть.
Гарний приріст м’яса. З 3,4кг корму отримуємо 1кг м’яса чистого виходу. Ростуть вони практично так само швидко, як і кури бройлери. Але при цьому вони з’їдають набагато менше зернових кормів, приблизно в два рази.
Розведення цесарок ще не має конкуренції. Це один з найбільш величезних плюсів в розведенні. Приміром, ринок курей бройлерів вже практично монополізований. Є багато відомих компаній, які вирощують величезну кількість тушок і створити їм конкуренцію практично не можливо. Що в свою чергу позначається на прибутку.
Висока цінова політика. Це також не маловажно для бізнесу. Яйця цесарок набагато дорожче курячих. Це дає можливість зробити свою цінову політику трохи нижче основної ринкової, що приверне клієнтів. Адже саме по собі утримання цих птахів вимагає мало витрат.

Мінуси в бізнес-ідеї розведення цесарок

Недоліки царської птиці. Важливі мінуси в бізнесі з розведення цесарок:

Голосно кричать. Але гучні вони не завжди. Починають вони піднімати крик тільки при загрозі — стороння людина, кішка, собака, пацюк і т.п. При цьому вони адекватно реагують на своїх родичів по двору. Так що цесарка — це свого роду «сигналізація».

Наступний їхній мінус — вони несуть яйця де завгодно. Цесарки не шукають собі одного певного затишного містечка, можна сказати, де йшла там знесла. Але як з цим боротися ми згадували вище.

Не можуть бути квочкою. Так як вони дуже полохливі, вони не здатні самостійно висиджувати своє потомство. Так що для розведення царської птиці вам знадобиться або курка-квочка, або інкубатор.

Цесарки дуже податливі до стресів. Вони дуже полохливі, вони можуть випробувати стрес навіть під час грози. А це залишає свій відбиток на їх несучості, але через деякий час вона відновлюється. На це може піти до 3 днів.

Як бачите, плюсів набагато більше. А мінуси зовсім не значні. Враховуючи всю вища викладену інформацію, ми рекомендуємо вирощувати царську птицю на м’ясо і яйця. Це не витратна справа матеріально і фізично, воно прибуткова, нова і конкурентоспроможна.




Поділитись своєю думкою