Чи потрібно обрізати плодові дерева?


З настанням весни садівники починають згадувати про обрізку саду. Розмовляючи з садівниками на лекціях, бачиш, що серед них існують великі розбіжності про користь і шкоду обрізання. Одні кажуть, що вони жодного разу не обрізали свої яблуні, а урожай плодів був непоганий; інші обрізають плодові дерева щорічно, але плодоносять вони неважливо. «Краще зовсім не різати, ніж різати погано», — кажуть треті.

Виникає питання, що дає обрізка дереву. З ягідними чагарниками все ясно. Малина має дворічний цикл розвитку пагонів. Вирізку дворічних пагонів проводять рано навесні. Сухі пагони вирізають секатором до самої їх основи, не залишаючи пеньків. У чорної смородини вирізують старі гілки у віці 6-ти років і старше, щоб кущ поповнювався новими прикореневими пагонами. У агрусу видаляють слабкі, затінені, поламані, що переплітаються і лежать на землі гілки. Вирізаний матеріал видаляють з саду і відразу спалюють, що сприяє очищенню ділянки від шкідників і хвороб.

Мета обрізки молодого дерева, посадженого в сад, сформувати міцну крону, здатну витримати без обломів і викривлення великий урожай плодів.

На Північному Заході найчастіше дерева формують по мутовчато-ярусній, без’ярусній, разріджено-ярусній і кустовидній системам.


Починають формувати плодове дерево на наступний рік після посадки і продовжують формувати до 6-8-річного віку. Садівник повинен абсолютно чітко уявляти собі зразок плодового дерева, виростити яке він прагне. Всі дерева ростуть по-різному, навіть якщо вони одного сорту і віку, крони у них формуються по-своєму.

Слід згадати застереження садовода, професора В.І. Едельштейна: «Всяка обрізка в умовах культури повинна бути обмежена до мінімуму; чим менше зустрічається необхідності в обрізанні, тим краще для рослини». Видалення великих гілок приносить дереву непоправної шкоди, зменшення кількості листя затримує ріст коренів. Крім цього, після обрізки істотно перебудовується судинна система дерева а отримана рана є джерелом можливих заражень. Добре відомо, що сильна обрізка пригнічує ріст молодих дерев не тільки в рік обрізки, але і в наступні кілька років і затримує їх плодоношення.

Читайте також: Чим обробляти плодові дерева весною

Проте хороший урожай високоякісних плодів можна чекати лише тільки від правильно сформованого і регулярної обрізку плодового дерева.

Мистецтво обрізувача в тому і полягає, щоб бачити особливості кожного дерева, використовувати їх і пристосовуватися до них при його формуванні.

Дерева, надані самим собі і які сформувалися природним шляхом, без обрізки, утворюють неправильну, зайво загущену крону. Частина гілок переплітається, вони труться і заважають один одному, деякі гілки йдуть під гострим кутом до центрального стовбура і легко відламуються під вагою врожаю або при сильному вітрі, снігопаді. Пагони йдуть всередину крони і не мають достатнього сонячного освітлення. Тому плоди утворюються на периферії крони, знижується врожай і погіршується якість плодів.

У кроні є три світлові зони: добре освітлюється — периферійна, відносно добре освітлюється — середня, погано освітлюється — внутрішня частина. У сонячні липневі дні фотосинтез листя в першій і другій світових зонах йде активно. В цей же час в центрі крони через нестачу світла листя залишаються на положенні «безробітних», вони чекають випадкового потрапляння сонячного променя, що проникає між гілками.

Читайте також: Як правильно обрізувати плодові дерева

У центрі крони, в нижньому її ярусі, сонячна радіація в 6 разів менше, ніж на периферії. Молоді яблуні добре освітлюються сонячним світлом в будь-якій частині крони до тих пір, поки не досягнуть 3,5 метра у висоту і 3 метри в діаметрі.
Подальше розростання і загущення крони призводить до того, що погіршується освітленість її центральної частини. Встановлено, що 50% обсягу внутрішньої частини звичайної крони представлені мертвою зоною, тобто в ній немає відростаючих гілок, листя і плодів.

Розрізняють два способи обрізки. Укорочення — це видалення верхньої частині пагону або частини гілки. Воно сприяє пробудженню сплячих бруньок, що знаходяться нижче зрізаного пагону. Проріджування — це вирізка цілком пагона або гілки. Всі гілки які видаляються вирізують «на кільце», тобто зрізають біля самої основи. На дереві ні в якому разі не можна залишати пеньки, так як вони не заростають і надалі утворюють дупла.

При обрізанні користуються садовим ножем, секатором і садовою ножівкою. Садовим ножем зрізують пагони і гілки молодих дерев, вирізають шипики і черешки. Секатором видаляють великі пагони, діаметром 20-25 мм. А більші пагони і гілки вирізують ножівкою. Всі інструменти необхідно утримувати в чистоті. Великі гілки не можна спилювати відразу, можливі відлами, їх краще спилювати в три прийоми. Спочатку роблять запил знизу, потім, змістивши ножівку на 3-5 см, пиляють зверху. Після того, як гілка відламана, видаляють пеньок.

Всі зрізи діаметром більше 2 см потрібно покрити замазкою або садовим варом. Зрізи, не покриті мастикою, випаровують багато клітинного соку, дають тріщини, в які потрапляє волога, проникають хвороботворні мікроорганізми, що призводить до загнивання деревини.

Обрізку в умовах центральної частини України проводять з кінця березня до початку травня, коли немає небезпеки пошкодження обрізаних дерев морозами, а запаси поживних речовин губляться тільки з видаленій частині дерева.

З чого починати садівникові, якщо дерева не обрізали декілька років або взагалі ніколи?

Необхідно знати будову плодового дерева, мати деякі теоретичні знання та практичні навички. Спочатку уважно огляньте дерево і почніть з санітарної обрізки. Видаліть всі засохлі, мертві пагони і гілки, а також поламані та пошкоджені хворобами.

Проріджують гілки і пагони, що йдуть всередину крони. Вирізують гілки які переплітаються, що труться між собою, що звисають, які ускладнюють обробку грунту. Видаляють також одну з гілок, що йдуть паралельно, особливо, якщо одна розташована над іншою, залишаючи більш сильну або краще розташовану щодо інших. Треба розуміти, чим молодші частини дерева що видаляються, тим менше шкоди наноситься дереву. Щоб не нашкодити плодовим деревам, краще не проводити обрізку, якщо ви не знаєте, як її робити. Досвід і навик приходять з часом.


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *